Enterprise

Project Natrick: Microsofts onder water datacenter

De bouw van grote datacenters blijft altijd een hekel punt. De bouw duurt lang, je moet rekening houden met veel technische uitdagingen en dan is er ook nog het milieu. Project Natrick is een stukje out-of-the-box denken van Microsoft, waarbij al dit soort uitdagingen vanuit een ander perspectief werden bekeken. Het eindresultaat? Een datacenter onder water!

In plaats van een datacenter bouwen in een koud land om de kosten te drukken kiest Microsoft om een datacenter onder water te bouwen. Project Natrick startte vorige jaar augustus en liep in totaal 105 dagen. In die tijd werd er een stalen cilinder met een enkel computerrace in de oceaan geplaatst, zo’n kilometer uit de kust van California. Om te zorgen dat alle hardware normaal kon functioneren moest er rekening gehouden worden met druk in de cilinder, condensvorming, de invloed van zoutwater op de capsule en de connectie met de nutsvoorzieningen.

Project Natrick - Microsoft onderwater datacenter 002

Waarom kiezen voor een datacenter onder water?

Eigenlijk is het helemaal niet gek bedacht als je nagaat dat de meeste energie over het algemeen verloren gaat aan het koelen van het de hardware. In totaal wordt het wereldwijd energieverbruik van datacenters geschat op 3 procent. Dit brengt hoge kosten met zich mee en de constante zoektocht naar milieuvriendelijkere methoden om de energie op te wekken. Door het datacenter onder water te bouwen wordt de koeling vele malen efficiënter geregeld en kost minder energie.  Mocht je willen roepen “Maar hoe zit het met de opwarming van het zeewater dan?”, dan wijst het onderzoek ook uit dat dit zeer minimaal is.

Project Natrick - Microsoft onderwater datacenter 003

Een ander aspect van het onderzoek is de ligging van het datacenter. De helft van de wereldwijde populatie woont op maximaal 200 kilometer afstand van de kust. Door de datacenters in de zee te plaatsen wordt ook de globale latency verminderd, omdat de tijd die nodig is om de data naar je woonkamer te brengen vele malen kleiner is dan bijvoorbeeld een datacenter in een koud gebied. Ook de tijd die je nodig hebt om een datacenter te bouwen kan op deze manier enorm worden verkort. Microsoft is van mening dat wanneer je de stalen capsule massaal kunt produceren je hiermee een datacenter binnen 90 dagen kunt bouwen, in plaats van normaal zo’n 2 jaar.

Project Natrick - Microsoft onderwater datacenter 001

Het huisvesten van je datacenter onderwater brengt ook wel een paar uitdagingen met zich mee. Wanneer je normaal een defecte harddrive hebt of een voeding die toe is aan vervanging, dan stuur je de IT-man even naar het datacenter. Wanneer je dit alles op de zeebodem hebt liggen, wordt het ineens toch wel een uitdaging. Je kunt de cilinder niet zomaar openen, en je IT-man heeft in plaats van een lease-auto een duikbrevet nodig. Je moet dus wel een goed uitgedacht plan hebben om dit in werkelijkheid op grote schaal op te zetten. Microsoft heeft een uitgebreid artikel gepubliceerd op haar website over het project en de grote uitdagingen.

Project Natrick - Microsoft onderwater datacenter 004

 

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button