Beeld en geluid

Philips 34-inch curved UltraWide beeldscherm: bigger, bolder, better?

Een grote curved monitor met een hoge resolutie. Ik zat er al een tijdje op te azen. Werkt dit nou echt lekker en is het gebogen scherm niet irritant? Toen de pakketdienst aan de deur kwam met een grote doos (en dan bedoel ik ook echt groot!) voorzien van een curved Philips monitor (BDM3490UC/00) werd ik direct enthousiast. In deze review vertel ik je natuurlijk alles over mijn ervaring met de nieuwste curved monitor van Philips.

Geen kleine jongen

Officieel heet hij de: 34-inch Philips Brilliance Curved UltraWide LCD Quad HD-monitor. Je hebt er niets aan met Scrabble, maar het geeft je wel in één opslag een indicatie wat dit beeldscherm allemaal te bieden heeft. Zo is hij voorzien van een 34-inch (86,7cm) beelddiameter, heeft een gebogen beeldscherm, is breedbeeld met een verhouding van 21:9 en geschikt voor 4k-weergave. Het beeldscherm kan nog veel meer, maar daar kom ik straks nog op terug.

Philips curved tech365nl 001

Een belangrijk punt aan het gebruik van dit 4k-beelscherm is de noodzaak voor een hoge resolutie output op je videokaart. Heb je net als ik in eerste instantie een videokaart die maximaal 1920×1080 ondersteunt, dan kun je dus maar een beperkt deel van het beeldscherm gebruiken via de DisplayPort-aansluiting. Het is niet zo dat hij het beeld oprekt en je iets aan kwaliteit verliest. Nee, geen geschikte videokaart is een issue. Ik besloot om mijn kaart tijdelijk te wisselen met de nieuwe RX480 van AMD. Deze kaart ligt klaar voor een review en kan dus mooi dienstdoen als aansturing van het loeigrote scherm. Overigens startte mijn computer de eerste keer op in een resolutie van 800×600. Compleet onbruikbaar, maar het leverde wel een grappig beeld op. Helemaal komisch is natuurlijk het feit dat we dit vroeger als geweldig mochten beschouwen.

Wil je toch terug naar 1080p op dit scherm dan kun je gebruik maken van de speciale HDMI-poort aan de achterzijde. Toch ga je dan je doel voorbij met dit scherm, als je het mij vraagt. Waar deze aansluiting wel weer goed voor te gebruiken is, is voor het weergeven van mobiele content op het scherm. Je kunt hier namelijk een tablet of smartphone op aansluiten.

Philips curved tech365nl 007

Zoals de naam dus al verklapt is het een curved-beeldscherm met een doorsnede van 34-inch. Dit is echt flink! Toen ik de doos in ontvangst nam schrok ik me rot, en ook toen hij beest op mijn bureau stond was het even slikken. Tja, dan maar wat meer ruimte maken. Het complete plaatje bestaat uit het 34-inch gebogen scherm en een metalen voet die het geheel ondersteunt. Het beeldscherm zelf is overigens niet door Philips gemaakt maar komt uit de fabriek van LG. In de voet zijn ook de ingebouwde DTS-luidsprekers opgenomen onder een laagje van metaalgaas. Hiermee blijf je wel een mooie strakke behuizing houden en hoeft de behuizing van het beeldscherm zelf niet extra groot te worden.

Philips curved tech365nl 004

Ruim voldoende aansluitingen

De achterzijde van het beeldscherm is hoogglans wit kunststof en huisvest alle aansluitingen van het beeldscherm. Hier hebben ze overigens bij Philips niet op bespaart. Je kunt kiezen uit een viertal aansluitingen, waaronder 3 x HDMI en 1 x DisplayPort 2.0. De HDMI-aansluitingen zijn overigens niet allemaal gelijk. Je krijgt 1 x HDMI 2.0, 1 x HDMI 1.4 (w/MHL) en 1 x HDMI 1.4. Verder vind je bij deze aansluitingen ook de audio-in, koptelefoonaansluiting (niet handig aan de achterkant) en de aansluiting voor de voeding.

Philips curved tech365nl 006

Aan de andere kant van het achterpaneel zitten ook nog een aantal USB-aansluitingen om het je makkelijk te maken. De meeste monitoren hebben er tegenwoordig wel een of twee, maar Philips zorgt ervoor dat je niet snel zonder zit. Je krijgt namelijk vier USB 3.0-aansluitingen ter beschikking. Misschien heb je ze niet allemaal nodig, maar ze zijn er in ieder geval. Toch zit je al snel aan veel USB-apparaten die een aansluiting gebruiken. Denk maar eens aan: je draadloze muis-dongle, kabeltje voor je smartphone en misschien nog een draadloos headset. Het enige jammere aan de aansluitingen aan de achterzijde is dat het beeldscherm niet kan draaien. Staat hij net als bij mij tegen de muur dan heb je snel last dat je hem niet even kunt draaien om iets aan te sluiten.

Philips curved tech365nl 005

Meer beeld dan normaal

Beeld is beeld, maar toch niet helemaal. Je kunt met dit beeldscherm van Philips namelijk nog meer beeld in je beeld creëren. Volg je het nog? Wat ik bedoel te zeggen is dat het scherm ondersteuning biedt voor Picture in Picture, ook afgekort als PiP. Stel dat je computer aangesloten is op het beeldscherm maar je ook constant zicht wilt hebben op een camerasysteem, dan is het mogelijk om een tweede input aan te sluiten op het beeldscherm. Na het activeren van de PiP-modus zie je een extra venster in het scherm verschijnen waarop je de beelden van de camera kunt zien. Misschien wil je wel constant het nieuws kunnen volgen. Ook prima mogelijk. Zelf gebruik ik dit eigenlijk niet. Ik stoor me juist heel snel aan het feit dat er nog “iets” zweeft op mijn scherm. Anyway, niet omdat het moet maar omdat het kan.

Philips curved tech365nl 002

De maximale resolutie die je kunt gebruiken op het beeldscherm is 3440 x 1440 pixels. Dit zorgt voor flink wat ruimte op je beeldscherm simpelweg omdat alles wat kleiner is door de hoge resolutie. Terwijl ik de review aan het schrijven ben heb ik Adobe Lightroom op de rechterhelft van het beeldscherm staan. Op mijn vertrouwde oude beeldscherm met een 1920 x 1080 resolutie gebruik ik Lightroom altijd scherm vullend. Met het 34-inch beeldscherm van Philips kun je dit prima op een half scherm doen. Andere toepassingen waar ik het beeldscherm ook erg fijn bij vind is het werken in een grote spreadsheets en het nabewerken van foto’s. Dit is ook direct het grootste voordeel van het beeldscherm, het formaat en de grootte in gebruik. Het is wel echt wennen aan een dergelijk groot scherm, want ieder venster rek zich graag uit over de gehele breedte en dit komt niet altijd de content of bruikbaarheid ten goede.

Geen poespas aan de voorkant

Geen knoppen, geen felle lampjes en amper opdruk. Philips heeft gekozen voor een strak design zonder veel poespas. Natuurlijk is er wel een knopje voor het bedienen van het On Screen Display, maar dit bevindt zich achter het Philips logo. Je ziet hem dus niet aan de voorkant. Toen ik de eerste keer het beeldscherm uit wilde zetten was dit overigens wel even een zoektocht. Voor het uitschakelen moet je de knop een aantal seconden ingedrukt houden en dit is niet altijd even handig als het ook een joystick is. Dit is voor mij het enige punt wat ik echt niet prettig vond aan het beeldscherm. Het bladeren door het menu is onhandig door de wiebelende joystick. Als je een klein beetje scheef gaat dat zit je in een ander menu of activeer je een andere functie. Gelukkig gebruik je dit niet zo vaak en heb je er dus ook niet vaak last van, maar toch.

Het Philips logo aan de voorkant ligt een beetje plat. Dit is mooi om te zien qua design, maar als je er een halogeenlamp boven hebt hangen dan is het best irritant. Ik heb uiteindelijk het lampje een klein beetje verdraaid om de reflectie te verminderen. Een kleinigheidje, maar iets dat je pas merk als je achter het scherm zit te werken.

Wat zit er in de doos?

  • Philips 34-inch Philips Brilliance Curved UltraWide LCD Quad HD monitor
  • Voeding met netsnoer.
  • Display Port kabel.
  • Audio-in kabel.
  • Beknopte handleiding.

Conclusie

Het scherm is groot. Heeeeeel groot! Dit is geen scherm dat je zomaar koopt omdat je een beeldscherm zoekt. Een dergelijk scherm van dit formaat en met deze mogelijkheden is iets dat je specifiek zoekt. Wat ik je wel kan vertellen is dat wanneer je opzoek bent naar een groot scherm met ondersteuning voor 4k je met de Philips BDM3490UC/00 wel een topper aan de haak geslagen hebt. De kwaliteit van het beeld is geweldig en de balans is dik in orde. Ik heb snel dat ik aan de instellingen van een scherm ga sleutelen omdat de kleuren niet fijn zijn of de intensiteit te hoog is, maar bij dit scherm heb ik werkelijk waar niets aangepast.

Philips curved tech365nl 003

Het gebogen scherm heb ik wel mijn bedenkingen bij. Begrijp me goed, er is niets mis mee hoor. Het enige waar ik aan twijfel is het effect van het gebogen scherm. Eigenlijk merk je er niets van. Nu is het ook niet de bedoeling dat je helemaal scheef moet gaan kijken door de enorme buiging, maar je merkt er ook niet echt een voordeel bij. Ik zou het scherm dus niet voor het “curved effect” kopen, maar zeker wel voor de kwaliteit van het scherm.  Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de ingebouwde DTS-speakers. Er zit geen slecht geluid in, maar verder ervaar je er ook niets bijzonders aan.

Pluspunten

  • Zeer goede beeldkwaliteit.
  • Ruim voldoende aansluitingen voor input.
  • Misstaat niet op je bureau.

Minpunten

  • Bediening via kleine joystick is drama.
  • Scherm is niet de draaien.

 

Prijs en beschikbaarheid

Je kunt het 34-inch curved UltraWide Lcd-scherm van Philips inmiddels al in de winkels kopen. De prijs varieert nog wel enorm. Op dit moment is hij verkrijgbaar rond de €775, met uitschieter naar boven de €1100. Mocht je het scherm aan willen schaffen moet je dus even goed op de prijs letten.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button