Mobile

Nokia Lumia 830: met recht een high-end toestel te noemen

De Lumia 830 was al geen onbekende meer voor mij. Het toestel mocht ik eind vorig jaar uitproberen tijdens het Lumia Low Light Festival in Amsterdam, waar de omstandigheden perfect waren om de 830 aan de tand te voelen. Toch smaakte het al snel naar meer en werd ik nieuwsgierig hoe het toestel zich zou profileren tijdens alledaags gebruik. Tijd om de Lumia 830 eens wat langer te gebruiken om hier een duidelijk beeld van te krijgen.

Het toestel is er nog één uit de Nokia stal en draagt dus ook de welbekende logo’s op de body. Wat me als eerste opviel aan het toestel, was het formaat. Als je een iPhone 5 gewend bent dan is de Lumia 830 een flink stuk groter. Dit is natuurlijk maar even zo want je went hier al snel aan. Hij is groot, maar niet te groot, een typische gevalletje van size does matter. Door het helder 5-inch scherm is het een erg prettig toestel om foto’s op te kijken of een artikeltje te lezen op internet.

Nokia_Lumia830_tech365nl_001-2

Er is gekozen om de Lumia 830 uit te rusten met een Snapdragon 400 quad-core processor. Dit is niet echt iets heel bijzonders en eigenlijk als je het goed bekijkt hoeft dat ook helemaal niet. De processoren worden steeds sneller en krijgen nog meer cores ter beschikking terwijl het voor de consument alleen maar belangrijk is dat het geheel snel en soepel reageert. Dit is bij de Lumia 830 zeker het geval en is goed merkbaar bij het starten van apps of multitasken. Wanneer je kijkt naar een instapmodel als de Lumia 630 dan is het een wereld van verschil.

Je hoeft niet bang te zijn dat de Lumia 830 iets mist aan mogelijkheden, want het toestel is voorzien van een arsenaal aan opties. Je krijgt Wi-Fi, 4G LTE, Bluetooth 4.0, NFC en noem maar op. Voor het opslaan van je favoriete muziek, bestanden en foto’s heb je 16GB opslag in het toestel zelf en desgewenst kun je dit uitbreiden met een micro-SD kaart. Heb je ook hier geen  genoeg aan, dan kun je ook heel eenvoudig profiteren van minimaal 15GB opslagruimte op Microsoft’s Clouddienst OneDrive.

Nokia_Lumia830_tech365nl_001-3

Als je thuis of op je werk gebruik maakt van een Windows 8 computer of tablet dan hoef je niet heel erg te wennen aan het besturingssysteem op de Lumia 830. Dit is namelijk Windows Phone 8.1 en heeft enorm veel weg van de zijn grote broer op computers en tablets. Het is even een beetje wennen als je geen ervaring hebt met Windows Phone 8.1. Toch is dit niet vreemd, want eigenlijk heb je dit altijd bij de overstap naar een ander besturingssysteem. Wanneer je er een poosje mee gespeeld hebt dan wijst het zichzelf redelijk snel, en kun je prima uit de voeten met het toestel. Door middel van de beschikbare Store kun je diverse apps downloaden en merk je dat het aanbod voor Windows Phone al aardig uitgebreid is. Misschien nog niet zo groot  als bij Apple of Google, maar de meest populaire apps zijn gewoon beschikbaar. Facebook, Facebook Messenger, Whatsapp, Twitter, Instagram en nog veel meer installeer je eenvoudig vanuit de Store.

Nokia_Lumia830_tech365nl_001-4

En dan komen we toch weer uit bij de camera van dit toestel. Dat mag ook wel, want de camerafunctie van de Lumia 830 zorgt voor geweldige foto’s. Tenminste, technisch helpt hij je goed mee maar ben je natuurlijk zelf degene die kiest voor een compositie en een stukje sfeer. Maar juist dit stukje ondersteuning zorgt er wel voor dat je ook in slechte omstandigheden thuiskomt met aardige foto’s. Een mooi voorbeeld hiervan is de onderstaande foto.

Nokia Lumia 830 Low Light Event 02

Tijdens het Lumia Low Light Festival vaarden we op een boot door de Amsterdamse grachten in het donker. Hier heb je dan gelijk twee lastige factoren te pakken, namelijk: weinig licht en beweging. Toch was het met de Lumia 830 nog te doen om aardige foto’s te maken en zelf als dit hangend uit een raampje op een boot was. Om dit te kunnen doen is het toestel voorzien van optische beeldstabilisatie en een lichtsterke Zeiss-lens. Ben je een liefhebber van concerten op festivals? Goed nieuws! De Lumia 830 is voorzien van een drietal microfoons die zorgen dat je ook in deze omstandigheden nog een goede geluidsopname kunt maken. Combineer je dit met de filmfunctie, dan heb je niet alleen goed geluid maar ook prachtige beelden.

WP_20150121_08_13_59_Pro

Wat zit er in de doos?

  • Nokia Lumia 830 smartphone.
  • Nokia AC50 USB-lader met bijbehorende microUSB-laadkabel.
  • Nokia accu BV-L4A 2200 mAh.
  • Stereo Headset WH-108.
  • Beknopte handleiding.

Wat vinden we van de Nokia Lumia 830

In een periode van 4 weken ben ik best gehecht geraakt aan de Lumia 830. Het toestel heeft een grote 5-inch display voorzien van heldere kleuren en dit maakt het fijn om naar te kijken. Het ontwerp van het toestel is mooi slank en hiermee stop je het net zo makkelijk in je broekzak of de binnenzak van je jas. Het enige dat ik niet prettig vond aan de look and feel is dat het toestel redelijk glad is. Gelukkig heb ik een aantal maal profijt gehad van mijn bliksemsnelle reactievermogen (kennelijk) en kon ik het toestel nog net op tijd opvangen voordat het de straatstenen zou raken.

Het werken met het Windows Phone 8.1 besturingssysteem staat natuurlijk een beetje los van het toestel zelf. Toch is het onderdeel van het geheel en telt het wel mee voor te totale beleving. Ik maak zelf erg veel gebruik van Windows 8.1 op desktops en laptops en dit maakte het eenvoudig om de vertaling naar Windows Phone te maken. Binnen no-time was het toestel klaar voor gebruik en had ik alles ingesteld zoals ik het wilde hebben. Heb je deze ervaring niet, dan kan ik me voorstellen dat je soms even moet zoeken. Toch is het geheel niet ingewikkeld en heb je snel je favoriete functies gevonden.

Ook in Windows Phone 8.1 is OneDrive, de cloudopslagdienst van Microsoft, beschikbaar en goed geïntegreerd. Zo kun je alle foto’s die je met het toestel maakt direct laten synchroniseren naar je OneDrive account en ze binnen no-time op bijvoorbeeld je pc, laptop of Surface tablet bekijken. Je kunt gelukkig wel aangeven dat je dit alleen wilt uitvoeren als je verbonden bent via Wi-Fi.

Ben je iemand die graag foto’s maakt en ook veel waarde hecht aan de kwaliteit ervan, dan is de Lumia 830 zeker geen verkeerde keus. De Lumia camera app geeft je meer controle over het maken van je foto’s, doordat je diverse instellingen handmatig kunt aanpassen. Dit zijn onder andere de sluitertijd en belichtingscorrectie. Daarnaast zorgt de optische stabilisatie en de lichtsterke lens voor goede prestaties bij omstandigheden met slecht licht. Gezien het feit dat de meeste foto’s nog steeds in binnen gemaakt worden is dit een hele handige eigenschap.

Prijs en beschikbaarheid

De Lumia 830 is per direct verkrijgbaar voor net iets onder de €300.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button