Smart-home

Review: Airthings Wave Plus luchtkwaliteit monitor voor in huis

De Airthings Wave Plus is een slimme luchtkwaliteit monitor die in staat is verschillende factoren in de lucht te meten en je te waarschuwen als deze meetwaarden ongezond voor je zijn. Dit voorkomt bijvoorbeeld hoofdpijn in ruimtes waar te concentratie CO2 te hoog is. Maar hoe makkelijk is dit apparaat in gebruik. En wat vertelt het je nu echt in de praktijk? In deze review ga ik aan de slag met de Airthings Wave Plus in mijn kantoor en slaapkamer.

Thuiswerken is niet alleen een kwestie van thuis je werk doen. Het is ook van belang dat je werkplek goed en gezonde is. Een goed bureau, een stevige stoel en op tijd even een stukje wandelen. Maar heb je wel eens stilgestaan bij de kwaliteit van de lucht in huis? En helemaal op je thuiswerkplek? Normaal gaat dit automatisch als je op kantoor werkt en hoef je daar eigenlijk geen aandacht aan te besteden. Maar thuis is het wel van belang dat de lucht van goede kwaliteit is. De Airthings Wave Plus is een ideale manier om zicht te houden op de kwaliteit van de lucht op je werkplek. Door middel van slimme pushberichten op je smartphone weet je precies wanneer je iets moet doen om de kwaliteit te verbeteren. Denk hierbij aan een te hoog CO2 niveau, niet ideale luchtvochtigheid of de hoeveelheid giftige gassen.

Voordat ik je meer vertel over de mogelijkheden van de Airthings Wave Plus ga ik even wat dieper in op wat de sensoren eigenlijk allemaal in de gaten houden voor je. Toen ik de verschillende onderdelen aan het bekijken was constateerde ik eigenlijk dat ik niet zo heel veel wist over wat er dan van belang is. Want wat is nu gezonde lucht? De Airthings Wave Plus kijkt naar een aantal factoren. De meest bekende is misschien wel temperatuur. Handig om te weten wat de temperatuur is, maar vaak voel je dit zelf wel. Ook de luchtvochtigheid en de luchtdruk wordt meegenomen in iedere meeting. Waar het echt interessant wordt is bij de andere drie sensoren, namelijk die voor: Radon, Koolstofdioxide (CO2) en de zogenaamde vluchtige organische stoffen (VOCs). Hieronder soms ik ze op, met behulp van informatie van Airthings.

Radon

Wat is Radon en waarom wordt het gemeten? Radon is de nummer 1 oorzaak van longkanker onder niet rokers. Wist je dat? In de Verenigde Staten sterven ieder jaar 21.000 mensen aan radon gerelateerde klachten. In Europa is dat iets minder, maar nog steeds 20.000. De oorzaak zit hem in de grond en gesteente waarop we wonen waar sporen van Uranium te vinden zijn. Deze sporen breken langzaam af en vormen andere elementen. Dit proces kennen we als radioactief verval. Radon is een van de stoffen die vrijkomt tijden het verval. Bij het verval van Radon zelf komt er een gas vrij dat radioactieve straling afgeeft. Niet goed voor je dus. Maar, ook weer niet van het kaliber dat er direct mannen met witte pakken rondom je huis lopen. Ontkom je aan Radon? Nee, dat niet. Maar de hoeveelheid is wel van belang voor je gezondheid.

Vluchtige Organische Stoffen (VOCs)

Vluchtige Organische Stoffen vinden we overal om ons heen. Ook hier is de concentratie weer van belang. Maar waar vind je deze VOCs dan allemaal? Dit soort stoffen komen uit een legio van alledaagse producten en items. Enk hierbij aan bijvoorbeeld: verf, vernis, wax, cosmetica, maar ook tijdens het koken en ademen komen deze stoffen voor. Iets alledaags als een geurkaars bijvoorbeeld kan een hogere concentratie van deze stoffen afgeven. Een te hoge concentratie aan VOCs kan zorgen dat je hoofdpijn krijgen, irritatie aan de neus of ogen en huidirritatie. Op de lange termijn zelfs astma en impact op lever, milt en je voortplantingssysteem.

Koolstofdioxide (CO2)

Ik weet zeker dat je al eens eerder gehoord hebt over koolstofdioxide. Heel simpel, als wij als mens uitademen dan komt er koolstofdioxide vrij. Het is dan ook niet heel gek dat je dit binnen kunt meten. Het is in kleine concentratie dan ook niet gevaarlijk. Planten gebruiken dit gas overigens voor de productie van zuurstof. Een teveel aan Co2, bijvoorbeeld doordat je in een slecht geventileerde ruimte werkt, kan ervoor zorgen dat je jezelf een beetje duf gaat voelen, slecht kunt concentreren en of hoofdpijn krijgt. Is de concentratie voor langere tijd erg hoog dan kan het zelfs lijden tot hersenbeschadiging. Hoe los je een te hoge concentratie op? Gewoon lekker even het raam openzetten, of de ventilatieroosters.

Meten is weten

Na het stukje natuur- en scheikunde komt het dan echt neer op de Airthings Wave Plus zelf. Door middel van een aantal slimme sensoren is het apparaat in staat om de eerdergenoemde factoren te bepalen in de omgevingslucht. Bij de Wave Plus is de VOCs, Co2 en luchtdruk sensor extra toegevoegd waarmee het ook mogelijk is om deze concentratie vast te stellen.

Alle informatie wordt opgeslagen op de Wave Plus en als er een Bluetooth connectie tot stand gebracht wordt met een smartphone of tablet (met internetverbinding) wordt de informatie geüpload naar de Airthings Cloud. Het voordeel is dat de Wave Plus zelf geen verdere configuratie nodig heeft en niet verbonden hoeft te worden met je Wi-Fi netwerk. Hier zit ook gelijk weer een mogelijk nadeel voor jou als gebruiker aan, want de informatie is op deze manier alleen toegankelijk als je binnen het Bluetooth bereik bent van de Wave Plus. Optioneel is er overigens wel een Hub te verkrijgen waarmee alle Airthings apparaten centraal gekoppeld kunnen worden en verbonden met het internet.

De informatie die opgeslagen wordt bij Airthings levert een voordeel op voor eenieder die dol is op extra data. De app houdt overigens ook genoeg bij en hier heb je per sensor een erg goed beeld van de resultaten. Om je een voorbeeld te geven heb ik een aantal momentopnames verzamelt en kun je hieronder zien. Je hebt niet alleen toegang tot de meting van dat moment, maar ook een grafiek welke inzicht geeft over de tijd heen. Groen is goed, geel een waarschuwing en rood is gevaar. Zo simpel wordt het weergegeven in de app.

Het online Airthings dashboard gaat echter wel een stuk verder. Hier wordt alle data verzamelt en krijg je toegang tot meer inzichten over een langere periode. Ook wanneer een sensor een nieuwe bestemming krijgt blijft de historie beschikbaar.

Installatie en configuratie

De installatie van de Wave Plus is wat je noemt een fluitje van een cent. Even het batterij lipje eruit trekken en het apparaat start op. Je hebt vervolgens de Airthings app nodig welke gratis te downloaden is uit de Apple App Store of Google Play Store. Hierna maak je een account aan en koppel je het apparaat via Bluetooth.

Als hij verbonden is dan is het enkel nog een kwestie van je apparaat een naam geven, locatie selecteren en de klaar ben je. In mijn geval heb ik gekozen om de unit “Office” en “Bedroom te noemen en de locatie “Workplace”. Je kunt de locatie van het apparaat ook nog delen zodat jouw meetgegevens onderdeel worden van Radonmap.

Als alles is ingesteld zal het apparaat gelijk kijken of er nieuwe software beschikbaar is zodat hij automatisch bijgewerkt kan worden. Als hij helemaal up-to-date is kun je nog bepalen welke notificaties je wilt ontvangen. Ik heb hier gekozen om alles te doen, maar merkte al snel dat de temperatuur notificatie voor mij niet veel toevoegde. Die heb ik later dan ook uitgeschakeld.

De eerste dagen moet je nog niet te veel waarde hechten aan de informatie in de app. Het apparaat heeft namelijk 7 dagen nodig om zijn sensoren te kalibreren. Tijdens die eerste dagen kan het zomaar zijn dat je ineens een enorme piek ziet aan vluchtige organische stoffen, die ook zo weer weg is. Dus even geduld de eerste week. Goed, hij is nu klaar voor gebruik en de installatie is succesvol. Niet vergeten om de grondplaat nog even te bevestigen. Hiervoor heb je maar 1 schroef nodig. De grondplaat is voorzien van een sterke magneet waarmee je de sensor zelf eenvoudig vastklikt.

Maar wat heeft de Wave Plus mij opgeleverd? Aangezien ik net als vele andere dagelijks vanuit huis werk heb ik hiervoor een fijne kantoorruime op zolder. Hier staat ook een wasmachine en droger in een apart hok en verder eigenlijk alleen mijn apparatuur. Maar, de ruimte gebruik ik ook om twee keer per week 60-90 minuten te wielrennen. Virtual Cycling uiteraard, anders worden het kleine rondjes. Ik was dan ook erg benieuwd wat de kwaliteit van mijn werkplek is gedurende de dag, want ik zit hier toch bijna 8 uur per dag. Ventileren kan door middel van rooster en ramen. Toch had ik eigenlijk helemaal geen idee hoeveel genoeg zou zijn en of het constant nodig was. Met een buitentemperatuur van 2 graden boven nul zet je ook niet voor de lol een rooster boven je hoofd open.

Het inzicht in hoe gezond mijn werkruimte, later ook mijn slaapkamer gecontroleerd, had ik nooit gehad zonder de Wave Plus. Zo merkte ik dat als ik overdag het rooster dicht had, er toch na een paar uur een melding kwam dat het CO2 gehalte eigenlijk al iets te hoog werd. Daar zorg ik natuurlijk zelf voor want het is de CO2 uit de lucht die ik uitadem. Dus het leerde mij wel om bijvoorbeeld tijdens het lunchen de rooster even lekker open te zetten en zo een half uurtje frisse lucht toe te voegen. Het percentage VOCs, de luchtdruk, Radon en luchtvochtigheid waren prima in orde.

Dan even terug naar de CO2-gehalte. Als ik ’s avonds een uurtje flink bezig was op de racefiets dan kreeg ik wat flinkere waarschuwingen van de Airthings-app. Het niveau ging hierbij van een gewone waarschuwing naar een serieuze “let op”. Hieronder zie je duidelijk waarom dit het geval was. Leermoment, de roosters moeten dus open voordat ik aan mijn workout begin. In onderstaande grafiek zie je de pieken in het gemeten CO2 keurig terugkomen,

Over het algemeen is de Wave Plus echt een zinvol apparaat in je kantoor. Als tweede koos ik ervoor om de sensor in mijn ruime slaapkamer te plaatsen. Hier staan de hele dag de roosters open en dat voel je goed aan de temperatuur. Ik was vooral benieuwd of de aanname juist was dat door het 24-uur per dag ventileren het allemaal wel goed zou zitten. Ook in deze ruimte was de CO2 een aandachtspunt. Overdags is er niks aan de hand, maar je ziet dat twee slapende personen toch genoeg CO2 produceren dat de app meldt dat je beter moet ventileren. Na het verlaten van de slaapkamer trekt het niveau wel weer terug en is de ruimte weer gezond. Dus ook hier eigenlijk een wijze les geleerd dat ik toch meer moet ventileren nog gedurende de nacht. Het komt mooi naar voren in onderstaande grafiek waarbij je de meetwaarden uit de slaapkamer ziet gedurende een week.

Zet ik het bereik wat korter, dan zie je duidelijk het verloop over tijd. Het percentage bereikt rond middernacht de waarschuwingsgrens en met zo 1-2 uur is het CO2-gehalte al flink hoger.

Vanuit de app heb ik een screenshot gemaakt voordat wij naar bed gingen, het moment van uit bed gaan en half in de middag. Je ziet dat het dus nog best lang duurt voordat het CO2-gehalt weer bijna op zijn laagste punt is.

Heb je zo’n sensor echt nodig in huis? Nodig is denk ik een groot woord, maar het helpt je wel om echt te weten hoe het staat met de kwaliteit van de lucht in je huis. Gelukkig waren de Radon en VOC-niveaus in mijn woning prima, maar het kan ook zijn dat er iets naar voren komt dat je nog niet wist. Dan heb je eigenlijk nog meer profijt bij dit apparaat. Goedkoop zijn ze overigens niet, want dit model kost op dit moment €269. En persoonlijk zou ik dan wel in mijn kantoor, slaapkamer en woonkamer een dergelijke sensor willen. Dat tikt best flink aan.

Prijs en beschikbaarheid

De Airthings Wave Plus is per direct verkrijgbaar voor een prijs van €279. Je kunt optioneel de Airthings Hub bijbestellen voor een prijs van €79 om ook buitenshuis toegang te hebben tot je metingen.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

2 reacties

  1. Goede tip Henry! Ik kende de uHoo apparaten nog niet. Misschien interessant om dit model ook eens te proberen als vergelijk. Volgens mij zit hier alleen geen Radon sensor ook, maar wel weer fijnstof etc.

    Er is wel een app voor Homey, echter moet je wel rekening houden met het Bluetooth bereik in deze variant. Met de optionele Hub moet dit wel eenvoudiger zijn, want dan is hij onderdeel van je draadloze netwerk.

  2. Een interessant artikel. Ik ben hier ook wel nieuwsgierig naar om dezelfde redenen als jij noemt, w.o. thuiswerken. Maar bij dit apparaat mis ik toch nog wel wat sensoren, bijv. voor het meten van fijnstof. Ik kwam op internet de uHoo tegen die veel meer sensoren heeft: https://getuhoo.com/home

    Wat ik ook wel een belangrijk punt vind, is of het apparaat gekoppeld kan worden aan een domotica systeem. Zelf heb ik een Homey en het zo mooi zijn om daar flows mee te kunnen maken, bijv aansturen van een ventilator of airco.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button