tech365
malware feature

Onderzoek AV-Test: Malware in 2016 voor het eerst afgenomen

Het klinkt met WannaCry en Petya recent nog in het nieuws misschien wat onwerkelijk, maar in 2016 is voor het eerste sinds 10 jaar het aantal malware installaties wereldwijd vermindert. Of we dat dit jaar opnieuw gaan halen is weer heel iets anders. Maar toch, voorlopig hebben we dus een dalende lijn in het aantal malware besmettingen.

AV-Test is een onafhankelijk onderzoeksbureau naar IT-beveiliging. Sinds 2006 houden zij het aantal malwarebesmettingen van computers bij. Dit was in het begin nog niet zo heel schokkend overigens want in 2006 waren het er slechts 1 miljoen. Dat lijkt misschien veel maar in 2015 zaten we op 144 miljoen infecties. Het jaar daarna was het dan wel afgenomen maar nog steeds is het volume enorm. Ik heb het hier over 127,5 miljoen stuks. Als ik even terugkijk naar vorig jaar dan kwamen er nog wel met grote regelmatig Cryptolockers en soortgelijke ransomware voorbij, maar zeker niet zoveel als het jaar ervoor. Het waren ook steeds meer dezelfde oude varianten die inmiddels wel door iedere virusscanner zo’n beetje werden geblokkeerd.

Windows is als besturingssysteem nog steeds het meest populair. Niet zo heel gek als je het mij vraagt want het is ook het meest gebruikte besturingssysteem. Volgens het rapport is bij de mobiele besturingssystemen Android het meest getroffen. Beide geen verassing. Toch neemt het aantal nieuwe malware distributies voor Windows wel af. Bezitters van een Mac worden steeds vaker een target en het aantal besmettingen is in de eerste vier maanden van dit jaar al verdubbeld.

Of we dit jaar ook de trend van vorig jaar kunnen doorzetten is nog maar de vraag. Voorlopig zitten we nu al 7% hoger dan dezelfde periode in 2016, maar we hebben nog een half jaar te gaan. De aankomende update van Windows 10 zou voorzien worden van nieuwe beveiligingsmaatregelen die het aantal malware infecties zou moeten terugdringen en ook de aanhoudende aandacht in de media helpt hierbij. Of het voldoende is om dit jaar lager dan 2016 te eindigen blijft nog even afwachten. Wat gok jij? Meer of minder malware infecties dan vorig jaar?

AV-Test malware sinds 2006

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen