Smart-home

Review: Nuki Smart Lock, Bridge en Key Fob

Je bent een beetje bezig met het slimmer maken van je huis. Zo werken je lampen via een app, gaat je multiroom systeem je favoriete muziek spelen als je thuiskomt en weet de verwarming dat je het liefst op maandag een temperatuur van 20 graden hebt rond de klok van acht uur. Maar even terug, hoe maakte je eigenlijk net de deur open? Zelf met een sleutel?

Mijn eerste slimme deurslot

Een Smart Lock was voor mij een nieuw facet in het hele smart home plaatje. Natuurlijk wist ik wel dat ze er waren, maar had ik een dergelijk slim slot zelf nog nooit gebruikt. Een goede reden om eens te zien wat dit voor je kan betekenen, en hoe het zit met montage, installatie en mogelijkheden. Ik kreeg de mogelijkheid om het Nuki Smart Lock te testen. Dit slimme slot zou een fluitje van een cent moeten zijn om in te bouwen en tal van mogelijkheden bevatten. Hierbij kreeg ik ook de zogenaamde Nuki Bridge en Fob tot mijn beschikking. Hierover later meer.

Nuki Smart lock tech365nl 002

De oplossing die Nuki heeft verzonnen is een oplossing voor meer eenvoud en controle over de toegang tot je huis, schuur of andere ruimte. Het werkt als volgt: Je plaatst een sleutel in het sleutelgat aan de binnenkant van de deur. Monteert het Nuki Smart Lock en koppelt hem aan je smartphone. Vanaf dat moment kun je via de Nuki app het slot vergrendelen, ontgrendelen, of controleren wat de huidige status is.

Nuki Smart lock tech365nl 008

Toch stopt het hier niet. De slimme app is ook in staat om wanneer je in de buurt komt van het slot hem automatisch voor je te ontgrendelen. Als jij dan met je handen vol aankomt bij de schuur, dan kun je de deur direct opendoen zonder hem van het slot te draaien. Hetzelfde gemak vind je ook voor het afsluiten. Even een druk op de Nuki Smart Lock, de deur dichttrekken, en hij sluit vanzelf achter je af.

Nuki Smart lock tech365nl 003

Uitbreiden met een Nuki Bridge en Fob

Zoals ik net al schreef heb ik naast het slot ook een tweetal extra producten van Nuki ontvangen. De eerst is de Nuki Bridge. Dit apparaat is net iets grote dan een gemiddelde stekker en je stopt hem eenvoudig in een stopcontact binnen een straal van 5 meter  van je Nuki Smart Lock. Door het slot te koppelen aan de Bridge, die vervolgens aan je draadloze netwerk en de Nuki app, heb je overal ter wereld toegang tot je Smart Lock.

Nuki Smart lock tech365nl 005

Tof, maar wat heb je eraan? Nou, misschien wel meer dan je in eerste instantie zou denken. Stel je gebruikt het slot voor de toegang tot een technische ruimte, of je schuur van je huis, en iemand heeft toegang nodig tot die ruimte terwijl jij er niet bent. Door middel van de app op je smartphone kun je op afstand het slot ontgrendelen. De betreffende persoon kan zijn ding doen en na het vertrek sluit je keurig de boel weer af. Ideaal voor persoonlijk gebruik, maar ook zakelijk.

Nuki Smart lock tech365nl 006

Als laatste kun je ook de Nuki Fob nog toevoegen aan je set. Dit is een handige kleine afstandsbediening die je aan je sleutelbos kunt hangen, of gewoon in je zak stopt. Eenmaal in de buurt van een Nuki Smart Lock kun je hem middels een druk op de knop ontgrendelen, of afsluiten. Een beetje net alsof je de centrale portier-vergrendeling van je auto bediend.

Nuki Smart lock tech365nl 004

Eenvoudig monteren zonder boren en schroeven

Een van de unique selling points van het Nuki Smart Lock is de eenvoudige installatie. Nuki geeft aan dat je met 3 minuten het hele spulletje gemonteerd en aangesloten hebt. Ik weet niet hoe het met jou zit maar over het algemeen is het eerste waar ik aan dacht: boren, schroeven, scheuren, en ga zo maar door. Toch hebben ze dit erg slim bekeken bij Nuki. Het set dat je koop bestaat uit de slotmodule en twee meegeleverde metalen platen. Na een snelle check blijken deze platen bestemd voor het monteren op je deur rond het slot zodat de unit hierop kan worden bevestigd. Geen boren, geen schroeven en geen speciaal gereedschap in de doos. Zou het dan echt?

Nuki Smart lock tech365nl 011

Naast de mogelijkheden voor het vergrendelen en ontgrendelen van het slot krijg je ook diverse opties voor het verlenen van toegang. Stel er komt een stucadoor een aantal dagen een klusje in huis doen. Je hebt geen zin om er constant bij te blijven, maar wil hem liever ook geen sleutel geven. Door hem een uitnodiging te sturen voor de Nuki app kun je hem eenvoudig voor een bepaalde periode toegang verlenen tot je huis of kantoor. Je kunt zelfs nog instellen op welke tijdstippen hij wel of niet naar binnen kan. Na de klus vervalt automatisch zijn toegang en hoef je ook niet te vragen of hij je sleutel terug wil geven.

Installatie van de Nuki Smartlock

Het installeren van je Nuki Smart Lock bestaat uit twee delen. Allereerst de installatie van het fysieke slot zelf, en als tweede het koppelen van de unit aan de Nuki app. In mijn geval voeg ik hier ook de Bridge en Fob aan toe, dus moet ook hier nog het een en anders worden ingesteld.

Allereerst is het belangrijk om vast te stellen of je überhaupt het set kunt gebruiken. Tipje mijnerzijds, doe dit voordat je er eentje gaat kopen 😉 Over het algemeen zitten wij in Nederland qua typen sloten wel goed. In mijn geval betreft het een simpele deur voorzien van een langwerpige afdekplaat waarin de slotcilinder zit. Omdat het slot maar een klein stukje uitsteekt kan ik de dunne metalen plaat gebruiken die voorzien is van een zelfklevende achterkant. Door de plaat eenvoudig om het slot te plakken heb je het lastigste deel al gehad.

Nuki Smart lock tech365nl 009

Nu de plaat op zijn plek zit plaat je de sleutel in de cilinder en vervolgen moet je de Nuki Smart Lock hier overheen schuiven en vastklikken. Dit is serieus de gehele installatie van het slot zelf. Je kunt de uitsparing voor de sleutel zo draaien dat hij goed over de sleutel heen past en de unit vervolgens op de metalen plaat vastklikt. Als alles op zijn plek zit kun je de batterijen in de speciale houder doen en hem aan de onderkant erin schuiven. Het kleine groene palletje wat je op onderstaande foto kunt zien is de ontgrendeling voor als je het Smart Lock er weer af wilt halen.

Benieuwd hoe het geheel dan op je deur komt te zitten? Nou, gewoon zoals op onderstaande foto. Hier zie je de Nuki Smart Lock in zijn natuurlijke omgeving 🙂

Nuki Smart Lock gemonteerd tech365 001

Nuki Smart Lock gemonteerd tech365 002 Nuki Smart Lock gemonteerd tech365 003

Next up, the Nuki app!

Met het slot op zijn plek gaan we verder met de installatie in de app. Het betreft hier het aanmaken van een account, het koppelen van het Nuki Smart Lock via Bluetooth en het kalibreren van het draaimechaniek. Zorg dat je de Nuki app downloaden uit de Apple AppStore of Google Play Store zodat je de laatste nieuwe versie hebt. Naast het installeren van een nieuw Smart Lock kun je in de app ook een uitnodigingscode invoeren die je zou kunnen krijgen van iemand anders met een Nuki Smart Lock.

Nuki Smartlock installatie 01

Het belangrijkste voor het gebruiken van je Smart Lock in de app is het koppelen aan je smartphone. De communicatie tussen beide gaat op basis van Bluetooth. Het koppelen gaat eenvoudig en zonder slag of stoot. Het is wel zaak dat je in de buurt bent van het Smart Lock om hem te kunnen vinden. In mijn geval was de afstand ongeveer 1 meter.

Nuki Smartlock installatie 02

Om te zorgen dat je Smart Lock straks correct werkt is het nodig om een kalibratie uit te voeren. Voorafgaand aan dit proces moet je zorgen dat het slot ontgrendeld is. Vervolgens zal het Smart Lock de uiterste draaibeweging opzoeken en hiermee het bereik vaststellen voor het sluiten en openen van de deur. Dit proces moet goed verlopen voordat je door kunt met de rest van het instellen. Als de kalibratie succesvol is afgerond kun je de app toegang geven tot de locatieservices op je smartphone zodat het automatisch ontgrendelen en vergrendelen mogelijk wordt op basis van jouw locatie.

Nuki Smartlock installatie 03

Op dit moment is het gehele systeem geïnstalleerd en werkzaam. Zeg nou zelf, best te doen binnen 3 minuten toch? Als laatste installeer ik ook de Nuki Bridge en de Key Fob. Het proces is dermate eenvoudig dat ik er niet teveel over zal vertellen. Kort door de bocht koppel je de Bridge op dezelfde manier aan een Smart Lock als dat je eerder met de app gedaan hebt. Vervolgens is het alleen een kwestie van je Wi-Fi netwerk selecteren om de Bridge toegang te geven tot het internet. Als dit is afgerond kun je alle handelingen die je normaal in de buurt van het slot doet, ook gewoon vanaf je werk op vakantieadres uitvoeren.

Nuki Smartlock installatie 04

De Key Fob is niets meer dan een kleine afstandsbediening die je eenmalig koppelt aan het Smart Lock. Ondanks zijn eenvoud is het een heel handig dingetje voor aan je sleutelbos.

Eenmaal geïnstalleerd en wel kun je op verschillende manieren toegang krijgen en geven tot de door jouw beveiligde ruimte. Het voordeel is dat alle acties worden bijgehouden zodat je altijd kunt zien wie er op welk moment iets met het slot heeft gedaan. Vooral als je hem voor zakelijke doeleinden gebruikt is dit een prettige optie. Trouwens, privé eigenlijk ook. Vanuit de app is het ook mogelijk om andere mensen een uitnodiging te sturen en hen toegang te geven tot het gewenste Smart Lock. Hiermee is het voor die persoon ook mogelijk om het Smart Lock te bedienen.

Nuki Smartlock installatie 05

Is dit het ultieme Smart Lock?

Het antwoord op een dergelijke vraag is altijd lastig om te beantwoorden. Ook al heb ik het slot een aantal weken kunnen gebruiken, wil dit nog niet zeggen dat het ook over de lange termijn een perfecte oplossing blijkt te zijn. Zo is het batterijgebruik bijvoorbeeld moeilijk in te schatten. Waar het Smart Lock erg in uitblinkt is de eenvoud van de installatie. Het is niet nodig om gaten te boren in je deur, of het installeren van speciale cilinders. De drie minuten voor installatie zijn echt niet door Nuki gelogen. De montage is erg eenvoudig en het is een kwestie van plakken, klikken en klaar. De app wijst zichzelf en heeft tijdens het testen nooit een krimp gegeven.

Nuki Smart lock tech365nl 007

Het enige dat ik jammer vind is de toepassing van batterijen. Het is zeker geen showstopper maar ik had liever gezien dat Nuki net als bijvoorbeeld Ring een oplaadbaar accupack had gebruikt. Misschien zelfs met een micro-USB-aansluiting aan de buitenkant waardoor het opladen eenvoudig kon. Als je iets te snel bent met het losmaken van het batterijcompartiment vliegen de AA-tjes je om te oren. Het slot is overigens wel wat aan lawaaierige kant, maar over het algemeen zal je daar niet veel last van hebben.

Nuki Smart lock tech365nl 001

Prijs en beschikbaarheid

Wil je het gehele set voor in je slimme woning dan moet je wel even zuinig doen met je vakantiegeld. Het Nuki Smart Lock zelf kost €229 en de Bridge en Fob moet je er los bijkopen. De Nuki Bridge kost net geen €100 en de Fob is €39 per stuk. Een compleet setje kost je dus al snel zo’n €368. Niet extreem duur, maar toch wel een aardige cent. Alledrie de Nuki producten zijn op dit moment al verkrijgbaar.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button