Computers en tablets

Review: be quiet! Dark Base 700 RGB case

Sinds de komst van de Dark Base 700 staat de teller voor het aantal be quiet! cases in huis inmiddels op 3. De case ontving ik een tijdje terug en sindsdien doet hij dienst als het huisje voor mijn benchmark pc. Met de nieuwe build voor de boeg kwam het goed uit dat de Dark Base 700 op tijd arriveerde en kon alles direct worden overgezet. In deze review geef ik je een goed beeld over de Dark Base 700 case en verklap ik alvast dat hij zeker de moeite waard is!

Case in de zak gekocht?

be quiet dark base 700 tech365nl 001

De keuze voor een case voor je computer is zeker geen makkelijke. De markt is overspoeld met merken die cases leveren en sommige zijn nog slechter dan de ander. Gelukkig zijn er ook genoeg merken die wel kwaliteit leveren maar het is vooral belangrijk om te weten wat je zoek, voordat je echt een case kunt matchen. Het is logisch dat je hem gaat gebruiken als nieuwe huisvesting voor je hardware maar waar moet een goede case dan verder aan voldoen?

Naar mijn mening zijn er een aantal aspecten die hierop van invloed zijn. Zo is het belangrijk dat je de case mooi vindt, hij stevig genoeg is voor je gebruik, hij de juiste hoeveelheid ruimte biedt voor je hardware, de koeling en geluidsdemping naar wens zijn en natuurlijk de extra’s zoals: aanwezige poorten, RGB-verlichting etc. Op basis van deze eigenschappen moet je iets kunnen vinden wat je zoekt. Maar hoe valt de Dark Base 700 in dit rijtje?

be quiet dark base 700 tech365nl 002

be quiet dark base 700 tech365nl 003

De naam hoeft er eigenlijk niet meer op

Als je een case van be quiet! voor je ziet staan, dan weet je direct dat hij ook echt van be quiet! is. Het design is inmiddels over een aantal modellen heen getrokken en het geheel heeft echt een eigen look. Of je dit mooi vind is geheel afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. De vorm, de gebruikte materialen en de mogelijkheden die de case biedt liggen bij iedere case dus aardig in de lijn der verwachting. Het geheel bestaat uit een mix van verschillende materialen. Het paneel aan de bovenkant van de case is gemaakt van aluminium, de voorkant is kunststof, een zijpaneel is van staal en de ander van 4mm dik gelaagd glas. Het ontbreekt dus niet aan diversiteit in deze case.

be quiet dark base 700 tech365nl 006

Modulair en in spiegelbeeld te monteren

Een van de meest unieke eigenschappen van de Dark Base 700 ten opzichte van vele concurrenten is het feit dat de case modulair is. En dat is niet enkel omdat je een drive bay weg kan halen of kan verplaatsen. Het is mogelijk om de gehele layout van de case in spiegelbeeld op te bouwen. Als je aan de voorkant van een case kijkt, dan vind monteer je in de meeste gevallen het moederbord tegen de rechterzijkant. De linkerkant is vaak voorzien van een window om naar je zuurverdiende hardware te kijken en je PSU zit onderin. Klinkt bekend?

Let’s mix things up a bit. De Dark Base 700 bestaat uit losse modules die je volledig naar eigen wens kunt monteren. Zo is het mogelijk om je PSU toch bovenin te plaatsen, je moederbord aan de linkerkant en zo vanaf de rechterkant de case in kan kijken. Ook een radiator voor waterkoeling kan bovenin de top, achter het voorpaneel of aan de achterzijde. Afhankelijk waar je de PSU plaatst kan je nog kiezen uit de bovenkant of onderkant.

be quiet dark base 700 tech365nl 010

Maar het kan ook eenvoudiger. Stel dat je iets meer ruimte zoekt tussen je radiator in de top en je moederbord dan kun je de gehele tray gewoon iets laten zakken. Easy does it! Ook handig is het feit dat je de moederbord tray ook in zijn geheel uit de case kunt halen als je hem bijvoorbeeld als een bench table wil gebruiken. Er zitten standaard 3 x 3,5″  harddisk slots ingebouwd in de case en je kunt er maar liefst 7 kwijt. Ruimte genoeg voor een heel bataljon aan harddisks voor een NAS-setup bijvoorbeeld. Heb je geen 3,5″ harddisks in je setup dan kan je ook de harddisk cage er in zijn geheel uithalen. Er zijn 7 plaatsen voor het monteren van een 2,5″ SSD en dit aantal is uitbreidbaar tot 9. Zoek je nog traditionele 5,25″ bays dan heb je bij de Dark Base 700 pech, al vraag ik mij af wie hier nog gebruik van maakt bij de aanschaf van een nieuwe case. Ik in ieder geval niet.

be quiet dark base 700 tech365nl 022

Zijpaneel van 4mm gelaagd glas

Als je net een flinke zak met geld besteed hebt aan nieuwe hardware voor in je case dan is het best tof als je er ook naar kunt kijken. Bij de Dark Base 700 hoef je niet bang te zijn dat er weinig te zien valt. Door het flink grote zijpaneel van gelaagd glas heb je een goed zicht in je case. Ideaal wanneer je ook gekozen hebt voor wat extra fancy RGB-verlichting aan de binnenkant. De grootste doelstelling van be quiet! is het ontwikkelen van een case die fluisterstil is en door het gebruik van het gelaagde glas heb je eigenlijk het beste van twee werelden. Het ziet er tof uit en is ook nog isolerend.

be quiet dark base 700 tech365nl 019

Het glazen zijpaneel monteer je op de case door een viertal thumbscrews voorzien van een rubberen ring. De boven- en onderkant van het zijpaneel zijn voorzien van een zwarte rand waardoor je een mooier afgewerkte look hebt en je ook niet tussen de randen kijkt. Het enige nadeel van een glazen zijpaneel monteren is de constante vingerafdrukken. Doe jezelf tijdens het bouwen een plezier en koop een setje wit stoffen handschoentjes. Dit scheelt je veel schoonmaken. Hetzelfde geldt ook voor de aluminium finish op de kast. Wanneer je hier met je vingers aanzit zie je het direct en is het nog lastig schoonmaken.

be quiet dark base 700 tech365nl 009

RGB-verlichting FTW!

Ik had het net al even over RGB-verlichting in je kast, maar de Dark Base 700 komt ook op dit vlak voorbereid. Waar zijn grote broer, de Dark Base Pro 900, een tweetal led-strips in de kast heeft, koos be quiet! om de Dark Base 700 te voorzien van subtiele verlichting langs de contouren van de case aan de voorkant. Er is gebruik gemaakt van multimode RGB-verlichting. Dit wil zeggen dat je voor deze case kunt kiezen uit 6 verschillende kleuren verlichting in drie verschillende modi. Dit zijn: constante verlichting, fade in/fade out, en aansturing via je moederbord.

be quiet dark base 700 tech365nl 030

Persoonlijk vind ik het een zeer mooie finish van deze case maar als dit niet je ding is dan kun je het ook gewoon uitschakelen. Je bedient de RGB-verlichting op het io-paneel aan de bovenkant van de case.

be quiet dark base 700 tech365nl 029

Standaard voorzien van Silent Wings 3 fans

Bij een flinke case horen natuurlijk ook een paar case fans. De Dark Base 700 wordt geleverd met een tweetal casefans die menig liefhebber inmiddels wel kent. Ik heb het hier natuurlijk over de zeer stille Silent Wings 3 fans. Aan de voor- en achterzijde van de case vind je een 140mm PWM variant. Persoonlijk bent ik gek op deze fans, maar het wordt nu echt tijd voor een RGB-variant hoor be quiet! De fans kun je aansluiten op de ingebouwde fan-controller of direct op je moederbord.

be quiet dark base 700 tech365nl 033

Maak je gebruik van de fan-controller dan kun je de snelheid in twee afzonderlijke zones bedienen op het io-paneel aan de voorkant van de case. Kies je voor het aansluiten op je moederbord dan kan je automatisch of via software de snelheid van de fans regelen.

be quiet dark base 700 tech365nl 020

De ingebouwde fan-controller biedt naast twee gescheiden rails voor het aansluiten van fans ook een tweetal verschillende modi. Kies je voor de Silence-mode dan blijft het toerental van de fans een stuk lager waardoor de nadruk ligt op het fluisterstil koelen van je case. De Performance mode is het andere uiterste en stuurt op een hoger toerental. De Silent Wings 3 fans lopen dan bijvoorbeeld op 1600rpm.

be quiet dark base 700 tech365nl 013

Een PSU shroud voor kabelmanagement

Een PSU komt met een flinke lading aan kabels voor het aansluiten van je moederbord, videokaarten, SSD’s en ga zo maar door. Maar met zo’n mooi paneel waarmee je naar binnen kunt kijken wil je ook geen rommel aan kabels zien. De Dark Base 700 is voorzien van een zogenaamde PSU shroud. Dit is een afdekkap voor het compartiment waar je voeding wordt gemonteerd en de kabels lopen. Op bovenstaande foto kun je goed zien hoe de afdekking ervoor zorgt dat alles lekker verstopt kan worden. De kabels die naar je moederbord moeten kun je vervolgens weer door de speciale doorvoerrubbers duwen. De foto hieronder laat zien hoe ik mijn witte Cablemod kabels netjes weg kan werken.

be quiet dark base 700 tech365nl 026

Net als voorgaande modellen heeft de be quiet! case aan bovenkant van de voorzijde voorzien van een zogenaamd Smart io Port. De besturing van de casefans, een USB Type C-poort, microfoon en koptelefoonaansluiting, power-knop, en twee USB 3.0-poorten, vind je terug op dit paneel. Daarnaast is ook de RGB-verlichting vanaf dit paneel te bedienen.

be quiet dark base 700 tech365nl 004

Wat zit er in de doos?

Je krijgt van be quiet! een mooi compleet set voorzien van:

  • Dark Base 700 case.
  • Fan/RGB-controller.
  • Twee 140mm Silent Wings fans.
  • Montagemateriaal en kabelbinders.

be quiet! Dark Base 700 in de praktijk

Dat ik een liefhebber ben van de be quiet! producten steek ik niet onder stoelen of banken. Toch benader ik ieder product van het merk met een frisse en neutrale blik. Met de Dark Base 700 heeft be quiet! naar mijn mening een schitterende kast op de markt gezet, voorzien van diverse handige eigenschappen. Toch zijn er ook een paar kleine puntjes die ik minder vind. Overall is de Dark Base 700 een dikke aanrader!

be quiet dark base 700 tech365nl 005

In essentie kun je de gehele case in spiegelbeeld monteren. Handig wanneer je net iets anders wilt of erg gebonden bent aan de plaatsing van de case. Het werkt en het kan, maar zelf gebruik ik eigenlijk alle kasten in dezelfde layout. Het feit dat het merk er rekening mee houdt dat het voor jou misschien erg handig is mooi meegenomen. De mogelijkheid om de hele moederbordtray eruit te halen en als bench table te gebruiken vind ik geniaal.

be quiet dark base 700 tech365nl 012

Op het gebied van isolatie heeft be quiet! altijd actief gebruik gemaakt van dempende panelen aan de binnenkant van de case. Gelukkig zie je dit ook weer terug bij de Dark Base 700. De case is waanzinnig stil en voldoet daarmee nog steeds aan de reputatie van het bedrijf ondanks alle extra toeters en bellen. En dit is belangrijk. Ook alle schroeven van de PSU, harddisks en het moederbord zijn voorzien van rubbertjes om te zorgen dat er niets kan gaan resoneren. Wel moet je rekening houden dat het geen kleine jongen is qua formaat. Ben je gebonden aan ruimte dan is het zeker zinvol om goed te kijken of de case ook gaat passen.

be quiet dark base 700 tech365nl 015

Aan de binnenzijde hoef je eigenlijk niet echt rekening te houden met afmetingen. Er is voldoende ruimte voor een 120, 140, 240, 280 of 360mm radiator achter het voorpaneel en 120, 240 of 360mm aan de bovenzijde. Hiermee heb je gelijk het overgrote deel van de radiatoren wel gehad. Aan de achterzijde heb je de keuze uit de plaatsing van een 120 of 140mm variant. Een grote grafische kaart is ook geen issue. Met de harddisk cage gemonteerd is de maximale lengte 286mm en als je hem weghaalt tot wel 430mm. Dat is weer het voordeel van een grote ruime case. Je kan eigenlijk alle kanten op.

be quiet dark base 700 tech365nl 024

Bovenstaande foto geeft je een beetje een indruk van de ruimte in de case. Vergis je niet in het formaat van de be quiet! Dark Rock Pro 4 CPU cooler, want dat ding is huge! Als videokaart zit in deze setup een Radeon RX470.

be quiet dark base 700 tech365nl 014

Het is fijn dat je er een tweetal Silent Wings 3 fans bij krijgt. De fans zijn erg goed en lekker stil. Toch had ik aan de voorkant eigenlijk wel verwacht dat be quiet! er standaard 2 of 3 alvast geplaatst zou hebben. Er zit er aan de voorkant nu een enkele fan en dat is toch wat karig voor deze case als je het mij vraagt. Geen ramp verder, maar toch jammer.

be quiet dark base 700 tech365nl 032

Op de foto hierboven kun je goed zien hoe het voorpaneel, dat van kunststof is, een geluiddempende mat heeft. De connector aan de onderzijde zorgt voor het aansturen van de led-strip. Slim verzonnen en het scheelt een vaste draad aan het paneel. Bij het loshalen van het paneel raad ik je wel aan om niet met je vingers aan de aluminium finish te zitten. Dit geldt overigens voor de gehele case. Het geborstelde aluminium is schitterend maar je hebt erg snel vlekken die je niet zomaar weggepoetst krijgt. Dit is dan weer een lastige eigenschap en wel jammer.

be quiet dark base 700 tech365nl 016

Als laatste kleine “dingetje” heb ik wat ruzie gehad met de doorvoerrubbers. Soms schieten ze er erg snel uit. Natuurlijk zijn dit allemaal geen big issues, maar ik vind het wel belangrijk om ook de kleine puntjes te noemen. Zouden ze mij ervan weerhouden om de kast aan te schaffen en te gebruiken? No way! De Dark Base 700 is schitterend, solide en voorzien van alles wat je eigenlijk nodig hebt. Of hij qua formaat voor jou een goede keuze is, blijft persoonlijk. De kasten van be quiet! zijn nu eenmaal vaak wat groter. Ik vind wel de keuze voor het gelaagde glas van de 700 beter dan bij de eerste Pro 900. Hier zat een soort bruinig getint glas in en de keuze voor helder vind ik beter geslaagd.

Prijs en beschikbaarheid

De be quiet! Dark Base 700 RGB is verkrijgbaar voor een prijs van net iets meer dan €150. Een zeer scherpe prijs als je het mij vraagt. De kast oog high-end voor een prijs die in het middensegment ligt. De case is per direct verkrijgbaar.

Voor de liefhebber hieronder nog wat foto’s van de case.

be quiet dark base 700 tech365nl 008

be quiet dark base 700 tech365nl 011

be quiet dark base 700 tech365nl 017

be quiet dark base 700 tech365nl 021

be quiet dark base 700 tech365nl 023

be quiet dark base 700 tech365nl 027

be quiet dark base 700 tech365nl 034

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button