tech365
Oculus Quest tech365nl 100

Oculus Quest review: Eindelijk verlost van kabels!

Of ik al eerder een VR-setup van Oculus heb geprobeerd? Ja, maar nooit voor een review eigenlijk. De meeste keren was het op een event of een beurs. Hierbij bleef het dan vaak bij een korte demo. Toen ik de vraag kreeg of ik het leuk zou vinden om de nieuwe Oculus Quest uit te proberen twijfelde ik geen moment. Natuurlijk wil ik dat!

Oculus is jaren een begrip als het om VR-headsets gaat. Denk maar eens na hoeveel keer je de Oculus Rift wel niet voorbij hebt zien komen. Toch had je hier altijd nog iets extra’s voor nodig wat ik ergens het gevoel van vrijheid vond beperken. Hij was namelijk met kabels verbonden aan een computer. Noodzakelijk kwaad, maar toch altijd een soort rem voor mij om echt interesse in de Rift te krijgen.

Oculus Quest tech365nl 001

Eindelijk helemaal draadloos

De nieuwe Oculus Quest is helemaal standalone en is echt een draadloos VR-headset. Dit is ineens hele andere koek. Zonder kabels kun je namelijk lekker in de rondte draaien, vrij bewegen en heb je niet het gevoel dat je nog ergens aan vastzit. Alles wat je nodig hebt zit nu in de Quest zelf. Toch is het formaat niet veranderd en blijft hij er eigenlijk hetzelfde uitzien. Hoe zit het met het geluid? Voorheen had je toch een losse koptelefoon nodig voor de audio? Ja, dat is helemaal juist. Gelukkig heeft Oculus ook hier rekening mee gehouden en heeft het de audio in de Quest gebouwd. Ook hier heb je dus geen extra kabels of apparaten nodig. Hetzelfde geldt voor de draadloze controllers.

Oculus Quest tech365nl 002

Nu er geen noodzaak meer is voor een computer, hoe krijg je dan de apps en games verbonden met je Quest? Dit heeft Oculus heel eenvoudig opgelost. Tijdens het installeren van de headset maak je verbinding met jouw draadloze netwerk. Hiermee is de Quest in staat om zelfstandig apps en games te downloaden. Staat een game of app op de headset? Dan heb je zelfs je draadloze verbinding niet meer nodig (behalve bij het streamen van content).

Oculus Quest tech365nl 003

Eigen store voor apps en games

Oculus heeft een eigen store gemaakt waarin legio aan apps en games te vinden zijn. Sommige games moet je kopen en andere zijn gratis uit te testen. Daarnaast heb je nog een aantal apps die het mogelijk maken op content te bekijken op de Ocuslus Quest. Enkele voorbeelden hiervan zijn de YouTube en Red Bull app. Want naast gamen werkt de Quest ook heel goed samen met 360°VR-video’s. Uit ervaring kan ik je nu al vertellen dat sommige van deze video’s schrikbarend echt op je afkomen.

Oculus Quest tech365nl 011

Laat omstanders meegenieten via casting

Een leuke extra feature die de Oculus Quest heeft is de mogelijkheid om de content die je door de headset ziet te casten naar je smartphone of Chromecast. En dat is best handig. Want mensen om je heen twijfelen af en toe of je wel helemaal goed bent tijdens een potje VR-boksen. Zij zien namelijk niet hoe jij de game ervaart, maar door de beelden naar je televisie te casten wordt het voor omstanders ineens heel logisch.

Oculus Quest tech365nl 009

Het set bestaat in de basis uit een headset en een tweetal draadloze controllers. Het gave aan deze controllers is dat je ze in de virtuele wereld ook daadwerkelijk ziet in je handen, of als ze nog ergens liggen. Handig als je ze vergeten bent vast te pakken. Soms kun je ook je omgeving zien met de headset op. Door een viertal slimme camera’s kan de headset je een zwartwitbeeld geven van je omgeving, zodat je veilig kunt lopen en bewegen. Dit wordt ook gebruik om je veilige omgeving te creëren voor je bewegingen. De zogenaamde Guardian zone kies je zelf door de ruimte te markeren die jij als veilig beschouwd. Je ziet een soort kooi om je heen verschijnen waar je gewaarschuwd wordt als je hierbuiten treedt. En dat is echt geen overbodige luxe.

Oculus Quest tech365nl 008

Wat zit er in de doos

  • Oculus Quest headset.
  • Twee draadloze controllers.
  • Speciaal frame voor brildragers.
  • 230V lader met USB-C-kabel.
  • Batterijen voor de controllers.

Oculus Quest in de praktijk

Als je nog het gevoel hebt dat het allemaal vrij in de kinderschoenen staat, dan kun je best verrast worden door de Oculus Quest. Het feit dat de headset alles bevat wat je nodig hebt vind ik hierin een enorm pluspunt. Zoals ik al eerder schreef vond ik de kabels en koptelefoon altijd wat benauwend werken rondom het gevoel van vrijheid. Want tijdens een spelletje boxen wil je gewoon kunnen meppen, draaien, zinloze vette moves doen en meer van die ongein. Maar ook iets simpels als om je as draaien om de complete virtuele wereld waarin jij je op dat moment bevindt te kunnen ervaren. Want dat is wel het key-element hier. VR moet je echt ervaren, niet zomaar even snel snel doen.

Oculus Quest tech365nl 005

Installatie van de headset en app

De installatie van de headset vind plaats door middel van een speciale app voor je smartphone. In mijn geval koos ik de IOS-versie van de app en doorliep ik de verschillende stappen van de wizard. In het begin ging dit fout bij het koppelen van de headset. Handig weetje: als de headset ooit gekoppeld is geweest moet je hem eerst terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Nadat ik de reset had uitgevoerd liep alles binnen enkele minuten als een zonnetje.

Tijdens het proces wordt ook de firmware van de headset en controllers gecontroleerd. Mocht je nog een oudere versie van de software gebruiken dat wordt dit gelijk voor je rechtgezet. En dat is wel belangrijk want Oculus blijft druk met het verbeteren van de firmware en app.

VR-content streamen

Over het totaal gezien is de Oculus Quest echt dikke pret. Ik koos eerst voor de YouTube VR-app en hierin werd een filmpje gestart over wolven in het bos. Joh, helemaal prima, laten we daar eens mee beginnen. Ineens hoor je wat geritsel en kijk je in het rond om te zien of je iets kunt ontdekken. En dan ineens staat er voor je gevoel een grommend wolf voor je, met slechts een krappe meter ruimte ertussen. En dan merk je dat de VR-beleving toch iets doet met je hersenen. Door de kwaliteit (hierover straks meer) weet je dat het niet echt is, maar toch ervaar je het niet als “nep”. Nee, ook die hamerhaai niet die ik ineens naast mij zag verschijnen tijdens het volgende filmpje.

YouTube VR app

Er is aardig wat VR-content op YouTube aanwezig en hier kun je wel wat uurtje mee vullen. Aanraders? Ja, achtbanen doen het heerlijk, evenals parachutespringen en mensen op over randjes van wolkenkrabbers lopen. Ik ben er wel even bij gaan zitten, want soms heb je echt het idee dat je valt. Maar goed, we roepen allemaal dat we realisme willen, dus dat hoort er gewoon bij.

Oculus Quest tech365nl 007

Genoeg games in de store

De games vond ik nog wat prijzig. Sommige kosten €24,99 maar je kunt ze niet vooraf proberen. En dat is wel iets dat prettig is. Niet alle games zijn even fijn voor mensen. Soms gebeuren er dingen die je hoofd een beetje op hol laten slaan en dan is het toch zonde als je er net €24,99 voor hebt betaald. Ik zou hier dus wel graag meer demo’s bij willen zien.

Creed Rise to Glory

Ik blijf even terug stappen naar het boksen. Dat is simpelweg zo gaaf op de Quest. Ik speelde de game Creed – Rise to Glory. Het ziet eruit als een game, en dus niet realistisch, maar op het moment dat je het gevecht begint sta je te meppen, duiken en verdedigen als een malle. Het voelt alsof je echt moet handelen, ook als is het maar een game. Realistisch is het uiteindelijk dus wel, ook als is het voor je gevoel een fictieve omgeving. Een andere grappige game was Bait!, waarbij je moet vissen. Mijn visite lag dubbel hoe ik een hengel uitwerpen, wacht op een vis en hem probeer binnen te halen. Zie je eenmaal iemand anders het doen dan snap je de lol wel. Met het headset op is het gewoon ontspannen vissen in een meertje.

Bait - Fishing

Is hij perfect?

Ik heb veel plezier gehad met de Oculus Quest. Is hij helemaal perfect? Nee, dat zeer zeker niet. Maar dat is iets anders dan slecht. Enkele voorbeelden zijn bijvoorbeeld de kwaliteit van de video’s die je afspeelt, die worden niet altijd op hoge kwaliteit getoond. Ook sommige apps hebben dit weleens. De grafische kwaliteit van de content kan op bepaalde vlakken nog verbeterd worden, maar je moet het ook zien als een constante ontwikkeling. Neem de Game Boy van vroeger en de Super Nintendo. Zo zie je het ook gaan met de Oculus. Als ik terugdenk aan een demo bij Porsche tijdens de laatste AutoRAI en de games die ik op de Quest speelde, dan is dit echt een enorme sprong voorwaarts.

Oculus Quest tech365nl 006

Nieuwsgierig waar we staan over een jaar of 3 met VR. Dat ben ik oprecht. Als ik zie hoe snel dit gaat, en wat het qua gevoel van realisme kan doen met je hersenen, dan staan er ons nog waanzinnige dingen te wachten. Ik denk dat ik de Quest zelf niet zou kopen, puur omdat ik het naar mijn idee te weinig zou gebruiken. Je blijft het nog steeds wel aardig voelen op je hoofd en na een poosje gamen merk ik dat hij af moet. Ook dit is onderhevig aan doorontwikkeling.

Oculus Quest tech365nl 010

Ik heb geen screenshots gemaakt via de Cast-functie puur omdat de kwaliteit hiervan op dit moment niet representatief is voor de kwaliteit van de headset. Dit zou een verkeerd beeld geven. Het is ook erg moeilijk om je door middel van een screenshot te laten zien hoe dit dit beleeft. Het stukje “virtual” lukt wel, maar de “reality” kan ervaar je niet uit een plaatje. Ben je echt benieuwd hoe het is om zelf in deze wereld te stappen? Ga dan eens kijken bij een verkooppunt van deze headsets en probeer hem zelf.

Prijs en beschikbaarheid

DE Oculus Quest is verkrijgbaar in een tweetal uitvoering. De versie met 64GB opslagruimte kost €449 en de versie met 128GB gaat weg voor €549. Hij is onder andere verkrijgbaar bij Coolblue.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen