Gadgets

PocketBook Touch HD 3 review: Waterdichte E-reader met SMARTlight

Als je lekker drie weken op vakantie gaat, en graag boeken leest, dan kun je er aardig wat meenemen. Het nadeel is dat het vaak aardig wat gewicht toevoegt aan je bagage. Kom je net uit het zwembad na een verfrissende duik, dan moet je wel even opletten dat je boek niet nat wordt. Maar waarom neem je eigenlijk geen E-reader mee?

Ik kocht mij eerste PocketBook E-reader in 2011 en was direct verkocht. Ja er waren een paar dingen die nog een beetje spartaans waren maar de essentie was goed. Je kunt bijna een ongelimiteerde hoeveelheid boeken meenemen en het vergt amper ruimte. Je kunt dit natuurlijk ook op je tablet of smartphone doen maar een E-reader heeft een enorm voordeel, namelijk zijn scherm.

Pocketbook Touch HD3 tech365nl 012

Geoptimaliseerd voor comfortabel lezen

Je hoeft geen flitsende kleuren, OLED of andere technieken te verwachten bij het scherm van deze PocketBook TouchHD 3. Sterker nog, het is niet eens een kleurenscherm. Maar dat is ook helemaal niet nodig want het doel van een E-reader is om de weergave van papieren boek zo goed mogelijk te reproduceren. Een scherm van een tablet of smartphone straalt licht uit. Dit is vermoeid voor je ogen en niet iedereen vindt het ook prettig om zo te lezen. De Touch HD 3 maakt gebruik van een zogeheten E Ink scherm. Hierbij lijkt het net alsof je een bladzijde op een stuk papier leest en dit zorgt voor een enorm comfort tijdens het lezen. Een ander voordeel is het feit dat een E Ink scherm enkel zijn stroombron gebruikt op het moment dat een pagina vernieuwd wordt. Kies je dus een bladzijde in je boek en laat je de E-reader gewoon liggen dan gebruikt het scherm verder geen stroom meer. De accuduur is dus waanzinnig hoog bij E-readers.

Pocketbook Touch HD3 tech365nl 002

Ondersteuning voor verschillende soorten (audio)boeken

Een Ebook is een elektronisch boek en het soort boek dat geschikt is voor een E-reader. In essentie is het een bestandje waarin het boek is opgeslagen dat leesbaar is door je E-reader en zeer compact is. Een E-reader heeft meestal niet veel interne opslagruimte. Dit is vrijwel nooit een probleem want een boek van zo’n 400-500 bladzijde kan prima net iets groter zijn dan 1MB.  De Touch HD 3 is voorzien van 16GB opslag dus je kunt wel nagaan dat je hier een enorme hoeveelheid boeken op kwijt kan. Het geheugen is bij dit model niet uit te breiden door middel van bijvoorbeeld een micro-USB-kaart. Hij ondersteund de welbekende epub-bestanden evenals pdf en nog veel meer formaten.

Pocketbook Touch HD3 tech365nl 003

E Ink Carta Touchscreen

Het 6-inch E Ink Carta scherm heeft een resolutie van 1072 x 1448 pixels. Vandaar de typeaanduiding “HD” in de naam. Het is een touchscreen en dat is iets dat ik toch wel prettiger vind dan de knoppen op mijn oude PocketBook 602. Je kunt eenvoudig naar links of rechts swipen om de pagina om te slaan, of naar boven en beneden voor je instellingen. Het scherm kan ook worden verlicht zonder dat hij zo fel wordt als bij een tablet of smartphone. Door slim geplaatste led-verlichting krijg het scherm een lichte gloed die zich qua kleur aanpast aan het tijdstip. Hier kun je zelf eventueel nog aanpassingen in maken. PocketBook noemt dit “SMARTlight” en het zorgt ervoor dat je ook lekker kunt lezen tijdens scherming.

Het overzetten van boeken vergt bij veel E-readers een verbinding met een computer. Je download de bestanden, sluit de E-reader aan en zet ze over. Bij de PocketBook HD 3 hoeft dit niet per se. Je kunt hem aansluiten op je computer, maar hij kan ook zelf via Wi-Fi verbinding maken met Dropbox PcoketBook of PocketBook Cloud om te over te zetten. Ook voor audioboeken is ondersteuning aanwezig en via de micro-USB naar 3,5mm jack kun je een koptelefoon aansluiten, of via Bluetooth luisteren naar je favoriete luisterboeken.

Pocketbook Touch HD3 tech365nl 004

Het formaat van de dit model PocketBook is een flink stuk kleiner dan mijn oude. Hij is 16,1 cm lang, 10,8 cm breed en slechts 8mm dun. Dit alles het een gewicht van slechts 155 gram.

Wat zit er in de doos?

  • PocketBook HD 3
  • Snelstart gids.

Je kunt je afvragen hoeveel nieuwe ontwikkelingen er in een E-reader zit versus die van een paar jaar oud. Als ik kijk naar het beeld dan merk ik niet heel veel verandering ten opzichte van mijn oude PocketBook. Is dit een slecht iets? Nee, zeker niet. Ik heb het scherm van de PocketBook altijd als zeer prettig ervaren en je merkt bij de HD 3 dat alles net een snipje scherper is. Het feit dat het een touchscreen is, is ook erg prettig. Even een pagina omslaan door even snel te swipen, of het helderheid van de verlichting aanpassen met een slider. Ja, dat is toch echt wel fijner dan allerlei menu-knoppen.

Pocketbook Touch HD3 tech365nl 008

Waar ik erg blij van werd is de SMARTlight verlichting van PocketBook. Dit is echt een feature die bijdraagt aan het lezen op een E-Reader. Want als het wat donkerder is in huis, en je geen directe verlichting hebt in dat lekkere hoekje van de bank, dan zorgt de subtiele indirecte verlichting ervoor dat je gewoon verder kunt lezen. En de kleur van het licht past zich automatisch aan. Wit licht overdag, wat geliger licht in de avond. Ideaal!

Voor het overzetten van boeken heb je bij PocketBook geen aparte software nodig. Kabeltje in je e-Reader en je laptop en vervolgens is het alleen maar een kwestie van je boek kopiëren naar de de e-Reader. Hier ben ik echt blij mee, want waarom zou je allemaal extra software installeren als het zo makkelijk kan zijn. Alle boeken die ik had in EPUB en PDF werden zonder moeite geopend.

Pocketbook Touch HD3 tech365nl 010

Er zitten heel veel extra mogelijkheden op de HD 3. Echter vraag ik mij af hoeveel mensen hier echt actief gebruik van maken. Bijvoorbeeld een muziekspeler voor het afspelen van muziek op je HD 3. Het werkt, maar ik gebruik het niet. Evenals de connectie methoden om hem te verbinden via Wi-Fi, de Book Stores en ga zo maar door. In essentie gebruik ik eigenlijk alleen het “lees gedeelte”. De functie werken prima, dat is het niet, maar voor mij gevoel voegt het niet heel veel toe aan de essentie van een E-reader.

Pocketbook Touch HD3 tech365nl 011

“Ga je jouw oude e-Reader vervangen?”. Ik denk dat de HD 3 weleens de vervanger kan worden van mij huidige e-Reader. Dit zit hem voor mij in twee dingen. Het feit dat hij een touchscreen heeft en de SMARTlight verlichting. Nu is het bijna kerst……..

Prijs en beschikbaarheid

De Pocketbook HD 3 is per direct verkrijgbaar voor een bedrag van €159.

Pocketbook Touch HD3 tech365nl 001

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

2 reacties

  1. Wauw! Klinkt fantastisch, maar moet je boeken overzetten? Staan er niet als automatisch boeken op? En is hij waterdicht? De prijs is ook nog een dingetje!

    1. Er staan een paar boeken op, maar die zijn niet zo heel bijzonder. Wil je recente boeken, dan moet je ze inderdaad zelf overzetten. Overigens kan dit draadloos of gewoon vanaf je computer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button