Apps en software

Tip: Gebruik SMB2 voor Windows bestandsservices op Synology NAS

Soms zijn de oplossingen voor een probleem heel eenvoudig, als je weet waar je moet zoeken. Een klant had onlangs problemen bij het verbinden met een gedeelde map op een Synology NAS waarbij een Error 64 werd getoond. Toch gebeurde dit alleen bij zijn Windows 7 computer en niet in zijn sessie op een Windows Remote Desktop Server.  Raar maar waar, tijd om dit eens verder te bekijken.

Na het uitpluizen van de aanwezige permissies bleek als snel dat het probleem hier niet in leek te zitten. Vanaf beide machines werd namelijk met hetzelfde gebruikersaccount verbinding gemaakt met de NAS. Tijdens de controle van de Windows map zag ik dat de optie voor het gebruik van SMB2 niet ingeschakeld was op de NAS en dat er nu mogelijk een probleem was in de communicatie met de NAS. Dit zou namelijk verklaren waarom het op de ene machine wel goed gaat en op de andere niet. Afgezien daarvan is het handig om SMB2 ingeschakeld te hebben, omdat dit optimaler werkt dan het oude SMB1 protocol.

De betreffende Windows 7 werkstations waren niet in staat om het SMB1 protocol te gebruiken, omdat dit simpelweg uitgeschakeld stond. De client pc probeerde dus netjes met SMB2 de gedeelde map te koppelen, maar liep vervolgens tegen het probleem aan dat de Synology NAS niet was  geconfigureerd voor SMB2. Na het aanzetten van deze ondersteuning werkte het direct vanaf de client pc. Een snelle blik met WireShark gaf aan dat er netjes gebruik gemaakt werd van SMB2 voor de communicatie met de gedeelde map.

wireshark_smb Synology

Bij dit soort incidenten is het verstandig om gebruik te maken van Wireshark, omdat de getoonde foutmelding “error64” erg generiek is. Door de actie uit te voeren tijdens het monitoren met WireShark kun je snel zien welke communicatiemethoden er worden gebruikt en wat de status hiervan is.

Het SMB1 protocol is niet altijd uitgeschakeld op een client pc en zelfs mijn Windows 8.1 laptop ondersteunt dit protocol nog steeds. Krijg je te maken met een beveiligingsbeleid of creatieve gebruikers, dan kun je zomaar hebben dat het wel is uitgeschakeld. Je kunt er voor kiezen om SMB1 in te schakelen als dit niet het geval is, maar ik adviseer je toch om SMB2 aan de DSM zijde op de NAS in te schakelen.

Enkele voordelen van SMB2 zijn:

 • Optimaler gebruik van het netwerk
 • Ondersteunt grotere lees en schrijf acties
 • Ondersteunt caching van mappen en bestanden
 • Mogelijkheden om transparant opnieuw te verbinden bij een verbroken connectie.

Je kunt SMB2 binnen DSM hier inschakelen op DSM 4.3: Control Panel -> Win/MAC/NFS -> Enable SMB2 and Large MTU en hier voor DSM 5.0: Control Panel -> File Services – > Win/MAC/NFS -> Enable SMB2 and Large MTU.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

4 reacties

 1. Hallo, ik heb een NAS van LG de N1T1. Een oud dingetje maar werkte tot 01-06-2018 nog perfect maar na de update van Windows naar Win 10 versie 1803 krijg ik geen verbinding meer te zien in verkenner. Iemand enig idee hoe ik dit weer voor elkaar krijg? Nu kan ik enkel via de webpagina de bestanden zien.

  1. Hi!
   Ik denk dat ik een vermoeden heb waardoor dit komt. Microsoft heeft sinds de release van build 1709 van Windows 10 de ondersteuning voor SMB v1 gestopt. Als jouw NAS geen ondersteuning heeft voor SMB v2of hoger, dan kan het zomaar zijn dat je er om die reden nu niet meer mee kunt verbinden.

   Je kunt SMB v1 overigens nog wel toevoegen als Feature in Windows 10 1709 en hoger. Hiervoor zijn 3 speciale opties toegevoegd. Security technisch wil je geen SMB v1 meer gebruiken, maar ik kan mij voorstellen dat je graag je NAS blijft gebruiken 🙂

   1. Hi Martijn, ik heb hetzelfde probleem als R de Bode, maar dan met een NAS van synology. Zelfs na aanzetten van SMBv1 in de features helpt niet. Enig idee waar het nog meer aan kan liggen?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button