Fotografie & Film

De Nikon D750 presteert zeer goed bij weinig licht

Nikon heeft een flinke keuze in verschillende spiegelreflexcamera’s. Of je nu op zoek bent naar een instapmodel, of misschien net dat wat professionelere model, er is eigenlijk altijd wel iets passend te vinden. In deze review vertel ik je wat meer over de Nikon D750, een full-frame DSLR die zich tussen de bekende D610 en D810 plaatst. Zeker geen instapmodel, maar een camera die voorzien is van veel professionele opties. De vraag blijft natuurlijk wel, presteert de D750 zoals verwacht?

D750_24_85_front34l

De D750 bevindt zich tussen de D610 en D810 in en heeft eigenlijk van beide modellen welk wat functies overgenomen. Zo komen we bijvoorbeeld de 24,3 MegaPixel sensor tegen uit de D610. Ook qua prijs zit hij er net tussenin. Toch bezit de D750 ook iets wat de andere twee modellen niet hebben, namelijk een kantelbaar scherm.

Volgens Nikon is de 24,3 MP sensor in de D750 nog beter in omgang met hogere ISO-waarden. Dit is iets waar de full-frame modellen een heel stuk beter presteren dan de APS-C modellen. Zelf bij zeer hoge ISO-waarden is de hoeveelheid ruis zeer acceptabel en kun je zonder problemen je flitser thuislaten. Je hebt de keuze uit een ISO-bereik van 100-12.800 en is uitbreidbaar tot 50-51.200 (zogenaamde low/high standen). Een andere zeer fijne eigenschap van dit model is de zeer snelle 51-punts autofocus. Vooral de Groep-veld-AF stand is erg prettig en groepeert een set focuspunten.

D750_24_85_back34r_2

Er zijn een aantal verschillende standen voor het maken van continuopnamen. De D750 heeft de welbekende Cl en Ch standen voor Continuous Low en Continuous High, maar ook een speciale stille stand Q (Quiet) en Qc (Quiet continuous). Voor het opnamen van videobeelden hoef je niet naar een speciale stand te schakelen, maar volstaat het indrukken van de rode “record” knop. Tijdens het filmen kun je diverse instellingen live aanpassen, zoals sluitertijd en diafragma. De D750 kan beelden opnemen tot maximaal 1080p bij 60 frames per seconden.

D750_top

Als je een instapmodel body gewend bent, dan voelt je D750 wel heel anders aan. Hij is grotere dan bijvoorbeeld de D3300 en voelt ook een stuk robuuster aan. Als je hem vergelijkt met de D800/810, dan is hij weer net iets kleiner. Het scherm aan de achterzijde kun je naar voren en achteren kantelen en is bijzonder handig bij het maken van video-opnamen.

Het reviewmodel was voorzien van de AF-S NIKKOR 24–85mm f/3.5–4.5G ED VR kitlens. Dit objectief kun je voordelig in een set samen met de D750 kopen en moet je zeker niet onderschatten. Het objectief is voorzien van een snelle en stille autofocus en optische stabilisatie (door Nikon Vibration-Reduction genoemd). Het is best een flinke lens, als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de 18-55 kitlens van de D3300, maar in combinatie met de D750 voelt het wel als een prettig geheel.

D750_24_85_left_1

Wat zit er in de doos?

  • Nikon D750 full-frame DSLR.
  • Acculader met afneembare stroomkabel.
  • Stroomkabel.
  • Rubberen Eyecup DK-21
  • Body Cap BF-1B
  • Eyepiece Cap DK-5
  • USB Cable
  • Schouderband (Strap) AN-DC14
  • ViewNX 2 software
  • Beknopte gebruikershandleiding

Wat vinden we van de Nikon D750?

De Nikon D750 is een camera die naar mijn mening erg goed presteert. Vooral wanneer je te maken hebt met omstandigheden waarbij er weinig licht is. Natuurlijk heb je een ingebouwde flitser die je kunt gebruiken, maar vaak ben je dan ook een flink stuk van de sfeer kwijt. Daarnaast is een flitser alleen handig in niet al te grote ruimtes en lukt het je echt niet om er een compleet hotel mee te verlichten.

Waarom ik specifiek over een hotel begin? Nou, ik heb de D750 meegenomen naar mijn vakantiebestemming op het eiland Rhodos. De verlichting van het hotel bestond uit blauwe ledlampen die een prachtige blauwe gloed over het pand verspreide. Om een foto uit de hand te maken, uiteraard zonder flits, heb je een hogere ISO-waarde nodig. Ik heb de D750 ingesteld op ISO 3200 en was eigenlijk direct na het maken van de foto ontzettend blij met de D750. Het was zonder problemen mogelijk om de verlichting goed op te nemen en dit zonder een grote hoeveelheid ruis. Als ik dit vergelijk met mijn D300 op ISO 800, dan is de ruis daar al vele malen meer.

Om je een idee te geven van het kleine beetje ruis zie je op onderstaande foto een klein vergrootglas met een 100% weergave van het origineel. Er heeft geen nabewerking plaatsgevonden, dus dit is direct uit de camera en omgezet naar JPG. Je kunt op de foto klikken voor een grotere weergave.

Nikon_D750_tech365nl_002

Hieronder heb ik nog een tweede foto voor je, van de binnentuin van het hotel. Ook deze foto is gewoon uit de hand genomen en verder niet nabewerkt. Ook hier zie je minimale ruis, wat zorgt voor zeer goed bruikbare foto’s.

Nikon_D750_tech365nl_001

We blijven nog even hangen bij het ISO-bereik van de D750. De reden is eigenlijk het feit dat ik zeer onder de indruk ben van de minimale ruis bij de verschillende ISO-standen. Onderstaand voorbeeld is een overzicht van ISO200 – het maximale ISO 51.200 (high3). Je kunt overigens ook lagere ISO-waarden kiezen dan 200, maar dat is voor deze test niet echt relevant. De foto’s zijn genomen zo rond 20:00 in de avond in de woonkamer. Dit zijn stuk voor stuk 100% crops van de originele foto’s. Het geeft je een erg goed beeld van de minimale opbouw van ruis. Bij ISO 12800 zie het eigenlijk pas een beetje echt doorkomen, maar nog steeds zijn de foto’s prima bruikbaar. Op ISO 51200 is er wel aardig wat ruis, maar dit is met een beetje Photoshop best nog aardig te verminderen en je foto te redden.

Nikon_D750_ISOwaarden_tech365nl_a03

Ik zei het al eerder, de D750 is in tegenstelling tot de D610 en D810 voorzien van een kantelbaar scherm. Je zult in eerste instantie hier misschien weinig waarde aan hechten, maar het is toch stiekem best handig. Ik had dat zeker in het begin. Toen ik de camera op het circuit gebruikte om een stukje te filmen, merkte ik al snel dat ik het scherm kantelde, om makkelijker een lager standpunt voor de camera te kunnen kiezen. Normaal had je geen zicht meer gehad op het beeldscherm, zonder op de grond te moeten gaan liggen. Best handig dus nog.

De bediening en de ergonomie van  de body is erg goed. Alles zit goed en degelijk geplaatst en het enige dat ik eigenlijk graag anders gezien had, is de opname-knop voor video. De knop zit bovenop, maar is hierdoor bij het opnamen vaak niet zichtbaar. Ik had hem dan ook liever naast het lcd-scherm gehad. Het LCD scherm is overigens lekker duidelijk en geeft ook de informatie goed weer. Je kunt ook nog kiezen uit twee verschillende standen voor de live-view, één speciaal voor fotografie en één voor video. Het verschil zit in de informatie die je in beeld ziet. Zo heeft de video-stand bijvoorbeeld een weergave van het audio-niveau.

Nikon_D750_tech365nl_003

Natuurlijk presteert de D750 niet alleen goed in omstandigheden met weinig licht. Ook in voldoende of veel licht doe hij prima zijn werk. Het dynamisch bereik van de camera is ook erg goed en dit zorgt ervoor dat je zonder problemen een onderbelichtte foto gewoon kunt herstellen (wanneer je in RAW fotografeert uiteraard). Ik heb een aantal foto’s gehad die enorm onderbelicht waren, maar binnen no time met Lightroom een nieuw leven kregen. De snelheid van de D750 is ook prettig, want je haalt 6,5 foto’s per seconden. Dit is zelfs nog meer dan de D810!

Voor wie ook gebruik wilt maken van zijn of haar DX-lezen (niet fullframe) is er een speciale DX-modus aanwezig op de camera. Hiermee gebruik je maar een deel van het oppervlak van de sensor, waardoor je zonder problemen de DX-lenzen kunt gebruiken. Mogelijk heb je wel een klein beetje vignetting, afhankelijk van de lens die je gebruikt. Het nadeel hiervan blijft natuurlijk het feit dat je niet het maximale gebruik van wat je ter beschikking hebt. De accu in de D750 houdt het erg lang uit en je kunt zonder problemen honderden foto’s maken. Ga je vaak een hele dag op pad en maak je veel foto’s, dan zou ik wel een reserve accu meenemen. Het gaat namelijk ineens heel snel met je beschikbare capaciteit.

Nikon_D750_tech365nl_005

De D750 is voorzien van Wi-Fi. Dit is tegenwoordig een hekel punt en mensen wuiven gerust een camera van de hand als hij dit niet heeft. Ik persoonlijk geef hier erg weinig om, bij een dergelijke camera. Ik maak met een DSLR geen selfies, hoef de foto niet direct op Instagram of Facebook kwijt en mis dus niets aan connectiviteit. Het enige dat ik wel handig vond is de mogelijkheid om via je smartphone de camera een foto te kunnen laten maken. Een soort van afstandsbediening dus. Hierbij is de Wi-Fi verbinding overigens niet beveiligd (foei Nikon) en iedereen kan verbinding maken met je camera, als ze het signaal kunnen ontvangen.

Nikon_D750_tech365nl_004

Ben je een beginner, of zoek je een camera voor soms wat kiekjes te maken, dan is de D750 een erg dure speeltje. Misschien heb je dan meer aan een Nikon D3300. De D750 is een camera voor mensen die veel eisen stellen aan instelmogelijkheden, snelheid en prestaties. Vooral bij slecht licht is de D750 is zijn element. Ben jij zo iemand? Probeer de D750 dan zeker eens uit! Maar wees voorzichtig, waarschijnlijk ben je al snel verkocht.

Prijs en beschikbaarheid

De Nikon D750 is per direct verkrijgbaar als losse body of in een set met lens. De D750 is onder andere verkrijgbaar bij Camera.nl en Coolblue voor een adviesprijs van €2149.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

2 reacties

  1. Ik heb wat resultaten gezien van een jubileum, foto’s gemaakt met deze camera. Nou ik kan zeggen dat ik niet erg onder indruk ben van de resultaten met deze camera. Ik zie duidelijk te sterke ruisonderdrukking in de foto’s waardoor veel details gewoon wegvallen in gezichten, vlakken en bijvoorbeeld bij lichte delen in onderwerpen. Misschien een foutje van de fotograaf, had deze ruisonderdrukking misschien uit kunnen zetten. Liever wat lichte ruis (geen digitale artifacten) bij hoge iso’s dan dit veelal veegeffect in de foto’s. Echt niet natuurlijk, de foto’s die ik ervan gezien heb. En dan te bedenken dat dit (750D) zeker niet het goedkoopste model is van Nikon, volgens mij te duur voor zulke matige resultaten. En weinig ruis bij hoge iso’s is niet altijd een verbetering of beter.

    1. Hi Dick, grote kans inderdaad dat in ruisonderdrukking in de camera aan heeft gestaan, of de instellingen niet optimaal waren. Zelf heb ik dit niet gemerkt bij de D750. Een beetje ruis kan zeker geen kwaad. Combineer het met een zwart/wit opname en je wilt niet meer zonder 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button