Bij slimme Tech voor je werkplek denk je misschien niet direct aan een bureaulamp. Echt functionele verlichting in plaats van RGB-panelen en andere gekleurde ledlampen. Bij BenQ hebben ze daar een mooie oplossing voor en bij toeval kwam ik in aanraking met dit merk op het vlak van functionele verlichting. Natuurlijk kende ik het merk al jaren. Toch was dit alleen op het vlak van monitoren. Aangezien ik de afgelopen tijd actief gezocht heb naar Tech welke het leven van de thuiswerker een stuk prettiger maakt, kon ik de BenQ ScreenBar Plus niet overslaan. Is dit het missende stukje verlichting van mijn werkplek?

Koud kunstje, toch?
Verlichting bij je bureau klinkt als een koud kunstje. Je hebt vast wel van die mooie spotjes in het plafond, of wat RGB-verlichting om een beetje kleur aan het geheel te geven. Maar goede verlichting op je bureaublad is toch een uitdaging. Zo had ik lange tijd een bureaublad die keurig naar beneden gericht stond om mijn bureaublad te verlichting. Het nadeel is dat dit vaak strooilicht is om te zorgen dat het een ruim gebied kan verlichten. Wat krijg je dan? Juist, reflectie op dat heerlijke grote beeldscherm dat je hebt staan. Hetzelfde voor inbouwspotjes boven je hoofd. Toen ik mijn zolder ging verbouwen heb ik hier gelukkig al rekening mee gehouden en geen spotjes direct boven mijn bureaublad gemaakt. Maar dan mis je soms wel dat strooilicht. Kortom, het klinkt allemaal eenvoudig, maar goed licht is nog best een uitdaging.
Hinderlijke reflectie is één, maar er zijn nog meer uitdagingen. Wist je bijvoorbeeld dat de perfecte helderheid van je verlichting 500 Lux is? De American National Standard Practice for Office Lightning heeft hier onderzoek naar gedaan en dit advies vastgesteld. Door de verlichting op de aanbevolen 500 Lux te hebben, zorg je ervoor dat je zo min mogelijk belasting van je ogen hebt. Te veel of te weinig licht is dus een dingetje. Hiermee is ook de richting van het licht van belang omdat dit direct invloed heeft op de intensiteit. En met de richting dus ook de plaatsing.
Maak korte metten met traditionele bureaulampen
BenQ heeft een aantal oplossing rondom verlichting van je werkplek ontwikkeld. Voor deze review ging ik aan de slag met de ScreenBar Plus. Dit is ledlamp in de vorm van een langwerpige buis die je op je monitor plaatst. In de buis, die aan de onderkant open is, zitten witte leds die zorgen voor strooilicht omlaag. Door de speciale constructie van het reflectiegedeelte in de lamp zou het licht niet mogen reflecteren op je beeldscherm, maar wel een sluier van licht op je bureaublad schijnen. Hierdoor heb je maar minimale ruimte nodig voor je werkplek en maak je ook nog eens slim gebruik van een plek waar je normaal niets mee doet, namelijk de bovenkant van je beeldscherm. Ja maar wacht even, daar staat mijn webcam! Geen probleem, want die kun je ook gewoon weer op de ScreenBar plaatsen. De lamp blijft op zijn plaats door het speciaal ontwikkelde contragewicht. Die hangt als het ware aan de achterkant van je beeldscherm en zorgt ervoor dat de buis keurig op zijn plaats blijft. Het totale oppervlak dat de lamp op deze manier kan verlichten is 74cm breed en 35 cm diep.

Volledige controle over intensiteit en kleurtemperatuur
Verschillende momenten van de dag vragen om verschillende soorten licht. Daarnaast heb je ook altijd persoonlijke voorkeur. Om die reden heeft de ScreenBar niet alleen helderwitte leds aan boord, maar ook geelwitte. Je kunt door middel van de speciale Desktop Dial, een afstandsbediening, zelf bepalen hoe koud of warm je de verlichting wilt hebben. Op die manier heb je altijd controle en kies je eenvoudig wat voor jou het meest comfortabel is. Met de Control Dial is het ook mogelijk om de helderheid van de verlichting te regelen. Toch stopt het hier niet, want er zit ook nog een stukje slimmigheid in de ScreenBar. Hij is namelijk voorzien van een sensor om de lichtintensiteit te meten en hier automatisch de verlichting op aan te passen. Zo probeert hij in de meeste scenario’s zelf te zorgen dat de aanbevolen 500 Lux aan helderheid wordt gerealiseerd. Mocht je nou in een heel donkere omgeving zitten, dan past hij automatisch de helderheid aan naar 200 Lux voor de meest prettige omstandigheden. Je kan dus alles naar eigen wens instellen, maar het hoeft niet. Gemak dient de mens en daar zorgt de sensor dus voor.
De kwaliteit van de leds in een dergelijke lamp zijn belangrijk. Dit heeft te maken met een tweetal eigenschappen waar je geen last van wilt hebben. Het flikkeren van de verlichting en gevaarlijk blauwlicht. Om die reden heeft BenQ naar eigen zeggen leds van hoge kwaliteit gebruikt om dit te kunnen voorkomen. Aangezien zeggen iets anders is dan aantonen, wordt er ook voldaan aan de keurmerken die hiervoor in het leven geroepen zijn. Het spectrum waarin de leds opereren is 2700K voor warm wit licht en 6500k voor helder wit. Totaal kun je hier 8 stappen in maken om van het ene uiterste naar het andere te gaan.

Geen stekkers of adapters
De ScreenBar Plus werkt op basis van een USB-C-aansluiting op de lamp. Het enige dat je hoeft te doen is hem aan te sluiten op een USB-poort waarvandaan hij stroom krijgt. Eenmaal aangesloten bedien je hem eenvoudig via de Control Dial en ben je helemaal up and runnining. Indien gewenst kun je de lamp nog 20 graden draaien in zijn houder om hem volledig aan te passen naar de gewenste positie.

Wat zit er in de doos?
- BenQ ScreenBar lamp
- Montage klem met contragewicht
- Control Dial voor afstandsbediening
- USB-C naar USB-A kabel.
BenQ ScreenBar Plus in de praktijk
Je verwacht bij een bureaulamp niet echt iets bijzonders. Laten we eerlijk zijn, voor je gevoel is een lamp gewoon een lamp. Toch was ik echt op zoek naar iets handigs. Het moest weinig ruimte innemen, zeker niet reflecteren op mijn scherm en ik ben simpelweg ook geen liefhebber van heel intens wit licht op mijn werkplek. Dat reflecteren klinkt misschien logisch, maar als je net als ik gebruik maakt van een 34-inch ultrawide scherm dan is dat toch best een uitdaging. Het oppervlak van het scherm is enorm en hiermee de kans op reflecties ook. De ScreenBar leek voor mij dan ook de perfecte oplossing, maar het blijft altijd afwachten of het in de praktijk ook zo perfect is.

Kort door de bocht kan ik hier volmondig ja op zeggen. Laat ik bij de voor mij belangrijk onderdelen beginnen. Allereerst heeft BenQ echt een slimme techniek gebruikt om te voorkomen dat het strooilicht tegen je beeldscherm aan komt. Door middel van een reflector wordt het licht recht naar beneden gericht en in een gloed naar mij toe. Hiermee wordt voorkomen dat het licht tegen het beeldscherm aan komt. En door de hoek waaronder het licht naar voren komt is het ook nog zo dat je het niet ziet. Want reflectie op je beeldscherm is niet fijn, maar recht in je bakkes (zoals mijn Brabantse vrouw dat zegt) ook niet. Kortom, dit hebben ze prima geregeld.
Aangezien ik dol ben op Tech dat zelfstandig werkt, vind ik de ingebouwde sensor ideaal. Automatiseren is nu eenmaal mijn ding. Wanneer het een beetje schemerig wordt zet ik de ScreenBar aan en afhankelijk van het langzaam wegvallen van het licht wordt hij steeds feller. Hierdoor merk je eigenlijk niet eens meer dat je een lamp aan hebt staan. Je ziet het niet in je gezicht, niet op je scherm en het strooilicht wordt mooi en rustig verdeeld over je bureaublad. En daar ben ik eigenlijk het meest van gecharmeerd: je merkt niet dat je een lamp aan hebt. Hierdoor komt het natuurlijk over en hoef jij je er niet meer mee bezig te houden.
Het is wel prettig dat deze Plus-variant voorzien is van de Control Dial, want als je niet iets meer licht wilt hebben kun je dit eenvoudig regelen met de knop. Klein voordeel over de normale versie van de ScreenBar waar de bediening op de lamp zelf zit. Het aansluiten van de lamp is erg eenvoudig want je hebt alleen een vrije USB-poort op je computer of oplader nodig. In mijn geval is hij aangesloten op een USB-hub voorzien van een poort voor het opladen van apparaten.
Ik heb drie foto’s gemaakt in het donker om duidelijk te laten zien hoe de lamp zijn licht kan breken. De eerste foto is de maximale helderheid met de koudste kleurtemperatuur. Bij de tweede foto is de warmste kleurtemperatuur ingesteld en bij de derde is de automatische stand actief. Niet verkeerd toch?
Prijs en beschikbaarheid
De BenQ ScreenBar Plus is per direct verkrijgbaar voor een bedrag van €129.