tech365
HP header

Ouch! Keylogger gevonden in audiodriver op veel HP laptops

Een keylogger heeft als functie het vastleggen van iedere toetsaanslag. Al deze aanslagen worden vaak ergens opgeslagen of naar iemand verstuurt die vervolgens op zoek kan naar interessante informatie. Denk hierbij aan gebruikersnamen, wachtwoorden maar ook creditcardgegevens enzovoorts. Dit wil je natuurlijk absoluut niet op je laptop hebben. Maar wat nou als de keylogger onderdeel is van de standaardinstallatie van je laptop?

Als je illegaal een applicatie downloaden via Bittorrent, of een bestand dat zogenaamd het laatste album van je favoriete artiest zou moeten zijn dan is het niet gek als je slachtoffer wordt van een keylogger. Maar in de software van je gloedjenieuwe HP laptop verwacht je dit toch niet. Onderzoekers vonden de keylogger in de stuurprogramma’s voor de geluidskaart. Niet met het doel om je informatie af te luisteren en door te sturen maar juist te vast te stellen of de speciale volumetoetsen van de laptop worden gebruikt.

Het uitlezen van de toetsaanslagen was niet eens zo heel erg maar ze worden ook nog eens weggeschreven in een bestandje. Dit maakt het voor kwaadwillende dus wel heel eenvoudig om in de gaten te houden wat je aan het typen bent. Het stuurprogramma is zelfs te benaderen via een API waarmee ook de toetsaanslagen uit te lezen zijn. Zelfs op afstand!

Ik denk dat HP hier niet zo heel erg blij mee is en er is ook nog geen reactie geweest vanuit het merk. Het beveiligingslek zit in de Conexant HD Audio Driver Package versie 1.0.0.46 en eerder. Mocht jij een HP laptop hebben waarop ook deze drivers worden gebruikt dan kun je een nieuwe versie van de driver downloaden op de website van HP. Je kunt de logfile vinden in de map: C:\Users\Public\MicTray.log en als je hem opent kun je zien of je toetsaanslagen daadwerkelijk werden opgeslagen.

De driver wordt gebruikt op de volgende modellen HP laptops:
HP EliteBook 820 G3 Notebook PC
HP EliteBook 828 G3 Notebook PC
HP EliteBook 840 G3 Notebook PC
HP EliteBook 848 G3 Notebook PC
HP EliteBook 850 G3 Notebook PC
HP ProBook 640 G2 Notebook PC
HP ProBook 650 G2 Notebook PC
HP ProBook 645 G2 Notebook PC
HP ProBook 655 G2 Notebook PC
HP ProBook 450 G3 Notebook PC
HP ProBook 430 G3 Notebook PC
HP ProBook 440 G3 Notebook PC
HP ProBook 446 G3 Notebook PC
HP ProBook 470 G3 Notebook PC
HP ProBook 455 G3 Notebook PC
HP EliteBook 725 G3 Notebook PC
HP EliteBook 745 G3 Notebook PC
HP EliteBook 755 G3 Notebook PC
HP EliteBook 1030 G1 Notebook PC
HP ZBook 15u G3 Mobile Workstation
HP Elite x2 1012 G1 Tablet
HP Elite x2 1012 G1 with Travel Keyboard
HP Elite x2 1012 G1 Advanced Keyboard
HP EliteBook Folio 1040 G3 Notebook PC
HP ZBook 17 G3 Mobile Workstation
HP ZBook 15 G3 Mobile Workstation
HP ZBook Studio G3 Mobile Workstation
HP EliteBook Folio G1 Notebook PC

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen