Apps en software

QNAP Virtualization Station: virtualisatie technologie op je NAS [Deel2]

QNAP ondersteunt virtualisatie technologieen op haar NAS-apparaten en hier kun je interessante dingen mee doen. In het vorige deel lieten we je zien hoe je aan de slag kunt gaan met deze techniek op je NAS. In dit tweede deel bekijken we een aantal andere interessante mogelijkheden die je ter beschikking hebt.

Ook nu maken we weer gebruik van de krachtige TS-453 Pro-8 voorzien van QTS 4.1

Extra mogelijkheden voor je Virtual Machine

Advanced settings

qnap_virtualisation_station_2011

In de bovenstaande screenshot kijken we even bij de advanced opties voor onze test VM. Je kunt hier een aantal handige instellingen aanpassen, zoals een VMVGA video type (voor een hoge resolutie) , extra netwerkcontrollers, automatisch opstarten en nog veel meer. Wat ons betreft een dikke plus, want door deze opties is het mogelijk om je VM aan te passen aan je specifieke doel.

Snapshots

In het hoofdscherm waar je een VM kunt opstarten vinden we ook de mogelijkheid tot het maken van een Snapshot. Voor wie dit niet kent, een snapshot is een momentopname van hoe de VM op dat moment is. Het bestand dat de inhoud van een virtuele harddisk bevat wordt bevroren en vanaf dat moment worden alle wijzigen opgeslagen in een zogenoemde delta-file. De totale staat van de VM is op dat moment de bevroren disk + de delta file.

qnap_virtualisation_station_2010

Het maken van een snapshot is in Virtualization Station een eenvoudige handeling, Klik in het hoofdvenster van je VM op de knop Snapshot en je kunt aan de slag om een snapshot van de vDisk te maken.

qnap_virtualisation_station_2016

Geef een duidelijke naam op voor je snapshot en maak gebruik van het Description veld. Een snapshot maak je namelijk niet zomaar en heeft altijd een goede reden. Zorg dat die reden duidelijk is voor jezelf en andere, zodat je altijd weet waarom een VM nog in Snapshot-mode staat. Maak een snapshot altijd voor een korte tijd, het heeft namelijk nadelige gevolgen voor de prestaties van een VM.

qnap_virtualisation_station_2016

Als de snapshot klaar is kun je deze onder andere terugvinden bij Snapshots in het menu. Je ziet in één oogopslag waarom onze snapshot is gemaakt en op welk moment. Je hebt twee opties voor de snapshot, namelijk Revert en Delete.

Als je een Revert uitvoert van een Snapshot dan kies je ervoor om de wijzigingen, die sinds het maken van de snapshot zijn gemaakt, ongedaan te maken. Je keert dus terug naar het moment dat je de snapshot ging maken. Kies je voor Delete dan wordt de delta-file verwijdert en de wijzigingen die je hebt gemaakt definitief doorgevoerd in de vDisk. Op dat moment is er geen delta-file meer en werk je weer door in de bijgewerkte vDisk.

Account beheer

Stel je maakt zelf gebruik van het beheerders account, maar wil graag iemand anders toegang geven tot bijvoorbeeld de console van een VM. Het beheerders account doorgeven is natuurlijk geen optie, maar hoe pak je dit dan aan?

Virtualisation Station is voorzien van Account Management. Hier kun je een gebruikersaccount aanmaken en deze verschillende rechten geven. Je kunt een gebruiker toegang geven tot de console (view-only), volledige beheer (control), maar ook voor alleen het bewerken van snapshots. Maak dus voor gebruikers het liefst een eigen account aan met alleen de benodigde rechten.

Je kunt de accounts aanmaken in het Account Management menu.

qnap_virtualisation_station_2014

Heb je zelf nog interessante weetjes of handige tips voor het werken met Virtualization Station, laat dan gerust een reactie achter. Binnenkort weer meer over QNAP’s Virtualization Station.

 

 

 

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button