Alcatel is een merk dat ik eigenlijk de laatste jaren niet veel ben tegengekomen. Op het moment dat ik dit blogpost schrijf zie ik een diversiteit aan verschillende toestellen om mij heen in de trein. Toch lijkt het zich erg te beperken tot een aantal merken. Veel Apple en Samsung, en zo hier een daar een Motorola of Sony. Toch heb je het dan al snel gehad. Hoe komt het toch dat ik hier de enige ben die een Alcatel toestel in handen heeft? Is er soms iets mis met de toestellen?
Het is eigenlijk best grappig want eerder vandaag vroeg iemand mij wat voor mooi en dun toestel ik gebruikte. Een lekker groot scherm en mooi afgewerkt. Toen ik hem het antwoord gaf “dit is de Alcatel Idol 3” keek hij mij schaapachtig aan. “Bestaat dat merk nog dan?”, was zijn volgende vraag. Hier hebben we naar mijn mening dan ook gelijk het probleem van Alcatel in Nederland, namelijk de onbekendheid in de markt.
Aan het toestel ligt het niet, want de IDOL 3 heb ik een tijdje gebruikt en ben ik eigenlijk wel content mee. Natuurlijk valt er zo hier en daar wat te verbeteren, maar over het algemeen gezien is het allemaal prima in orde. Het is een keurig slank toestel met een lekkere grote display en standaard voorzien van Android 5.0. Het handige aan de IDOL 3 is dat het niet uitmaakt hoe je hem vast houdt, want hij is symmetrisch en het scherm draait vanzelf met je mee.
Alcatel heeft de IDOL 3 vooral ontwikkeld voor de liefhebber van muziek luisteren. In tegenstelling tot veel andere smartphones heb je op twee plaatsen (boven- en onderaan het toestel) luidsprekers zitten. Dit stukje techniek heeft Alcatel uit handen gegeven aan een bedrijf dat behoorlijk wat ervaring heeft met luidspreker. De 3D sound en 2 x 1,2W speakers zijn ontwikkeld door JBL, onderdeel van de Harman groep. Door middel van de 3D sound heb je niet meer het gevoel dat er ergens een gat zit waar geluid uit komt, maar komt het veel meer naar jou als luisteraard toe. Een leuke extra app voor het afspelen van muziek is ONETOUCH mix. Hiermee kun je zelf voor dj spelen op je smartphone door middel een lekker mix samen te stellen met je favoriete muziek, samples en misschien zelfs het nodig scratch-werk.
Onder de kap van deze versie van de IDOL 3 vinden we een octa-core Snapdragon 615 met een gecombineerde kloksnelheid van 2,5GHz (1,5GHz en + 1 GHz). Het toestel is voorzien van 2GB RAM en 16GB opslagruimte op het toestel. Het scherm heeft een diameter van maar liefst 5,5 inch. Lekker groot en met een full HD resolutie van 1080 x 1920 pixels. Zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde (13MP) vind je een camera. Standaard wordt het toestel geleverd met Android 5.02.
Wat zit er in de doos?
- ALCATEL ONETOUCH IDOL 3.
- 230v oplader met USB-aansluiting.
- Ear-plugs met microfoon.
- Beknopte handleiding.
Wat vinden we van de Alcatel IDOL 3?
Ik verklapte het in het begin eigenlijk al; de IDOL 3 is best goed bevallen. Het scherm is lekker groot en duidelijk, en met zijn 8-cores is het ook een vlot toestel. Of je nu schakelt van je mail naar je browser, of een video aan het kijken bent, de IDOL 3 doet het zonder enige moeite. Eigenlijk was dit ook wel te verwachten, want Alcatel zet duidelijk in op krachtige hardware voor het toestel. De accu ging voor mijn gevoel niet zo heel erg lang mee, vooral bij het spelen van een game.
Het geluid bij dit toestel is wel anders dan ik eigenlijk gewend ben. Dit komt natuurlijk door de front-facing speakers in het toestel waardoor de muziek mee op jou gericht is. Dit is bij veel toestellen wel anders en soms vliegt het maar gewoon ergens naar toe. Hoeveel heb je aan geluid aan de achterkant of onderkant van je toestel, terwijl je oren daar niet zitten? De kwaliteit van het geluid was dan wel weer gewoontjes. Begrijp me goed, dat is niet slecht, maar verder niet onderscheidend.
Het heeft denk ik weinig zin om een hele opsomming te geven over alle handige mogelijkheden van de Android software op dit toestel. Natuurlijk heb je de beschikking over een browser, een calculator, kun je zien wat het weer de rest van de week wordt en speelt je moeiteloos een video of audiobestand af. Android is nu eenmaal een compleet besturingssysteem en daar profiteert de IDOL 3 ook van. Wat ik overigens wel prettig vind is dat het toestel niet afgeladen zit met bloatware. Je kent het wel, ladingen apps waar je helemaal niet om gevraagd hebt en de producent van het toestel van vind dat jij nodig hebt. Dikke duim voor Alcatel dus, want helaas is dit niet bij alle merken het geval. Zo zie je maar dat het soms niet moeilijk is om je te onderscheiden.
Een grappige eigenschap van het toestel is de symmetrie. Ik noemde het net al eerder, maar je kunt dus het toestel ook omdraaien en zo bedienen. Je hebt geen knoppen die gebonden zijn aan een bepaalde positie en dit maakt hem een makkelijke reisgezel. Je kunt hem zonder moeite uit je binnenzak of tas pakken zonder op te letten of het de boven of onderkant is.
Prijs en beschikbaarheid
De Alcatel IDOL3(5,5 inch) is per direct verkrijgbaar voor een prijs rond de €280 euro. Hij is onder andere verkrijgbaar bij CoolBlue en Bol.com.