tech365
Oral-B Genius 10000 tech365nl 100

Review: Oral-B Genius 10000 slimme elektrische tandenborstel

De Oral-B Genius 10000 is een slimme elektrische tandenborstel. Met behulp van een app helpt Oral-B jou om nog beter te kunnen poetsen.

Bij het zien van een tandenborstel denk je niet direct aan slimme tech. De elektrische variant is er immers als jarenlang en doet nog steeds hetzelfde als toen. Misschien iets beter, maar daar blijft het over het algemeen wel bij. De Oral-B Genius 1000 kreeg ik toegestuurd om zelf te kunnen ervaren dat een tandenborstel ook ‘smart’ kan zijn. Voorzien van Bluetooth en een uitgebreide app heb ik mijn gebit opgeofferd voor de wetenschap. De hamvraag is natuurlijk: heb je echt iets aan een slimme tandenborstel? Of is het pure marketing?

De Oral-B Genius 10.000 doet mij op het eerste gezicht vermoeden dat het hier om het paradepaardje gaat van het merk. Met 10.000 in de naam moet dat haast wel. Als dit immers het instapmodel was dan wilde iedereen liever de Genius 485.000. Gelukkig houden ze het bij Oral-B simpel en is dit hun topmodel. In de basis kun je dus je tandenpoetsen met dit ‘ding’. Die zag je niet aankomen he. Er zit natuurlijk veel meer techniek in de Genius. Het poetsen van je tanden kan immers op vele verschillende manieren en om hier goed gebruik van te maken helpt de tandenborstel je hierbij. Enerzijds via de speciale ingebouwde programma’s en anderzijds via de speciale app die je voor de Genius hebt.

Oral-B Genius 10000 tech365nl 002

Verschillende programma’s en een 360 Smart Ring

De tandenborstel is aan de bovenkant voorzien van een LED-ring. Oral-B noemt dit de 360 Smart Ring. Dit zorgt een beetje voor een futuristische look maar heeft ook nog een functioneel tintje. De kleur van de ring kun je naar eigen wens via de Oral-B app instellen. Druk je iets te hard met de borstel op je tanden dan kleurt de ring rood. Dit is erg handig want het valt direct op dat je te hard poetst.

Oral-B Genius 10000 tech365nl 005

In het handvat van de tandenborstel wordt weergegeven in welke programmastand de tandenborstel staat. Programmastand? Ja, hij is voorzien van een aantal verschillende programma’s voor verschillende handeling. De volgende mogelijkheden heb je om te poetsen:

  • Dagelijkse reiniging; De “normale” stand voor dagelijks poetsen.
  • ProClean (icoontje met een kies en een plusje); Een programma met extra hoge frequentie en snelheid voor nog schoner gevoel.
  • Sensitive (icoontje met een veertje); Voor de gevoelige mens een aangepast programma met een zachtere reiniging.
  • 3D White (icoontje met een diamant); Met behulp van het speciale 3D white borsteltje is dit een programma om je tanden te polijsten.
  • Tandvleesverzorging (Icoontje met golven); Speciaal voor het verzorgen van je tandvlees. Hierbij beweegt de borstel in een golfbeweging qua aantal toeren.
  • Tongreiniging (icoontje met een tong); Dit programma is speciaal voor het reinigen van je tong.
Oral-B Genius 10000 tech365nl 008

Een zeer compleet set voor thuis en op reis

Voor de prijs die je betaalt krijg je een uitgebreid set. Uiteraard de elektrische tandenborstel met Bluetooth, 4 borsteltjes, een handig opbergdoosje voor je borsteltjes, een oplader die te monteren is in het borsteldoosje, een telefoonsteun en als laatste een mooie reis cassette. Eigenlijk heb je dus alles in huis en ook voor onderweg. De goedkopere modellen hebben soms ook een reis cassette maar die je hierbij krijgt is toch weet wat anders. Je kunt namelijk je tandenborstel erin opladen, en hij heeft een USB-aansluiting voor het laden van je smartphone. Dit is erg handig als je maar een beperkt aantal stopcontacten hebt in je hotelkamer.

Oral-B Genius 10000 tech365nl 006

Eigenlijk heb je dus alles in een en ook voor opties. De goedkopere modellen hebben soms ook een reis cassette maar die je hierbij krijgt is toch weet wat anders. Je kunt namelijk je tandenborstel erin opladen, en hij heeft een USB-aansluiting voor het laden van je smartphone. Dit is erg handig als je maar een beperkt aantal stopcontacten hebt in je hotelkamer.

Oral-B Genius 10000 tech365nl 003

Speciale app om je te helpen bij goede mondhygiëne

En dan is er nog de app. Ja, een app die je gebruikt tijdens het tandenpoetsen. De app begeleid je tijdens het poetsen maar is ook zo ontwikkeld dat je de resultaten achteraf kunt bekijken. Zo kun je bijvoorbeeld een aangepast schema voor jezelf instellen voor je mondhygiëne. Hierbij stuurt de app je richting de verschillende reinigingen die je hebt gekozen. Eerst normaal poetsen, dan misschien je tong reinigen en eens per week je tandvlees.

Oral-B app

Na gebruikt synchroniseert de Genius 10000 via Bluetooth met de app. Ook tijdens het poetsen houdt hij je in de gaten. Dit kan door middel van een 2 minuten timer, een positiedetectie via de ingebouwde camera van je smartphone, en een poetsgewoonte evaluatie. Het is dus meer dan alleen een timer in een app. Het is eigenlijk je persoonlijke poets assistent.

Oral-B Genius 10000 tech365nl 011

Aan de slag met de slimme Genius 10000 elektrische tandenborstel

De Oral-B Genius 10000 komt in een aardig grote doos. Je vraagt je op dat moment echt wel af wat er allemaal nog meer in zit naast de tandenborstel. En dat is terecht. Je krijgt een mooi uitgebreid set. Voor de flinke prijs van de Genius 10000 verwacht je er ook wel wat van.

Oral-B Genius 10000 tech365nl 007

Smartphone, Oral-B-app, en poetsen maar

De speciale zuignap gaat op de wand, de app download ik uit de App Store, en de Genius koppelt via Bluetooth aan mijn trouwe iPhone. Nu is het een kwestie van je app toestemming geven om de camera te gebruiken en dan is het poetstijd! Vanuit de app werkt de evaluatie en poetsdetectie prima en het helpt je om in de gaten te houden of je goed en nauwkeurig poetst. Het enige waar ik aan twijfel is of je trouw iedere dag je smartphone in de houder gaat zetten en de app gebruikt voor de analyse. Ik poets mijn tanden altijd tijdens het douchen. Doe jij dit ook, dan is het wel van belang dat je smartphone waterdicht is.

Oral-B Genius 10000 tech365nl 009

Gelukkig kun je ook de verschillende programma’s gebruiken zonder directe noodzaak van de app. Dit is hoe hem ik de meeste tijd gebruik. Je kiest eenvoudig het gewenste programma via de icoontjes op het handvat en klaar ben je. Heb je jouw smartphone bij de hand dan synchroniseer je hem gelijk even via de app. Ik was ook erg benieuwd naar de accuduur van de tandenborstel. Die vind ik normaal altijd erg beperkt. De accu van de Genius 10000 ging bij mij ongeveer 1,5 week mee met twee keer per dag poetsen. Niet meer dan de goedkope uitvoeringen in ieder geval, maar op zich prima.

Oral-B Genius 10000 tech365nl 010

De slimme tech voegt iets toe, maar wel voor een flinke prijs

Het biedt zeker voordelen om een slimme tandenborstel te hebben. Met de Oral-B Genius neem je niet alleen een tandenborstel in gebruik, maar ook een stukje smart tech. Het helpt je net iets beter om te gaan met je mondhygiëne. Het enige dat mij zou tegenhouden om hem te kopen, is de prijs. Die is voor een elektrische tandenborstel echt hoog. Een simpele elektrische Oral-B-tandenborstel kost je ongeveer 40-50 euro. De Genius 10000 was op het moment dat ik hem ontving maar liefst 179 euro. En dat vind ik voor een tandenborstel toch wel heel veel geld. Maar gelukkig kun je met een beetje slim Googelen een veel scherpere prijs vinden. Soms zelfs rond de €125.

Een klein ‘dingetje’ dat ik zou aanpassen aan dit set is de witte standaard oplader. In mijn geval kreeg ik de stoere Midnight Black variant (Genius 10000N, zwart). De borsteltjes zijn daarmee ook zwart, net als het opberg etui. Maar de oplader is gewoon wit. Net als bij de 40 euro variant. En dat had er simpelweg beter uitgezien in dezelfde kleur als de tandenborstel. Geen showstopper in ieder geval.

Prijs en beschikbaarheid

De Oral-B Genius 10000 is per direct verkrijgbaar voor een prijs van rond de €125. Je kunt hem onder andere voor deze prijs bestellen op bol.com.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen