tech365
GeForce-RTX-2080-Ti-web

NVIDIA lanceert Turing architectuur en drie nieuwe GeForce-kaarten tijdens Gamescom

De laatste weken vlogen de speculaties in de rondte en verschenen er diverse afbeeldingen van NVIDIA’s nieuwe videokaarten. Sinds gisteravond is de kogel door de kerk en heeft NVIDIA haar nieuwste platform gepresenteerd in de vorm van de Turing architectuur. Uiteraard hoorde hier natuurlijk ook een aantal nieuwe kaarten bij, want wat is immers een launch zonder dikke hardware?

Ja ze zijn sneller, beter en ruiken lekkerder. Dat is kort door de bocht de samenvatting van het geheel. Het lekker ruiken is overigens een eigen stukje fantasie en niet bevestigd door NVIDIA. Maar er komt natuurlijk meer kijken bij het nieuwe Turing platform. Het is niet alleen sneller en beter. Het brengt nieuwe mogelijkheden op het gebied van shaders, real-time ray tracing en AI.

De nieuwe generatie games kunnen nog realistischer worden dan tot voorkort mogelijk. De beperking lag hier in de mogelijkheden tot het zogenaamde realtime raytracing. Turing werkt met een nieuwe hybride oplossing voor het renderen van modellen, toepassen van schaduw en reflecties, omgevingslicht en effecten, en zorgt hiermee voor waanzinnige prestaties. Vergeleken met de voorgaande Pascal architectuur is Turing een factor 6 sneller volgens NVIDIA. En een 1080 Ti was niet bepaald low end te noemen. Met deze nieuwe krachtbron kun je straks prima op 4k gamen en toch framerates van 60 fps halen.

battlefield-v-nvidia-rtx-ray-tracing-screenshot-001

Voor het behalen van dit soort prestaties is het ook nodig om een flink stuk hardware te hebben. De nieuwe modellen zijn voorzien van GDDR6 geheugen waarbij snelheden van 600GB/s haalbaar moeten zijn. Op de GPU vinden we twee nieuwe soorten cores, namelijk de RT Cores en Tensor Cores. De eerste variant richt zicht op het real-time raytracen van objecten en het verzorgen van de eerdergenoemde schaduwen, reflecties etc. De Tensor cores zijn puur voor het neurale netwerk van de kaart. Zeg maar gerust het ingebouwde zenuwstelsel. Hiermee worden toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligent mogelijk. Daarnaast is hij ook voorzien van een USB Type-C-connector en VirtualLink. Hiermee adopteert het merk de nieuwe open standaard voor next gen VR-headsets waarbij de stroomvoorziening en data over een enkele kabel naar een VR-headset kunnen, in plaats van een bos aan kabels. Uiteraard vinden we ook Multi GPU-mogelijkheden terug in de vorm van NVIDIA NVLink, oftewel SLI.

De nieuwe lijn videokaarten die NVDIA tijdens de lancering heeft getoond zijn de GeForce RTX-series kaarten. Er komt in de eerste lancering aan de top een GeForce RTX 2080 Ti, RTX 2080 een RTX 2070. Voor de echte die hards brengt NVIDIA ook weer de zogenaamde Founders Editions uit voorzien van oveclocking vanuit de fabriek, nog betere fans, en een Enhanced DisplayPort 1.4a voor het aansturen van 8K monitoren op 60Hz.

battlefield-v-nvidia-rtx-ray-tracing-screenshot-004

Inmiddels druppelen de producten van merken als ASUS Republic of Games en EVGA gelijk binnen en worden eigenlijk alle varianten vandaag wel verwacht te zien. Wil je een kaart voor je eigen setup dan moet je nog heel even geduld hebben. Vanaf 20 september kun je de nieuwe GeForce kaarten op basis van de Turing architectuur in de winkels verkrijgen. Je kunt de kaarten vanaf vandaag al pre-orderen.

GeForce GPURay TracingPerformance*MemoryStarting AtFounders Edition
RTX 2080 Ti10 GigaRays/sec78T RTX-OPS11GB$999$1,199
RTX 20808 GigaRays/sec60T RTX-OPS8GB$699$799
RTX 20706 GigaRays/sec45T RTX-OPS8GB$499$599

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen