Gaming

PC Building Simulator: Virtueel aan een pc sleutelen

Zelf je nieuwe pc bouwen? Of een upgrade aan je huidige? Wat dacht je van het inbouwen van twee GeForce 1080 ti kaarten in SLI? PC Building Simulator is een game waarin je dit soort dingen gewoon kunt doen. Voer opdrachten uit, bouw flinke pc’s en ga helemaal over the top als een klant een nieuwe build wil. De game is nog volop in ontwikkeling maar ik nam alvast een kijkje om te zien wat je ervan kunt verwachten.

Goede service voor je klanten

Het verhaal begint op het moment dat jij de shop overneemt en wat schade gaat verhelpen. De eigenaar blijkt namelijk nogal eens te vergeten om koelpasta te gebruiken voordat de processorkoeler erop gaat, met de nodige problemen van dien. In de careermode zorg jij voor de dagelijkse gang van zaken. Je begint met een werkplek en krijgt opdrachten per e-mail binnen op je computer.

pc building simulator tech365nl 004

Soms is het een defecte pc, soms vraagt de klant een uitbreiding en op een gegeven moment heb je zelfs minimale scores in 3Dmark nodig. Om dit laatste te kunnen doen moet je goed letten op de aanwezige hardware, de scores die er nu gehaald worden en welke upgrades er binnen het budget mogelijk zijn. En dit is soms nog best lastig. Op dit moment zijn er 24 levels en evolueer je langzaam door de verschillende opdrachten heen.

pc building simulator tech365nl 003

Het “simulator” deel is niet alleen een catchy titel. Je gaat echt zelf aan de slag met het bouwen van een volledige pc, of stort je in de wereld van het troubleshooten. Hier komen echte real world problemen aan bod zoals oververhitte processoren defecte harddisks, blue screens door te lichte voedingen, en ga zo maar door. Wanneer je een onderdeel moet vervangen merk je dat het net zo is als in het echt. Maar dit geldt ook voor de componenten zelf. Ieder schroefje zit op de juiste plek, ieder stekkertje klopt en vergeet je de koelpasta bij het monteren van je processorkoeler dan heb je een uitdaging.

pc building simulator tech365nl 009

Door de samenwerking met allerlei bekende merken vindt je “echte” onderdelen terug in de game. Namen als Asus, MSI, Fractal, Cooler Master, NZXT en Corsair kun je naar hartenlust loslaten op je builds. En hier stopt het niet bij. Alle componenten van deze merken zijn ook natuurgetrouw toegevoegd. Zo kun je een AM4-processor niet kwijt op een Intel Z270 moederbord en kun je geen SLI-videokaartsetup toevoegen op een moederbord dat dit in het echt niet ondersteunt. En dit is precies wat je van een dergelijke game verwacht.

Componenten van vandaag

De makers van de game lopen lekker mee met de werkelijkheid. Je hebt niet alleen de keuze uit een Ryzen processor bijvoorbeeld, maar vind hier ook de verschillende generaties. Waar je in het begin enkele de Ryzen 3, 5 en 7 hebt tot aan de 1800X, komt na wat levels groeien ineens de nieuwe Ryzen 5 2500 om de hoek kijken. Idem voor Intel trouwens. Daar start je met de Sky Lake en krijg je zomaar na wat klusjes een Kaby Lake architectuur. Kortom, het blijft leuk om de missies te doen.

pc building simulator tech365nl 007

Niet alleen de producten veranderen door de tijd, ook de verschillende opdrachten die je krijgt. In het begint van een klant om een geheugen upgrade naar 8GB maar als je iets verder komt willen ze een minimale 3Dmark score van 3500. Op dat moment moet jij dus zelf gaan experimenteren en uitdenken hoe, en welke, upgrade je binnen het budget kunt doen. Want voor iedere klus krijg je een vooraf aangeven bedrag. Naar mate je steeds lastigere opdrachten krijgt groeit ook de vergoeding. En dit moet ook wel want veel krachtigere producten worden steeds duurder.

Maar hoe kom je dan aan spullen?

Naast de e-mail cliënt op je werk computer heb je ook toegang tot een shop. In deze shop kun je de beschikbare onderdelen bestellen. Afhankelijk van je keuze voor het afleveren betaal je ook verzendkosten. De prijs van de componenten stroken aardig met wat het in real life kost. Een videokaart met 2GB VRAM kost een paar tientjes en een 1080 ti zit op honderden euro’s. Goed te relateren voor wie weet wat het in werkelijkheid allemaal kost. Je moet zelf de onderdelen voorschieten. Het is dus goed rekenen of een opdracht wel haalbaar is. Na een bepaalde groei in je carrière krijg je ook weer de beschikking over nieuwe producten. Als je op jacht bent na een i9-processor dan moet je eerst even level 24 halen.

pc building simulator tech365nl 002

Overclocken en benchmarken

Je leest het goed. Je kunt zelfs een computer overclocken. Naast de processor multipliers en het voltage kun je ook aan de slag met je RAM en videokaart. Het leuke is dat wanneer je voeding onvoldoend vermogen kan leveren of de temperaturen van je componenten oploopt je een blue screen kan krijgen of de boel gaat simpelweg kapot.

pc building simulator tech365nl 010

Je kan alleen niet direct aan de slag met het aanpassen van de waardes in de bios en de overclock tools. Sommige moet je namelijk eerst kopen. Verdienen met het repareren van computers dus. Daarnaast moet ook de hardware het ondersteunen. Zo is het niet mogelijk om bij een normale Intel processor de multiplier aan te passen en moet je hiervoor een unlocked processor hebben. De Intel 8700 kan dit dus niet, de 8700k weer wel.

pc building simulator tech365nl 011

Regelmatig nieuwe content

De game is nog volop in ontwikkeling maar is inmiddels wel voor een flink stuk klaar. Regelmatig verschijnt er nieuwe content en er is zelfs een custom waterkoeling concept in de maak. In de laatste update kreeg je bijvoorbeeld de Core i9-processoren erbij en enkele nieuwe cases en ASUS ROG moederborden. Naar verwachting komt de definitieve versie ergens in oktober uit.

Op dit moment kun je de game op Steam kopen voor een prijs van nog geen twee tientjes. Gewoon even doen dus! Maar wees gewaarschuwd, het is erg verslavend kan ik je vertellen. Hieronder nog een paar screenshots om je alvast even in de mood te krijgen.

 

pc building simulator tech365nl 006

pc building simulator tech365nl 005

pc building simulator tech365nl 008

pc building simulator tech365nl 001

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button