Netwerkapparatuur

NETGEAR Powerline Wi-Fi: Draadloos internet via het stopcontact

NETGEAR heeft mij een pakketje gestuurd voorzien van een Powerline PWL1000 set. Ik heb mezelf altijd afgevraagd of dit ‘netwerk via je stopcontact’ nou wel echt goed werkte. Dat kan toch nooit stabiel zijn, of handig? Het was dan ook erg interessant om een set te ontvangen waarmee ik aan de slag kon in mijn eigen huis. Tja, als echte nerd moet je dit soort dingen gewoon kunnen proberen. Klinkt bekend?

Netwerk via je stopcontact

Het concept van de Powerline PWL1000 is erg eenvoudig. Je plugt een basis unit in het stopcontact en sluit hem aan op je modem of router en vervolgens plaats je het draadloze access-point op een plek waar jij Wi-Fi wilt hebben. Ik koos ervoor om het basisstation bij mijn modem beneden te plaatsen en het access-point op zolder. Dit is typisch zo’n plaats waar je vaak geen kabel naartoe hebt lopen (ik gelukkig dan wel), of waarvoor je Wi-Fi bereik niet afdoende is. Door het access-point daar te plaatsen zou ik in theorie dus een sterk signaal moeten hebben, zonder verder te hoeven klooien met kabels trekken.

netgear-powerline-pwl1000-tech365_003

Zogezegd zo gedaan. Ik vertik het om de boekjes te lezen bij producten simpelweg omdat het voor een bepaalde markt is ontwikkeld en het dus gewoon intuïtief moet werken. Het is voor de normale consument, dus moet gewoon simpel werken. Het leuke van het verhaal is dat dit ook echt zo gaat. Kabel vanuit mijn router in het basisstation. Apparaat in het stopcontact en vervolgens naar zolder lopen om daar ook het access-point te plaatsen. Ik heb dus niet gekeken naar een specifiek stopcontact, maar gewoon een beschikbare geclaimd. Na het aansluiten brandde alle lampjes ‘groen’, dus ja… zou moeten werken dan he.

netgear-powerline-pwl1000-tech365_001

Nu alles up and running is kan ik verbinding maken met de twee draadloze netwerken die de NETGEAR Powerline uitzend. Je krijgt er bij dit set 1 voor de 2.4GHz band en 1 voor de 5GHz-variant. Je moet dus echt een van de twee kiezen. Je kunt de namen van deze netwerken overigens nog wel aanpassen, maar daarover later meer. Het is dus echt alleen maar een kwestie van verbinden en klaar. Je bent verbonden met het access-point, die is op zijn beurt via het elektriciteit-netwerk verbonden met het basisstation en die heeft op zijn beurt weer een verbinding met je router of modem. De ketting is compleet en ik heb internet!

Zo simpel als het lijkt

Zo zie je maar dat het dus daadwerkelijk zo simpel is als het lijkt. Natuurlijk kun je nog wel wat dingetjes aanpassen, maar dit hoeft niet. Ook als niet techneut kun je hier prima mee uit de voeten. Op het gebied van stabiliteit van de verbinding ben ik best tevreden. Tijdens het werken op draadloze devices via het Powerline netwerk heb ik eigenlijk geen last gehad van een wegvallende verbinding. Het enige is wel dat de snelheid die je kunt halen over het netwerk niet zo heel hoog ligt. Maar dit is eigenlijk helemaal niet zo’n ramp. De dekking van het access-point is overigens ook erg goed. Een prima oplossing om ergens een draadloos netwerk te bieden, waar je niet zomaar bijkomt.

netgear-powerline-pwl1000-tech365_005

De PWL1000 ondersteunt 802.11 b/g/n/ac. De kans dat je een apparaat hebt dat hier niet mee om kan gaan is bijna niet aanwezig. De snelheid die het Powerline set aan kan ligt niet zo heel hoog. Maximaal 200Mbps op het 2,4GHz netwerken en 433 op de 5GHz variant. De RJ45-aansluiting ondersteunt tot 1Gbps.

netgear-powerline-pwl1000-tech365_004

Wat zit er in de doos?

  • NETGEAR Powerline PWL 1000 set.
  • 2 x RJ45 Ethernetkabel (2m).
  • Instructieboekje.
  • CD-ROM met informatie.

Installatie en configuratie

De Powerline adapters

Het installeren van de twee onderdelen van het Powerline set is echt een fluitje van een cent. Het enige dat je nodig hebt is een tweetal vrije stopcontacten (gebruik geen verlengsnoeren, haspels of stekkerdozen) en een beschikbare netwerkaansluiting op je internetmodem of switch.

netgear-powerline-pwl1000-tech365_002

Je sluit de basisunit (degene zonder antennes) via de meegeleverde netwerkkabel aan op je modem. Vaak heb je hier een aantal vrije poorten of, dus dit is een makkie. Volgens plaats je de unit in het stopcontact en wacht tot hij opgestart is. Je ziet aan de voorkant diverse led’s die de status aangeven.

De tweede stap in de installatie is het plaatsen van de Wi-Fi unit in een beschikbaar stopcontact. De beide units maken vervolgens verbinding met elkaar en als dit in orde is kun je draadloos verbinden met je netwerk. Inderdaad, het is maar een kwestie van 1 kabeltje en twee apparaten in het stopcontact stoppen. Mocht je ook een netwerkaansluiting met een vaste kabel nodig hebben op je bestemming, dan kun je aan de Wi-Fi unit ook nog een netwerkkabel aansluiten. Ideaal wanneer je een vaste verbinding nodig hebt op bijvoorbeeld je zolder, of in de schuur.

netgear-powerline-pwl1000-tech365_001

Geavanceerde instellingen

Je kunt er nog voor kiezen om na de eenvoudige installatie nog net even het een en ander aan te passen. Het hoeft niet, maar kan wel. Sowieso kan ik je aanraden om het wachtwoord aan te passen waarmee je de instellingen kunt aanpassen. Daarnaast heet in mijn geval mijn draadloze netwerk van de Powerline nu NETGEAR18-5G_EXT. Niet echt een handige naam en persoonlijk geef ik daar liever mijn eigen draai aan. Dit kun je dus instellen via de managementpagina van je Powerline.

Via de website http://mywifiext.net kun je bij de managementpagina van je Powerline komen. Het standaard account om aan te melden is “admin” met het wachtwoord “password”. Dit is wel iets om even aan te passen.

Na het aanmelden op de managementpagina krijg je de status van het systeem te zien. Hier zie je ook de huidige instellingen zoals de netwerknamen (SSID), kanalen en maximale snelheden.

netgear-powerline-wifi-03

Ik begin bij het optie Installeren. Zoals je op onderstaande afbeelding kunt zien is dit de plek om de namen van je draadloze netwerken aan te passen naar eigen inzicht. Het is wel erg handig dat dit mogelijk is, want hiermee is je draadloze netwerk duidelijker te onderscheiden. Daarnaast kun je ook het kanaal aanpassen. Dit is vooral handig wanneer je merk dat je last hebt van andere draadloze netwerken in je omgeving. Standaard is je Powerline set voorzien van een eigen wachtwoord om te verbinden (netwerksleutel). Wil je liever een eigen wachtwoord gebruiken, dan pas je hem hier simpelweg aan. Let wel op dat dit set twee draadloze netwerken uitzend en je beide dus aan kunt passen.

netgear-powerline-wifi-02

Een twee optie onder Installatie is het aanpassen van het IP-adres van je Powerline. Dit is in principe niet nodig, maar stel dat je toch de voorkeur geeft aan een vast adres, dan kun je het hier aanpassen.

netgear-powerline-wifi-01

Onder het menu Onderhoud vind je een van de belangrijkste functies van de managementpagina, namelijk die voor het wijzigen van het wachtwoord. Dit wil je echt niet op admin/password laten staan. Pas dus naar wens het wachtwoord aan en sla het op. Ook kun je bepalen na hoeveel minuten je uit de managementpagina wordt gegooid als je niet doet.

netgear-powerline-wifi-05

Het bijwerken van de firmware (software) van de Powerline kan zomaar prestatieverbeteringen met zich meebrengen, of misschien iets fixen waar je (nog geen) last van had. Het setje dat ik toegestuurd kreeg liep al een paar releases achter, dus kon wel een update gebruiken.

netgear-powerline-wifi-06

In het Uitgebreid menu heb je de mogelijkheid om nog een aantal draadloze instellingen aan te passen en wat specifiek voor de Powerline. Op het gebied van draadloze instellingen vind je hier de mogelijkheid om bepaalde access point uit te schakelen en de pincode voor WPS aan te passen.

netgear-powerline-wifi-07

De Powerline instellingen zijn niet zo heel uitgebreid. Hier kun je de naam van je Wi-Fi adapter aanpassen en indien gewenst de coderingssleutel die gebruikt wordt tussen de beide apparaten. Handig voor wanneer zich er meerdere sets bevinden zoals bijvoorbeeld in een studentenhuis.

netgear-powerline-wifi-08

Pluspunten

  • Uitermate eenvoudig te installeren.
  • Geeft Wi-Fi op plaatsen waar je geen kabel hebt.
  • Verbinding blijft stabiel.

Minpunten

  • Adapters worden best warm.

Prijs en beschikbaarheid

De NETGEAR Powerline PWL 1000 is per direct verkrijgbaar voor een setprijs van €99. Je kunt hem onder andere bestellen bij Coolblue, Bol.com en Informatique.

 

Deze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd. Lees onze disclaimer voor meer informatie.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button