tech365
Oxboard tech365nl 001

OXBOARD: Toffe gadget van Nederlandse bodem

Wanneer het lekker weer is en de kinderen buiten spelen zie je ze als paddenstoelen uit de grond komen. De OXBOARD, een soort van treeplank van een VW Transporter met 2 dikke wielen aan de zijkant. Het “ding” sjeest over de stoep, is mega wendbaar en de berijder kijkt alsof het een koud kunstje is. Als die kids dat kunnen, dan moet het mij toch ook lukken?

Voor de optimale test riep ik de hulp in van een extra proefpersoon, namelijk mijn vriendin Yvette. Haar vriendin Laura was er die avond ook en werd direct gebombardeerd tot model voor de foto’s. Nu heb ik zelf de flexibiliteit en stabiliteit van een visstick. Om te zorgen dat mijn “afwijking” geen invloed heeft op de review (en ik ergens bang ben dat ik na 5 minuten al in het gips zit) helpt deze topper met het geven van haar mening en ervaringen. Hoe makkelijk is het om op de OXBOARD te rijden en werkt hij eigenlijk wel zo vlekkeloos als het lijkt?

Oxboard tech365nl 003

Laat je niet misleiden door de Engelse naam. We hebben hier toch echt te maken met een product van Nederlandsche bodem. Tenminste, voor het overgrote deel. Aan de basis staat de aandrijflijn van Segway. Je kent ze waarschijnlijk nog wel. Die vreemde apparaten waar je op staat en waar je een stuur in je handen hebt. Die dingen waar je volstrekt mee voor gek rijdt. Die dus. Vervolgens is deze techniek flink onder handen genomen door het in Eindhoven gevestigde OXBOARD. Het stuur zoals bij een Segway zit er gelukkig niet op en het geheel is een stuk compacter geworden. De grootste ontwikkeling van dit zogenaamde hoverboard zit hem vooral in de balancerende technologie die naar eigen zeggen de beste is die je kunt krijgen.

Oxboard tech365nl 004

Wanneer je de OXBOARD in je handen hebt dan geloof je direct dat er een aantal flinke accu’s inzitten en het een stevig geheel is. Leggen we hem even op de weegschaal dan scoort hij een goede 10,5kg schoon aan de haak. Wij weegt nogal wat dus. Misschien is dit ook de reden dat de bezorger wat minder vrolijk keek toen hij het pakket kwam afleveren. De OXBOARD bestaat uit twee delen. Een stuk voor je linkervoet en een stuk voor je rechter. Dit is expres zo gedaan want dit stelt je in staat om de wielen onafhankelijk van elkaar te besturen. Het maken van een draai of vrolijke pirouette is hiermee een fluitje van een cent.

Oxboard tech365nl 005

Sta je eenmaal op het board dan is het een kwestie van accelereren en remmen door middel van het verplaatsen van je gewicht. Ergens lijkt het wat op snowboarden. Je merk dit heel goed als je een bocht wilt maken. Door naar het punt te kijken waar je omheen wilt draaien veranderd de balans van je lichaam en merk je dat het OXBOARD direct de bocht begint in te zetten.

Oxboard tech365nl 007

Een van de aspecten waar de OXBOARD zich vooral mee onderscheid van de rest is het voldoen aan de EN15194:2009 norm. Dit klinkt lekker saai en je zit er niet op te wachten om die hele norm door te lezen, dus ik vat het even samen. Hij is dus op dezelfde wijze gekeurd als dat er verplicht is voor elektrisch ondersteunde fietsen. Dit zegt vooral iets over de veiligheid van het apparaat. Helemaal brandveiligheid. Hij is dus goed getest en in orde bevonden op basis van de regels die wij stellen aan elektrisch ondersteunde fietsen. Daarnaast heeft hij ook een keurmerk van het Duitse TUV, een instantie die behoorlijk strenge eisen stelt aan kwaliteit en veiligheid. Kortom, je hebt met een OXBOARD in ieder geval een product in handen wat je zonder naar gevoel aan je kinderen kunt geven, of waar je veilig zelf op kunt rijden.

Oxboard tech365nl 013

Om op straat ook een beetje veilig in de rondte te rijden hebben ze in Eindhoven zelfs aan de verlichting van het apparaat gedacht. Aan de voorzijde heb je een viertal felle witte led’s en aan de achterzijde rode. Natuurlijk geeft dit ook een beetje een stoere look and feel maar vergis je niet hoe hard je ermee kunt sjeezen. Altijd handig, een extra stukje zichtbaarheid.

Oxboard tech365nl 008

Volgens de specificaties van OXBOARD kun je maximaal 15-20km rijden op een volle accu. Uiteraard is dit wel afhankelijk van een aantal factoren, zoals het oppervlak, de helling, het gewicht van degene die erop staat en je rijstijl. Qua snelheid kun je hem zo’n 15 kilometer per uur laten gaan. Geloof me, dit is best rap op zo’n hightech plank met wielen.

Oxboard tech365nl 009

Yvette: Yes! Eindelijk een OXBOARD in huis!

Razend enthousiast was ik toen de doos van het OXBOARD openging. Na de nodige uren opladen, ging ik met wat zware board (weegt 10,5 kg!) naar buiten. Het eerste moment dat ik erop ging staan moest ik mezelf goed vasthouden aan een tuintafel of lantaarnpaal. Balans had ik nog niet en was wel een beetje bang dat ik eraf ging vallen.

Oxboard tech365nl 015

Toen ik eenmaal stond voelde ik dat ik zelf degene ben die bepaald welke kant de OXBOARD op ging. Mijn voeten zette ik in een rechte lijn zodat ik goed kon balanceren. Daarna was het een kwestie van mijn lijf naar voren brengen en ik reed vooruit. Ook kun je er heel eenvoudig rondjes mee draaien en manoeuvreer je zonder enige moeite weer de andere kant op. Je hoeft eigenlijk alleen je gewicht iets te verplaatsen naar je andere been en daar ga je al.

Oxboard tech365nl 012

Zo dat was mijn eerste keer op een OXBOARD. De dagen daarop legde ik de OXBOARD op de grond en hoefde ik mezelf niet meer aan iets vast te houden om erop te stappen en Je raak er zo snel aan gewent dat ik binnen notime al voorbij kwam racen door de straat. Ook ging het draaien al soepeltjes. Maar toen moest ik een heuveltje af. Dat ging iets minder vlekkeloos dan ik had verwacht. Ik had geen balans meer en sprong van de OXBOARD af, waardoor de OXBOARD doorrolde maar ik veilig op de grond stond. Daar moet aan gewerkt worden. Aan mijn techniek bedoel ik dan hehehe.

Oxboard tech365nl 014

Het was super om te racen op een OXBOARD. Hij gaat best snel en daar moet je soms nog even aan wennen. Ik had het al snel onder de knie en merk dat het een product is waar je makkelijk mee uit de voeten kunt.

Oxboard tech365nl 011

Prijs en beschikbaarheid

Je kunt het OXBOARD al een tijdje krijgen in een aantal winkels en online. Schrik alleen niet van de prijs. Je mag een goede €599 (zijn sinds deze week afgeprijsd voor deze badboy neertellen en dat is aardig wat. Het is dus niet zomaar een cadeautje voor je kinderen maar echt wel een investering. Dit is voor mij ook direct de reden dat ik hem zelf niet zou kopen. Toen ik begon aan deze review kostte hij zelfs nog €799. Buiten de prijs, een ontzettend gaaf gadget!

Oxboard tech365nl 016

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen