Apps en software

Ondersteuning op Windows 2003/R2 vervalt over drie maanden

Het zit er bijna op voor Windows 2003/R2, want de ondersteuning op het besturingssysteem stopt over exact 3 maanden. Na 14 juli krijg je als gebruiker van Windows 2003/R2 geen ondersteuning meer van Microsoft en worden er ook geen updates en patches meer uitgebracht. Toch is nog een groot deel van de bedrijven niet over, met alle risico’s van dien.

Je kunt jezelf afvragen of het nu allemaal zo spannend is dat je geen support meer krijgt van Microsoft. Misschien heb je het in al die jaren nog nooit nodig gehad en verwacht je dat dit in de toekomst ook zo zal zijn. Maar vergis je niet, je loopt een verhoogd risico. Wellicht denk je bij support alleen aan telefonische hulp, of het kunnen opsturen van je log-bestanden voor analyse, maar we hebben het ook over beveiligingsupdates en patches. Wil je dit risico voor je bedrijfsvoering echt nemen?

Veel leveranciers van hard- en software stoppen dit jaar ook de ondersteuning van Windows 2003. Denk hierbij maar aan software voor het maken van een back-up (agents), anti-virus oplossingen en grote hardware leveranciers. Je wordt steeds meer geconfronteerd met dit feit en dit maakt het lastig om door te blijven gaan.

De reguliere support op Windows 2003/R2 is al sinds juli 2010 verlopen en op dit moment bevinden we ons dus in de extended support periode. Er is dus al genoeg tijd geweest om je voor te bereiden op een migratie of het uitfaseren van het besturingssysteem. Toch blijkt uit recent onderzoek van Computer Profile dat het populaire besturingssysteem nog bij 14% van de bedrijven met vijftig of meer medewerkers in gebruik is. En dat is best veel!

Ik zie op dit moment veel bij klanten dat externe partijen ook mee gaan met de aflopende ondersteuning. Dit levert geregeld problemen op en vaak is de impact ook groot. Bij veel bedrijven is het namelijk helemaal niet ondenkbaar, dat er nog allerlei kritische bedrijfsprocessen draaien op dit soort Windows 2003/R2 servers. Onlangs installeerde een leverancier een update van haar software, waardoor de oudere Windows 2003/R2 systemen hier niet meer mee wilde samenwerken. Daar zit je dan met je verouderde besturingssysteem, want een leverancier gaat je hier niet altijd meer mee helpen. Idem voor enkele partijen die back-up-oplossingen leveren.

Aan het begin van het jaar scheef ik al een blogpost over de aflopende ondersteuning op Windows 2003/R2. Hierin lees je een aantal stappen die je kunnen helpen bij de migratie naar een nieuwe versie van Windows Server. Meer informatie over de gevolgen op het moment dat de support stopt, is te vinden op de speciale website. Mocht je vragen hebben stel ze dan gerust bij de reacties hieronder.

windows-server-2003-end-of-life

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button