Smart-home

Noke Smart Lock maakt het gebruik van sleutels verleden tijd

Sleutels, wie kan zonder te liegen zeggen dat hij ze niet geregeld kwijt is. Waar heb ik ze gelaten, of in welke jas had ik ze nou als laatst bij me. Allemaal vragen die ik mezelf regelmatig stel. Ik moet ook toegeven dat ik met dit soort dingen het kortetermijngeheugen heb van een visstick. Toen ik toevallig tegen de Noke sloten aanliep was ik gelijk enthousiast. Dit is echt iets voor mij, een hangslot waar je geen sleutels meer voor nodig hebt om hem te openen!

Voor ik verder ga over het slimme slot wil ik even de merknaam toelichten. Inmiddels heb ik al varianten gehoord als “Nokkuh” of op zijn Aziatische “Nokkeeee”. Wrong! Je spreekt het uit als “No key” en dat is niet heel gek verzonnen natuurlijk. Met dat mysterie opgelost kunnen we verder. We gaan het hebben over de Bluetooth connected Noke Padlock, een hangslot voorzien van slimme techniek.

Noke Padlock tech365 005

Everything is better with Bluetooth“, aldus Sheldon uit The Big Bang Theorie. Tja, pure waarheid natuurlijk. Ik moet zeggen dat ik gek ben op dit soort producten die je het leven makkelijker maken en daarbij een stuk techniek gebruiken. Door slim gebruik te maken van een Low Power Bluetooth connectie met je smartphone heb je de “sleutels” voor je Noke slot altijd bij je. Het is zelfs niet eens nodig om je smartphone uit je jas of broekzak te halen als je hem wilt ontgrendelen.

Noke Padlock tech365 002

Tof, maar hoe werkt dit in de praktijk? Eigenlijk heel simpel. Je klikt het slot dicht net zoals je dit met een traditioneel slot zou doen. Wil je het slot openen dan druk je hem een keer in. De slotpen is voorzien van een microschakelaar die je op deze manier bediend. Het slot herkend het verzoek om hem te openen en probeert verbinding te leggen met je smartphone om te toetsen of jij hem wel mag openen. Zegt je smartphone “OK” tegen het Noke slot dan zal hij netjes ontgrendelen en kun je de slotpen open maken. Super handig! Stel dat je hem bijvoorbeeld aan je fietsketting hebt zitten dan hoef je dus niet meer te pielen om je sleutels te zoeken en je slot te openen.

Slimme controle door middel van de Noke App

Ze hebben bij Noke een aantal scenario’s bedacht om je eigendommen te beschermen met de Noke sloten. De eerste mogelijkheid, het direct ontgrendelen, is de meest eenvoudige. Het is ook mogelijk om je beveiliging nog een tandje strakker in te regelen. Door gebruik te maken van tweefactor beveiliging voeg je een extra stap toe aan het ontgrendelen van je slot. Eerst moet je het slot indrukken om te zorgen dat hij zich meldt bij je smartphone en vervolgens moet je akkoord geven in de Noke-app om hem te ontgrendelen. Dit voeg dus een extra laag toe aan de beveiliging van je slot.

noke app tech365 001

De derde optie die je hebt is handig voor als je smartphone ineens leeg blijkt te zijn. Het slot openen door middel van een codecombinatie. Je kunt een code instellen in je slot op basis van korte en lange klikjes. Wanneer je dan het slot wilt openen moet je bijvoorbeeld een code gebruiken als: 3 x kort indrukken, 4 x lang, 2 x kort, 4 x lang. Niet heel handig voor dagelijks gebruik vindt ik, maar vooral voor noodgevallen.

Noke Padlock tech365 006

Eenvoudig je slot delen met andere

Wat ik geniaal vind aan de mogelijkheden van de Noke sloten is het feit dat je ook andere mensen kunt machtigen om je slot open te maken. Bij traditionele sloten hebben we vaak meerdere sleuteltjes, en die delen we vervolgens uit. Bij een slot dat verbonden zit aan je smartphone gaat dit net wat anders. Stel je wilt je vriendin of collega’s machtigen om het slot te kunnen openen. De eerste stap is dat zij de Noke-app installeren. Vervolgens voeg jij de e-mailadressen toe van de accounts die zij aanmaken. Als laatste bepaal je wie welk slot mag openen (in het geval je er meerdere hebt). Komt je vriendin bij de poort van je tuin en wil ze het slot openen, dan zal hij ook babbelen met haar smartphone en open gaan. In de app wordt overigens een zeer overzichtelijke log bijgehouden wie op welk moment het slot gebruikt.

noke app tech365 002

Twee verschillende sloten met dezelfde technologie

Op dit moment maakt Noke een tweetal verschillende sloten, namelijk de Padlock en U-Lock. De “Padlock” is een robuust hangslot dat waterbestendig is (IP66) en opgebouwd uit met Boron versterkt staal. Nu kun je hier natuurlijk veel toepassingen voor verzinnen maar in sommige gevallen kun je toch beter kiezen voor de U-Lock. Dit slot is namelijk speciaal ontwikkeld voor het beveiligen van fietsen. Door zijn grote U-vormige sluiting is hij namelijk zeer geschikt om door een wiel heen te doen. Hij is ook voorzien van een alarm en langere accuduur.

Wat als de batterij leeg is?

De eerste vraag ik mij te binnen schoot was “Maar wat nu als de batterij in je slot leeg is?”. Dit is denk ik een vraag die bij menig een naar boven komt als je verteld hoe de Noke Padlock werkt. Toch hebben ze hier echt wel goed over nagedacht. Het zit namelijk zo: Het wisselen van de batterij kan alleen maar als het slot ontgrendeld is. Om het slot te kunnen openen als de batterij leeg is kun je een rubber dopje verwijderen en hem voorzien van een CR2032 knoopcel om hem te voeden.

Noke Padlock tech365 003

Nee, hij schiet dan niet direct open (zou voor dieven wel heel erg makkelijk zijn), maar zorgt ervoor dat hij weer ontgrendeld kan worden via je smartphone. Het is net alsof je even de startkabels erop zet. Eenmaal ontgrendeld kun je de achterzijde van het slot openen en de batterij vervangen.

Noke Padlock tech365 004

Wat vinden we van de Noke Padlock?

Dit soort producten kan ik echt enthousiast van worden. Het werkt goed, is voorzien van een goed uitgedachte app en is enig sinds ook nog betaalbaar. Tot nu toe heb ik niet een keer gehad dat de Padlock weigerde of de app niet functioneerde. Wat wel een beetje lastig is, is het ontgrendelen door middel van de click code. Dat vond ik een beetje spartaans, maar goed het werkte wel. Je kunt overigens ook een optionele afstandsbediening aanschaffen die ze bij Noke de Key Fob noemen.

Noke Padlock tech365 001

Prijs en beschikbaarheid

De Noke Padlock is verkrijgbaar voor een prijs van $69. De U-lock is iets duurder en kost ¢109. Het is niet heel goedkoop, maar ergens vind ik het dan voor de Padlock nog wel meevallen. Je kunt beide sloten en de optionele Key Fob in de webshop van Noke bestellen.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button