Beeld en geluid

Beleef films, muziek en games nog intenser met de Polk Audio TL1600 home cinema set

Polk Audio is niet Nederland misschien nog niet zo bekend als audio merk, maar dat neemt niet weg dat zij erg mooie producten maken. Wij maakten een aantal weken gebruik van de TL1600, een compleet home cinema set voorzien van 4 satelliet speakers, een center speaker en een pittige subwoofer.

Polk Audio is misschien in Nederland niet zo bekend, maar het merk is zeker niet van gisteren. Het Amerikaanse bedrijf is reeds in 1972 opgericht met de intentie om de concurrentie aan te gaan met de grote Aziatische merken die de markt domineerde. Het merk koos ervoor om met de hand kwalitatieve audioproducten te bouwen en dit als alternatief te kunnen bieden voor de Aziatische producten. Gelukkig voor Polk Audio sloeg dit concept aan en werden er al snel verschillende nieuwe audioproducten ontwikkeld en gebouwd in Baltimore Maryland.

Polk Audio Black Stone TL1600 01

Als je de Black Stone TL1600 geleverd krijgt dan is het verstandig om een sterk iemand het pakket aan te laten nemen. Een flink doos die ook een aardig gewicht heeft. Wanneer je de doos opent en alles voorzichtig uitpakt dan heb je een aantal zeer mooie producten in handen.

De satelliet speakers zijn hoogglans zwart en aan de voorzijde voorzien van speaker-stof om het geheel te beschermen en voor een mooie look. Aan de achterzijde heeft Polk Audio gekozen voor het monteren van schroefklemmen voor het aansluiten van je speaker-kabels. De aansluitingen zijn ook geschikt voor wat dikkere kabels en je bevestigd ze eenvoud je bedrading aan de speakers. Binnenin de behuizing vinden we een tweeter van 1,27cm en een midrange speaker van 6,35cm. De center-speaker heeft de welbekende langwerpige vorm en heeft hetzelfde ontwerp als de satelliet speakers.
In deze behuizing vinden we twee midrange speakers terug, dezelfde als in de satellieten, en één tweeter. Zowel de satellieten als de centerspeaker kun je eenvoudig aan de wand bevestigen met de handige meegeleverde boormallen.

Polk Audio Black Stone TL1600 02

Als laatste component hebben we dan nog de subwoofer. Een mooie matzwarte en compacte behuizing voorzien van een 8” subwoofer (20,32cm). De driver voor de subwoofer is ondersteboven gemonteerd  en wordt aangestuurd door een ingebouwde versterker die een constant vermogen van 50W kan leveren met een piekvermogen van 100W.

Op het oog ziet de producten er mooi uit en het beloofd veel goeds als we kijken naar de bouwkwaliteit van het setje. Nu de belangrijke vraag, hoe klinkt het in de praktijk?

Wat zit er in de doos?

  • 4 x Satelliet speakers.
  • Center-speaker.
  • Subwoofer.
  • Voedingskabel 220V.
  • Installatiehandleiding.
  • Boormallen voor bevestiging aan de wand.

Wat vinden we van de Polk Audio TL1600?

Als we kijken naar de prijs van de TL1600 dan hebben we het over een middenklasse home cinema set. Bij het uitpakken van de onderdelen voldoen de speakers eigenlijk ook aan dit gevoel. Het geheel voelt goed en stevig aan en ook de afwerking is prima in orde. Ik heb ervoor gekozen om de speaker neer te zetten en niet aan de wand te hangen, maar als je dit graag wilt dan zitten er zeer handige boormallen bij. Dit scheelt je veel meten en klooien om het aan de wand te krijgen. Alles op zijn plek gezet, aangesloten en klaar gemaakt voor het luisteren van een een concert.

Polk Audio Black Stone TL1600 03

De subwoofer kun je op verschillende manieren aansluiten en op het eerste gezicht kan dit even wat complex ogen. Kijk goed wat je versterker ondersteunt en dan kom je er wel uit. In de installatiehandleiding staan ook een aantal verschillende manieren om het geheel aan te sluiten en dit is iets wat in dit set ook dik in orde is.

Tijd voor een test! Voor het luisteren naar wat het set te bieden heeft zet ik als eerste de Blu-ray van Adele op, die opgenomen is tijdens haar concert in Royal Albert Hall. Van nature al een geweldig concert en Adele heeft dan ook een prachtstem. Het geheel klinkt op de TL1600 set eigenlijk precies zoals je het wilt hebben. Het vult de ruimte met mooie zuivere klanken en de subwoofer neemt lekker de lage tonen, zoals die van een basgitaar, prima voor zijn rekening. Het was nog wel even een kwestie van afstellen, want de subwoofer stond op minimale capaciteit en dan merk je er vrij weinig van. Uiteindelijk kwam ik op zo’n 40% van de maximale capaciteit uit voor dit concert.

Polk Audio Black Stone TL1600 04

Naast de prestaties bij het luisteren van een concert is de TL1600 ook een prima opstelling voor het kijken van een goede film. Ik vond de hoge tonen wat scheller dan bij mijn eigen Harman Kardon set, maar dit was eenvoudig op te lossen door de hoge tonen wat te temperen.

Als je een normale woonkamer hebt dan is de TL1600 prima in staat om de ruimte te vullen met een goed stuk geluid. Ook de compacte subwoofer heb je niet zomaar over zijn toeren. Door de puntige voetjes van de behuizing wordt het geluid zonder resoneren van de behuizing of de vloer weergegeven. Een andere mooie eigenschap van dit setje is de prijs. Hij is namelijk verkrijgbaar vanaf €299!

Prijs en beschikbaarheid
De Polk Audio Black Stone TL1600 home cinema set is per direct verkrijgbaar voor een prijs vanaf €299.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Één reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button