Gaming

RetroPie: Lekker retro games spelen op je Raspberry Pi

Alle toffe games van vroeger spelen op je Raspberry Pi. Hoe vet is dat? Met RetroPie kun je eenvoudig aan de slag en veel van geliefde games weer eens spelen. In dit blog vertel ik je alles over RetroPie en hoe ik het gebruik voor het spelen van de games van ‘vroegah’.

Ik ben geen hardcore gamer. Toch wil dit niet zeggen dat ik helemaal geen games speel. In de huiskamer staat een PS4 en daar beleef ik nog steeds veel lol met Grand Theft Auto 5 en op zolder heb ik een zelf gebouwde racesimulator staan. Toch missen de hedendaagse consoles en games die charme van vroeger. Ik denk dat dit ook wel een beetje te wijten is aan jeugdsentiment. Neem nu games als Super Mario Brothers en Zelda. De graphics zijn verschrikkelijk, de audio net zo erg en toch is het geweldig. Wat een uren plezier kun je beleven aan zoiets simpels.

foto: RetroFredo

Helaas heb ik mijn oude consoles niet meer (dom dom dom). Om toch weer eens wat van dit soort games te kunnen spelen besloot ik om RetroPie te gaan proberen. Dit is eigenlijk gewoon een volledige installatie van Raspbian voor de Raspberry Pi, maar dan met een extra schilletje eroverheen. Hiermee kun je verschillende emulators gebruiken waarmee je die toffe games van vroeger weer kunt spelen. Er zitten aardig wat emulators standaard al in RetroPie, onder andere de 8-bit Nintendo Entertainment System (NES), Super Nintendo (SNES), SEGA MegaDrive, Macintosh en ga zo maar door. Ik zal ze straks even allemaal voor je opsommen.

Benodigdheden voor RetroPie

Ok, hoe gaat dit in zijn werk en wat hebben we nodig? We hadden het net al even over de Raspberry Pi, een mini computer voor een enorm lage prijs. Hierop is RetroPie gebaseerd. We hebben dus het volgende nodig:

  • Raspberry Pi (alle modellen werken).
  • Voeding met Micro-USB-aansluiting (2.5A voor pi 3, 2.0 voor de oudere)
  • HDMI-kabel voor naar de tv.
  • SD-kaart van minimaal 4GB.
  • Controller(s).

Ik had nog een oude Pi Model B+ in de la liggen. Dit is een van de eerste varianten, maar wel die voorzien van 512MB RAM. Prima om in te zetten voor RetroPi want ook de oudere modellen doen het prima. Voor het emuleren van Nintendo 64 en PlayStation 1 games wordt toch in diverse fora’s aangeraden om de meest recente model 3 Pi te gebruiken.

raspberry pi

Via Ebay heb ik een tweetal Super Nintendo controllers gekocht met USB-aansluiting. Nee, die zijn niet origineel zo gemaakt. Maar als we dan toch voor het retro gevoel gaan dan passen ze er wel goed bij. Je hebt ze overigens in allerlei soorten en maten en kosten vaak maar een paar euro. Zogezegd, zo gedaan. Zaterdagmiddag vielen ze door de brievenbus, net geen weekje onderweg geweest.

Installatie RetroPie

Echt een installatie is het eigenlijk ook niet echt. Je kunt ervoor kiezen om het helemaal met de hand te doen, maar de fijne mensen die de RetroPie build onderhouden hebben ook een kant en klaar image voor je gemaakt. Het enige dat je hoeft te doen is het image te downloaden. Let wel even goed op: er is verschil tussen de downloads afhankelijk van het type Raspberry Pi dat je hebt.

Met alleen het downloaden van het image ben je er nog niet. Ergens moet dit image ook weer teruggeschreven worden op de SD-kaart. Dit is geen kwestie van gewoon simpelweg kopiëren, want de Pi moet straks ook van de SD-kaart kunnen opstarten. Om het image naar de SD-kaart te schrijven zijn er verschillende programma’s beschikbaar. Ik doe het vanaf mijn MacBook en gebruik hier ApplePi Baker voor, een gratis programma. In het geval dat je het op een Windows computer wilt doen dan kan dit onder andere met Win32DiskImager.

ApplePi Baker tech365

Wanneer het schrijven naar de SD-kaart afgerond is, dan kun je aan de slag met de Pi. Zorg dat de SD-kaart al in je Pi zit voordat je de micro-SD-kabel met voeding aansluit. De Pi gaat namelijk gelijk aan als je hem aansluit.

Go RetroPie!

Het grote voordeel aan RetroPie is dat het geheel zelfstandig opstart en direct klaar is voor gebruik. De eerste keer dat hij opstart krijg je de melding dat je gamepads (controllers) gevonden zijn en dat ze ingesteld moeten worden. De truc is om hier de ‘A’-knop een aantal seconden ingedrukt te houden om in het configuratiemenu te komen. Hier bepaal je welke knoppen aan welke bewegingen worden gekoppeld, keymapping dus. Dit is eigenlijk de enige instelling die je hoef te doen voordat je aan de slag kunt met het geheel. Eigenlijk best makkelijk dus.

retropie nes menu

Als RetroPie helemaal is opgestart en de controllers zijn gedetecteerd dan kun je je favoriete oude console of computer “opstarten” in de vorm van een emulator. Standaard krijg je er een aantal games bij, waarvan zeker is dat ze geen copyright meer hebben. Dit zijn bijvoorbeeld Doom 1, Duke Nukem 3D etc. Voor de Nintendo en Sega consoles moet je wel zelf zorgen voor de zogenaamde roms. Dit zijn de games voor de emulator. Je kunt ze downloaden op Emuparadise of via andere plekken op het internet. Standaard worden ze dus niet meegeleverd!

retropie snes games keuze

Zoals beloofd zou ik nog even terugkomen op de verschillende emulators die je kunt gebruiken met RetroPie. Het zijn er aardig wat, maar hier komen ze dan: 3do, Amiga, Amstrad CPC, Apple II, Atari 2600, Atari 5200, Atari 7800, Atari Jaguar ,Atari Lynx ,Atari ST ,Color Computer ,Commodore 64 ,Dragon 32 ,Dreamcast ,Genesis/Megadrive ,Game Gear ,Game Boy ,Game Boy Color ,Game Boy Advance ,Intellivision ,Macintosh ,MAME ,Master System ,MSX ,Neo Geo ,Neo Geo Pocket ,Neo Geo Pocket Color ,Nintendo 64 ,Nintendo DS ,Nintendo Entertainment System ,Oric ,PC ,PC Engine/TurboGrafx-16 ,PlayStation 1 ,PSP ,SAM Coupé ,Sega 32X ,Sega CD ,Sega SG-1000 ,Super Nintendo Entertainment System ,TI-99/4A ,TRS-80 ,Vectrex.

Genoeg emulators voor je?

Uploaden van je ROMS

Als je een verzameling roms bij elkaar gevist hebt dan moeten ze nog wel op de SD-kaart worden opgeslagen. Je kunt dit doen via SFTP (gebruikersnaam: pi, wachtwoord: raspberry, poort 22), of via SMB op basis van \\ip-adres. Plaats alle roms in de map \RetroPie\ROMS\<emulator> en ze worden automatisch door RetroPie herkend.

RetroPie SFTP ROMs

Tijd om te gamen

Nu de roms op de SD-kaart staan en ze automatisch door RetroPie worden herkend (scraping). Het enige dat je nu nog hoeft te doen is je favoriete console te selecteren en je gewenste game. In mijn geval was dit het oude 8-bit NES met MegaMan 1 🙂

retropie nes megaman1

 

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

26 reacties

  1. Stel ik download het op USB via de computer en ik steek het in het USB ga werkt het dan of moet er meer bij gezet worden op de USB

  2. Hoi ik heb sinds kort een Barton maar mis het spel mr do hoe kan ik deze toevoegen in de retropie en waar kan ik het spel downloaden

  3. Heb sinds vrijdag een pi en net bezig geweest met retropi. Draait nu maar tijdens het scrapen ziet hij geen games. En heb er wel een paar in gezet in de N64 en snes map.
    Enig idee wat er mis gaat?

  4. even een vraagje hierover, ben hier pas net mee begonnen.
    Het gaat mij vooral om de spellen op usb zetten. moeten er na de retro-mount map nog aparte mappen aangemaakt worden voor de verschillende emulators of moet ik alles los door elkaar in de retro-mount map zetten ?

  5. Na dit gelezen te hebben lijkt me het super gaaf om deze ook te gaan maken en me dan meteen meer te gaan verdiepen over de mogelijkheden van een raspberry zoals mediaplayer enz…. Nu heb ik al een beetje gezocht op internet naar een raspberry en kwam een starterskit tegen deze lijkt me interessant omdat daar ook een behuizing en voeding bijzit. Maar de raspberry zelf is een Raspberry Pi 3 B ….kan de software voor dit project daar ook op draaien?

  6. Hey medegamers,

    Ik ben mij hier eigenlijk in gaan verdiepen vanwege de aankondiging van de mini SNES.
    Maar dit is nog best wat abrakadabra voor mij. Zijn er misschien newbie pagina’s of liefhebbers die mij graag willen helpen?
    Bij voorbaat dank!

    1. HI Philip, Neem een Raspberry Pi en lees even door de post heen. Het is niet heel ingewikkeld en wijst zichzelf best aardig als je ermee aan de slag gaat. Mocht je vragen hebben, stel ze gerust.,

    1. Aan te raden is lastig te zeggen, want dit soort controllers zijn altijd een beetje simpel (en goedkoop). Ik heb zelf gewoon controllers via Ebay/AliExpress genomen met USB-aansluiting. Werkt prima en voor de prijs hoef je het ook niet te laten.

  7. Ik heb een vraag. Ik heb begrepen dat je de roms ook kan spelen vanaf een usb stick. Dat heeft mijn voorkeur omdat ik al mijn roms al op een stick heb. Weet jij of dit mogelijk is en zo ja, hoe? Ook heb ik best wel nare ervaringen met roms waarbij bv met het spelen van Mario spelletjes het gewoon veel te snel gaat. Het speelt gewoon niet fijn. Is dat met de raspberry 3 wel beter? Wat is jouw ervaring hiermee?

    Alvast bedankt!

    Isaac

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button