tech365
Palette Gear tech365 999

Palette Gear: Sneller en nauwkeuriger je foto’s en video’s bewerken

Handige tools voor het sneller nabewerken van je foto’s. Dat is altijd handig natuurlijk. In de eerste plaats is het de bedoeling dat je foto’s al zo goed mogelijk schiet. Op die manier ben je überhaupt al minder tijd kwijt aan het nabewerken van je foto’s. Maar soms heb je een serie die je juist wilt nabewerken. Of zit er iets in de serie wat je recht wilt trekken. Hier komt Palette Gear om de hoek kijken. Een set van handige knoppen, draaiknoppen en sliders. Jep, back to the old days!

Palette Gear tech365 001

Palette Gear is een systeem dat je geheel kunt samenstellen naar eigen wens. Want jouw methode om foto’s of video’s te verwerken, is niet die van een ander. Dit is een van de grote krachten van het systeem. Ja het helpt je om je editing tijd te verminderen, maar het is vooral enorm schaalbaar en flexibel. Een verlengstuk van jezelf. Dit was dan ook een pakketje waar ik met smart op zat te wachten. Ik bestelde de Expert kit direct bij Palette en binnen enkele dagen lag hij al op de stoep.

Palette Gear tech365 002

Alle modules van het Palette Gear systeem zijn CNC-gefreesd uit een enkel stuk geanodiseerd aluminium. Het zijn geen plastic doosjes, maar degelijke behuizingen die je het gevoel geven dat je iets professioneels in handen hebt. En dit is een belangrijke eigenschap, want het systeem is niet goedkoop en richt zich op de serieuze gebruikers. En dat zijn vaak veeleisende gebruikers.

Palette Gear tech365 003

Langs de modules is er een speciale led-rand aangebracht. Palette noemt dit ‘LED light Halo’s’. Deze randen kun je zelf een kleur geven in de software. Zo kun je de verschillende modules bijvoorbeeld groeperen op functie, door bepaalde modules dezelfde led-kleur te geven. Of ze allemaal in een keer om te laten zien welk profiel er actief is. Of gewoon omdat je zin hebt in een kleurthema dat bij je RGB-toetsenbord of muis past.

Palette Gear tech365 019

De onderkant van het systeem is voorzien van rubberranden om te voorkomen dat je paneel constant wegschuift, of krast op je bureau. Een klein detail, maar wel een belangrijk detail.

De kern van het systeem: Core

Het set bestaat uit modules. Simpeler kan ik het niet vertellen. Van alle modules is er slechts een die je nodig hebt om het systeem te kunnen activeren. En dat is de zogenaamde ‘Core’. Dit kleine blokje is het centrale brein en voorzien van alle slimme elektronica. De overige modules zijn oneerbiedig gezegd niet meer dan schakelaars. De Core heeft een lcd-scherm waarop het logo van de betreffende applicatie te zien is. Hieronder wordt de naam van jouw actieve profiel weergeven. Zo weet je altijd hoe het ervoor staat.

Palette Gear tech365 015

De Core heeft, net als de andere modules, een kant met een uitstekende connector en drie vlakke kanten. Dit is niet zonder reden en heeft alles te maken met het koppelen van de modules. Je klikt de uitstekende connector tegen de bestaande blokjes aan (vlakke kanten) en lust zo alles door. In totaal kun je maar liefst 50 modules op deze manier koppelen. De Core-module zelf die verbind je door middel van een micro-USB-aansluiting aan je computer. Zo wordt de stroomtoevoer geregeld, en de sturing van de functies.

Palette Gear tech365 016

Arcade-style Button

De eerste module die je kunt toevoegen aan de Core is de zogenaamde “Aracde-style Button”. Wie wel eens wat tijd doorgebracht heeft achter een arcade-kast voor het spelen van wat toffe oude games zal deze knop wel herkennen, Hij doet zijn naam dan ook echt eer aan. De knop kun je programmeren met legio verschillende acties. Ik gebruik hem zelf bijvoorbeeld graag voor de “ongedaan maken”-functie. Maak ik een fout tijdens het bewerken, of is het effect net niet wat ik wilde, dan maak ik de handeling eenvoudig ongedaan door op de knop te drukken.

Palette Gear tech365 006

De tweede functie waar je hem erg goed voor kunt gebruiken is het schakelen tussen verschillende profielen in de Palette-software. Zo kun je met een druk op de knop alle aangesloten modules van functie laten veranderen.

Palette Gear tech365 007

Multi-function Dial

Een draaiknop is een prettige manier om heel rustig iets te kunnen veranderen. Neem bijvoorbeeld de belichting van een foto. Je wilt hem misschien net ietsje lichter maken, of juist donkerder. Als je met je muis een schuifbalk moet aanpassen, dan gaat het al snel te hard en is het effect over the top. De multi-function dials zijn een perfecte oplossing om zeer nauwkeurig aanpassingen te doen.

Palette Gear tech365 009

Misschien lijkt het op het eerste gezicht alleen een draaiknop. Toch zit er ook nog een extra functie verstopt in deze module. Door op de draaiknop te drukken kun je hem ook als een extra knop gebruiken. Het verschilt wel per applicatie hoe je hier gebruik van kunt maken, maar het is toch net even een handig extraatje.

Palette Gear tech365 010

High-sensitivity Slider

Na de gewone knop en de draaiknop blijf ter nog een module over: de High-sensitivity Slider. Als je kijkt naar dit type module dan weet je eigenlijk al heel snel een aantal handige toepassingen te verzinnen. Het aanpassen van het geluidsniveau van een video, of het schuiven door je tijdlijn.

Palette Gear tech365 011

De slider plaats ik zelf graag op de manier waarop je hem ook terugvindt in de applicatie waar je hem voor gebruikt. Voor het aanpassen van de tijdlijn plaats ik hem graag horizontaal. Is het een volumeregelaar, dan kies ik weer voor verticaal. Het maakt voor de functionaliteit van de slider niet uit hoe je hem gebruikt, zolang hij maar op de juiste manier is aangesloten op alle andere modules.

Palette Gear tech365 013

Installatie van de Palette software

De communicatie tussen je computer en de Core-module gebeurd via de speciale software van Palette. Door middel van slimme plugins is de software in staat om direct tegen de API’s van verschillende applicaties te praten. Dit zorgt ervoor dat je functies van een applicatie kunt gebruiken zonder enige vertraging. Er wordt geen macro of iets dergelijks uitgevoerd, maar puur de direct functie in bijvoorbeeld Adobe Photoshop of Lightroom.

De installatie van de software is zeer eenvoudig. Je download de software van de website van Palette en installeert hem op je computer. Het maakt niet uit of je een Microsoft Windows of Apple Mac gebruiker bent. Voor beide platformen heeft Palette software beschikbaar.

Installatie Mac 01

Weinig spannends hier, kies Next om verder te gaan met de wizard.

Installatie Mac 02

Waarschijnlijk lees niemand de license agreement (ik niet in ieder geval), maar mocht je het leuk vinden dan kun je hem doorlezen,  accepteren en op Next te drukken.

Installatie Mac 03

Het installatiepad van de Palette-software kun je zelf kiezen. Ik heb er voor gekozen om de standaard locatie aan te houden.

Installatie Mac 04

De PaletteApp is verplicht om te installeren. Optioneel kun je de Lightroom Plugin en Adobe Extensions geïnstalleerd worden. Mocht je hem enkel voor Lightroom gaan gebruiken, dan kun je de rest dus weglaten.

Installatie Mac 05

De installatie van de software is erg snel afgerond. Alles bij elkaar heb je minder dan 110MB vrije ruimte nodig.

Installatie Mac 06

Na de installatie kun je de PaletteApp direct starten om verder te gaan met het registreren.

Installatie Mac 07

De registratie vraagt gelukkig niet meer dan een Voornaam, Achternaam, e-mailadres en de plek waar je hem aangeschaft hebt.

Installatie Mac 08

Na het invullen van de registratiegegevens wordt er een registratiecode verzonden naar je e-mailadres. Deze code moet in het veld worden ingegeven om de registratie af te ronden.

Installatie Mac 09

Configuratie van de PaletteApp

Palette levert regelmatig nieuwe firmware voor de Core en de App. De eerste keer dat je de PaletteApp start dan kun je direct zoeken naar updates. Dit is aan te raden om ook echt te doen voordat je aan de slag gaat met het samenstellen van je profielen. Het upgraden gaat erg vlot, dus je hoeft niet lang te wachten voordat je aan de slag kunt. Tijdens het upgraden is het belangrijk dat je alleen de Core-module aangesloten hebt.

App Update 01

Na het updaten heb je mogelijk nieuwe applicaties waarmee de PaletteApp werkt. Enkele apps worden ook al in bèta-stadium toegevoegd om te gebruiken.

App Update 02

Als de PaletteApp gestart is, dan is het voor bepaalde applicaties nodig om de plug-ins te controleren. Deze plug-ins zijn nodig om de communicatie tussen de PaletteApp en de API’s van de applicaties tot stand te brengen.

Config Lightroom Profile 01

In dit geval heb ik een profiel aangemaakt voor Adobe Lightroom en de PaletteApp geeft netjes aan waar ik de plug-in moet controleren binnen Lightroom. De plug-in is automatische tijdens de installatie van de PaletteApp al meegenomen en dit hoef je dus niet handmatig te doen. Mogelijk moet je zelf de plug-in nog activeren, maar bij mij was dit niet nodig en werkte de plug-in automatisch al.

Config Lightroom Profile 02

 

Praktijktest: Palette Gear Expert kit

Als je de doos voor het eerst opent wordt je getrakteerd op een mooie collectie metalen modules. Het ziet er nu al tof uit. Maar belangrijker is hoe het in de praktijk werkt. De sets zijn best prijzig, dus je wilt wel dat het direct toegevoegde waarde heeft in de vorm van gemak en tijdswinst. Door het gebruik van aluminium voelen de modules solide aan en de rubberen voetjes aan de onderkant zorgen ervoor dat ze niet makkelijk wegschuiven bij gebruik. Dit zou vooral bij de slider namelijk een issue kunnen zijn. Gelukkig heeft Palette hier niet op bezuinigd.

Palette Gear tech365 004

De verpakking is stevig en de modules zitten vast in een omhulsel van schuim. Ideaal voor het verzenden naar de klant, maar ook om hem in te bewaren als je op reis gaat. In je hotel open je de verpakking weer en klikt eenvoudig de modules aan elkaar.

Palette Gear tech365 005

De installatie van de software is echt een eitje. Het werkt goed en je hoeft vrij weinig zelf te configureren. Ook de automatische installatie van de plug-ins is prettig, want zorgt ervoor dat het geheel laagdrempelig blijft. Het feit dat je goed bent in foto’s bewerken wil niet zeggen dat je ook een computertechneut bent. Ook het samenstellen van de profielen gaat erg eenvoudig en de mogelijkheden zijn heel breed. Precies wat ik hoopte.

Palette Gear tech365 008

De LED Halo-verlichting is handig en ziet er ook nog eens fancy uit. Wat ik jammer vind is dat de verlichting niet evenredig wordt verdeeld over de ring. Je ziet duidelijk waar de led’s zich bevinden en dit geeft bij sommige kleuren duidelijk onverlichte hoeken. Het is geen ramp, maar dat had iets netter gekund. Verder doet het geen afbreuk aan het gebruik, maar toch is het zo’n gevalletje: jammer.

Palette Gear tech365 017

Je krijgt standaard een Micro-USB-kabel meegeleverd bij het set. Dit is echt een goedkoop krullend kabeltje dat alle kanten op springt. Waarom Palette hier niet een wat betere kabel voor gekozen heeft is mij een raadsel. Je besteed veel aandacht aan de materialen en de afwerking, dan had een USB-kabel in zo’n anti-klit jasje wel gepast geweest. Maar goed, aan de andere kant kun je het ook zien als een compliment. Als dat het enige is dat je kunt verzinnen als minpunten, dan is het toch best een goed product.

Palette Gear tech365 021

Ik heb de verschillende modules binnen Adobe Lightroom, Photoshop en Premiere geprobeerd. In al deze applciaties werkte het feilloos. Je moet wel even rekening houden met het gedrag van de slider en draaiknop tijdens het bewerken van foto’s. Hij onthoudt namelijk de waarde waar hij op dat moment op staat. Heb je een hele donkere foto die je qua belichting flink “omhoog” moet schuiven, dan gaat dat prima. Heb je vervolgens een hele lichte foto die minder belicht moet worden, dan schiet hij bij een minimale aanpassing als een gek omhoog. Dit komt omdat de laatste waarde getriggered word. Die was misschien wel +100. De slider gaat niet automatisch naar 0. Ergens ook logisch, want dan had het een automatische slider moeten zijn. Bij de draaiknop kun je dit wel doen, door hem in te drukken. Misschien een idee om dit voor de slider ook mogelijk te maken.

Palette Gear tech365 022

En dan de hamvraag: gaat het bewerken van je foto’s of video’s nu echt sneller? Absoluut! Wanneer je wat handigheid in de Palette Gear kit krijgt, gaat het zeker sneller. Het finetunen van wat je wilt aanpassen is veel nauwkeurig en daarmee natuurlijker. Dit scheelt tijd. De meest gebruikte functies heb ik gekoppeld aan de verschillende modules en op een gegeven moment weet je waar wat zit. Hiermee kun je bijna blind de aanpassing doen doe je wilt. Ik heb de set ook aan blogger Max gegeven, zodat hij zonder enige vorm van hulp het set eens kon proberen. Je merkt direct dat het zo eenvoudig is, dat het zonder enige toelichting aan de praat te krijgen is. Het beste compliment voor een product is het feit dat hij na een uur zelf al in de webshop van Palette aan het kijken was.

Palette Gear tech365 014

Prijs en beschikbaarheid

Als je een Palette Gear oplossing wilt kopen heb je de keuze uit een tweetal opties. Of je start met een kant en klare kit, of je voegt direct extra modules toe om het set af te stemmen op jouw wens. De prijzen voor de verschillende kits zijn als volgt:

  • Starter kit: € 249.
  • Expert kit: € 369.
  • Professional kit: € 619.
  • Extra High-sensitivity Slider: € 64,99.
  • Extra Multi-function dial: € 64,99.
  • Extra Aracde-style Button: € 39,99

Je kunt de verschillende Palette Gear sets per direct bestellen in de webshop van onder andere CameraNU.nl

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Reageer op dit artikel

avatar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Inschrijven  
Abonneren op

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen