Beeld en geluid

Raumfeld One S: Dit compacte streaming hifi-systeem zorgt voor een aangename verassing

We hebben op tech365 al diverse streaming audiosystemen onderworpen aan een review. Dit maal is de beurt aan de Raumfeld One S, een mooi en compacte draadloos hifi systeem waar ik veel van verwacht. Dit is ook helemaal niet zo vreemd want het merk is sinds 2010 onderdeel van het welbekende Teufel, en die kennen we vooral van kwalitatieve producten.

Raumfeld One S 02

De Raumfeld One S is erg mooi compact. Met een breedte van 18 cm en een hoogte van 13 cm plaats je hem dus erg gemakkelijk in je interieur. Door de diverse draadloze mogelijkheden heb je eigenlijk een vrij stopcontact nodig om de One S aan te sluiten. Met een waterdicht bedieningspaneel kun je hem ook prima in de keuken of badkamer plaatsen.

In de compacte behuizing heeft Raumfeld een tweekanaal versterker ondergebracht. Voor de ingebouwde subwoofer levert hij 30Watt constant en voor de satelliet speakers 10Watt. Dit lijkt niet veel, maar het gaat hier om RMS vermogen, geen piek. De versterker stuurt een aluminium 25mm tweeter aan, een polypropyleen 90mm mid range speaker en een 95mm aluminium woofer. Grappig, want als je de One S uit de doos haalt, verwacht je dit eigenlijk totaal niet.

Raumfeld One S

Je kunt op verschillende manieren je favoriete muziek luisteren op de One S. Zo kun je gebruik maken van een draadloze verbinding via Wi-Fi (802.11b/g/n), of via de aanwezige USB-poort en Ethernet-aansluiting. Eigenlijk heb je hiermee alle mogelijkheden wel zo’n beetje te pakken. De bediening van het systeem gebeurd eigenlijk volledig via de speciale Raumfeld app. Je gebruikt deze app zowel voor het installeren van één of meerdere systemen, als voor het bedienen en afspelen van je muziek. Gelukkig is de app erg eenvoudig en gebruiksvriendelijk, iets dat helaas niet bij alle merken het geval is.

Raumfeld One S 04

Of je nu wilt luisteren naar muziek in MP3 formaat, WAV of FLAC, de One S speelt het allemaal zonder moeite af. Ook OGG en Apple Lossless behoren tot de ondersteunde formaten. Hiermee heb je in één klap de meest gebruikte audioformaten gedekt. Maar in hoeverre kan de Raumfeld One S zich staande houden ten opzichte van de vele andere producten in deze categorie?

Wat zit er in de doos?

  • Raumfeld One S speaker.
  • USB-stick met firmware.
  • Beknopte handleiding.

Wat vinden we van de Raumfeld One S?

Als je op zoek bent naar een compacte speaker om muziek naar te streamen, dan heb je erg veel keus. Een van de producten die je echt niet mag vergeten op je lijst is deze Raumfeld One S. Ondanks dat het maar een kleine behuizing is, heeft de One S voldoende power aan boord om een ruimte te kunnen vullen met je favoriete muziek. Is de ruimte echter wat aan de grote kant, voeg dan gerust een tweede One S aan je opstelling toe en laat beide apparaten samenwerken.

Na het uitpakken van One S is het alleen nog maar een kwestie van de Raumfeld app downloaden en de installatie doorlopen. Dit laatste is echt niet meer dan een knopje indrukken en vervolgens in de app aangeven met welk draadloos netwerk je wilt kunnen verbinden. Je hebt hier overigens wel tijdelijk een vaste aansluiting voor nodig op je netwerk. De One S is namelijk voorzien van een RJ45-aansluiting en er wordt standaard een Ethernetkabel meegeleverd. Kind kan de was doen.

Raumfeld One S 03

Na de installatie heb je een legio aan mogelijkheden om je favoriete muziek te streamen naar de One S. De app is erg duidelijk en werkt prettig. Stiekem neig ik er een beetje naar om te zeggen dat dit eigenlijk de meest fijne app is die ik tot nu heb gezien. De functies zijn makkelijk te bedienen en je hoeft geen halsbrekende capriolen uit te halen om muziek uit de One S te toveren.

De geluidskwaliteit is dik in orde, en dit is iets dat mij niet verbaasd. De One S komt tenslotte uit de Teufel stal en die hebben een naam hoog te houden. De eerste keer dat ik mijn muziek luisterde op de One S miste ik wat lage tonen. Doordat er een equalizer is ingebouwd in de app kun je die met een simpele schuifbalk zo aanpassen. Net even wat meer laag erin en hij is helemaal naar mijn zin. Het kunnen afstellen van het geluid is overigens iets dat je helaas niet bij alle concurrenten terug vindt.

Raumfeld One S 05

Is er dan echt helemaal niets mis met de One S? Als ik iets moet noemen dat ik niet prettig vond aan de One S, dan is het de firmware upgrade vanaf USB-stick. Bij de One S werd een USB-stick meegeleverd met firmware erop. Deze firmware moest geïnstalleerd worden wanneer de One S na 6 juli voor de eerste keer gebruikt zou worden. De procedure was als volgt: Plaats de USB-stick, druk met een scherp object de minuscule reset-knop in voor 10 seconden en zet hem vervolgens aan. Beste Raumfeld, verzin hier alsjeblieft iets anders voor. De stroomkabel is breed, de USB-stick ook, en vervolgens moet ik met een omgebogen paperclip hard een knopje indrukken, de One S vasthouden en half spastisch nog een stroomkabel aansluiten? Nee, dit moet toch wat makkelijker kunnen. Gelukkig is deze handeling maar één keer nodig, maar toch.

Super handig is de mogelijkheid om meerdere Raumfeld One producten samen te laten werken als multiroom systeem. Perfect om een grote ruimte te vullen met dezelfde muziek, of verschillende muziek in verschillende ruimtes. Je kunt een Raumfeld One S los kopen, maar ook als 2Raumfeld Start uitvoering. Je krijgt dan twee One S speakers voor een scherpe prijs.

Prijs en beschikbaarheid

De Raumfeld One S is per direct verkrijgbaar in de webshop van Teufel voor een prijs van €249. Het uitgebreide 2Raumfeld Start pakket kost €479,99. Je kunt optioneel ook nog een speciale wandbeugel bestellen om de One S op te hangen (€14,95).

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button