Smart-home

Review: Netatmo Weather, een slim weerstation met uitgebreide mogelijkheden

Een slim weerstation, die heb je eigenlijk de laatste paar weken niet echt nodig gehad. Het weerbericht is immers redelijk hetzelfde geweest en varieerde enkel tussen “warm” en “heul warm!”. Helemaal grappig is het feit dat er ook een regenmeter meegeleverd is in het set. Die heeft het in ieder geval niet druk gehad en gaat zo goed als nieuw weer terug in de doos. Toch blijft het een leuk product om eens nader aan de tand te voelen.

Netatmo Weather tech365nl 002

Netatmo stuurde een grote doos voorzien van een hele verzameling producten. Een slim weerstation, buitensensor, een regenmeter, windmeter, diverse montage klemmen en ook de Presence beveiligingscamera. Dit laatste product krijgt een eigen review en valt hier even buiten de boot. Door middel van al deze onderdelen ben je in staat om een uitgebreid weerstation op te bouwen met legio aan mogelijkheden. Je hoeft ze niet allemaal tegelijk aan te schaffen of überhaupt toe te voegen. Het is een modulaire oplossing en dit maakt het een leuk product voor een diversiteit aan mensen.

Netatmo Weather tech365nl 010

Netatmo Weather set

In de basis is het Netatmo Weather set het enige dat je nodig hebt om met het weerstation te kunnen starten. Het set bestaat uit het basisstation met binnensensoren en een losse buitenmodule. De binnenmodule koppel je aan je thuisnetwerk waarna je met de speciale Netatmo Weather app in staat bent om alle gegevens uit te lezen. Het basisstation kan vervolgens gebruikt worden als een hub voor de andere sensoren die je wilt gebruiken. De sensoren worden draadloos gekoppeld en hebben niet meer nodig dan een paar batterijen. Eenmaal aangesloten en verbonden zorgt het basisstation ervoor dat je alle informatie in de app kunt zien.

Netatmo Weather tech365nl 009

De basismodule voor binnen

De binnenmodule zorgt naast het verzamelen van alle gegevens van de sensoren ook zelf voor de nodige informatie. Wie denk dat het apparaat alleen vertelt wat de temperatuur in huis is, zit er flink naast. Het gaat om meer dan de temperatuur. Hij meet eigenlijk hoe comfortabel het in je woning is. In de app krijg je een totaalbeeld van het comfort op basis van de volgende gegevens: de binnentemperatuur, luchtvochtigheid, luchtkwaliteit en het geluidsniveau. Het station meet zelf regelmatig maar als je behoefte hebt aan een on demand meting dan is dat mogelijk. Druk bovenop de module op de knop en de app wordt direct voorzien van de meetwaarden van dat moment.

Als enige van alle modules werkt het basisstation niet op batterijen. Je moet hem, door middel van de meegeleverde adapter, aansluiten op het lichtnet. Hij moet dus een plekje hebben in de buurt van een stopcontact.

Netatmo Weather tech365nl 010-2

Luchtkwaliteit in huis

De binnentemperatuur en luchtvochtigheid behoeven denk ik weinig toelichting. De laatste weken staat er eigenlijk nonstop “way to warm” in beeld als binnentemperatuur. Gekheid natuurlijk, maar je begrijpt wel hoe het zit. Wat veel van dit soort producten niet bieden, en Netatmo wel, is een luchtkwaliteitsensor. En die geeft je soms een verassend bijzonder beeld van het comfort in je leefomgeving. Bij mij staat hij in de woonkamer en meet zeer regelmatig het CO2-niveau. Wanneer je met een aantal mensen in de woonkamer zit en de deur niet open hebt of goed ventileert zie je langzaam het CO2-niveau omhoog gaan. Door middel van een gekleurde cirkel geeft de app aan hoe goed de luchtkwaliteit in het verblijf is.

Netatmo luchtkwaliteit

Mocht je niet bekend zijn met de methode waarop dit gemeten wordt, dan volgt hier een klein stukje uitleg. Is het voor jou gesneden koek, skip dan deze paragraaf gewoon even. De kwaliteit van de lucht in huis wordt gebaseerd op het aantal CO2-deeltjes in de lucht. Op dit moment is het bij mij in huis ‘goed’  en heeft de app aan dat het CO2-niveau 403 ppm is. Er worden in Nederland eisen gesteld aan bijvoorbeeld openbare ruimten op het gebied van de luchtkwaliteit. Hierbij mag de concentratie CO2 niet boven de 1000ppm komen. In huis kun je dit ook als redelijke norm aanhouden, hoewel minder altijd beter is. Zijn alle ventilatorroosters en de deuren dicht, dan zie je al snel concentraties in huis van 900ppm voorbij komen. Voor ons in huis is zo’n 400ppm de norm als de achterdeur lekker open staat. In de app wordt aangehouden dan alles tussen de 0-1150ppm goed is, tussen de 1150-2250 middelmatig en boven de 2250 gevaarlijk.

Netatmo Weather tech365nl 001-2

Ook geluid speelt een rol bij comfort in huis

De tweede bijzondere sensor meet hoeveel decibel geluid er in de ruimte is. Dit is misschien niet zo’n hele veelzeggende sensor voor in je woonkamer, maar toch grappig om in de gaten te houden. De woonkamer is nu leeg en de achterdeur staat open. Dit geeft een geluidsniveau van 37db. Zijn de vriendinnetjes van mijn dochter in de woonkamer, dan kun je wel raden wat er met dit niveau gebeurd. Het belangrijkste aan deze informatie is dat de Netatmo Weather app je op de hoogte stelt als je actie moet ondernemen en de waardes te hoog zijn. Het is logisch dat je niet precies weet of 600ppm CO2 nu wel of niet prettig is, maar de slimme app vertelt je wanneer je extra moet gaan ventileren. Idem voor het geluidsniveau. Uiteraard moet je hier dan de kinderen even op “mute” zetten i.p.v. een deur openzetten.

Netatmo geluid

Standaard een buitenmodule meegeleverd

Er is dus genoeg te leren over het comform in huis, maar de meegeleverde buitenmodule krijg je wat extra inzicht van wat er buitenshuis gebeurd. Hij registreert de buitentemperatuur, luchtvochtigheidbuiten, luchtkwaliteit buiten en barometerdruk. Dit alles samen geeft je ook de weersvoorspelling voor vandaag en de aankomende zeven dagen. De luchtkwaliteit buiten wordt anders aangeduid dan binnen. Hierbij wordt er niet gekeken naar het aantal ppm CO2, maar naar het ozongehalte gemeten in de lucht. Om je ook hier te helpen met een indicatie of het goed of fout zit geeft de app door middel van kleuren aan hoe goed de luchtkwaliteit is.

Netatmo Weather tech365nl 002-2

Soms lijkt het net alsof de buitenmodules los aangekocht moeten worden. Verschillende webshops bieden de modules los aan. Het klopt dat je de modules los kunt aankopen, echter is het niet zo dat dit direct nodig is. het set bevat standaard al een buitenmodule, maar als je er meer wilt gebruiken dan kun je er meerdere aanschaffen en toevoegen. De buitenmodule wordt gevoed met een tweetal AAA-batterijen.

Weten dat het regent en hoeveel er gevallen is

Of het wel of niet regent is heel eenvoudig vast te stellen. Daar heb je natuurlijk geen regenmeter voor nodig. Je slippers aantrekken en buiten gaan staan geeft je al snel een gevoel bij de situatie. Dit is natuurlijk ook niet de reden om een regenmeter te koppelen aan je Netatmo weerstation. Tenminste, niet volledig.

Netatmo Weather tech365nl 006

De Netatmo regenmeter is een los aan te schaffen module die je kunt koppelen aan het basisstation. Het enige dat je nodig hebt zijn een tweetal AAA-batterijen. De module ziet eruit als een trechter en vangt het regenwater op. Door middel van de sensor wordt bepaald hoeveel millimeter regen er per uur is gevallen. Als hij het weet stuurt hij je ook een pushbericht om het je te vertellen. Het water kan er aan de onderkant direct uitlopen en je hoeft hem dus niet zelf te legen. Scheelt weer een handeling.

Netatmo Weather tech365nl 008

Aan de onderkant van de unit vind je schroefdraad. Hiermee kun je de regenmeter bijvoorbeeld aan een paal of schutting bevestigen. Hiervoor heb je wel een optionele montagesteun nodig. Toch is het in veel gevallen wel handig om een dergelijke steun te gebruiken, want je monteert zo de regenmeter boven de grond en dit komt het afvloeien van het water ten goede. Als de regenmeter is gekoppeld aan het basisstation krijg je de informatie direct te zien in de app. Naast de huidige regenval registreert hij ook het totaal.

Netatmo Weather tech365nl 007

Nauwkeurig de windsnelheid meten

De windmeter is net als de regenmeter een optionele module. Je moet hem los aanschaffen en kan hem koppelen aan het basisstation. De windmeter gebruikt wel wat extra batterijen want deze module moet voorzien worden van vier AAA-batterijen.  Ook is hij voorzien van schroefdraad aan de onderkant waarmee je hem prima aan een lange steel kunt plaatsen en zo iets hoger positioneren. Ook hier moet je de montagebeugel wel los aanschaffen.

Netatmo Weather tech365nl 005

De windmeter zorgt voor het registreren van een aantal punten. Zo meet hij uiteraard de windsnelheid buiten maar kan ook rekening houden met windvlagen. Ook de windrichting kan worden vastgesteld. Net als bij de regenmeter geeft hij de actuele status, maar ook het maximum van de dag.

Netatmo Weather tech365nl 003

Veel traditionele windmeters zijn voorzien van een molentje dat gaat draaien om de snelheid te meten. Vervolgens zit er een staart aan die naar de huidige windrichting draait. Bij de Netatmo windmeter gaat het toch even wat anders. Hij ziet er eigenlijk helemaal niet uit als een windmeter. Dit komt omdat er gewerkt wordt met ultrasone omvormers die constant signalen uitzenden. De wind verstoort deze signalen en zo worden er door de schommelingen heel nauwkeurige metingen uitgevoerd. De metingen worden ook weer gebruikt voor het accuraat berekenen van de gevoelstemperatuur.

Netatmo Weather tech365nl 004

Netatmo Weather in de praktijk

Het is lastig om te zeggen dat dit een musthave is. Je kunt immers prima door het leven zonder een weerstation. Maar toch heeft dit set wel iets bijzonders. Het is nauwkeurig, werkt erg eenvoudig en geeft je meer inzicht dan bij de meeste concurrenten. Dit is ook de kracht van het geheel als je het mij vraagt. Want de temperatuur en windrichting is niet het enige interessante. Door ook inzicht te krijgen in de luchtkwaliteit in je woonkamer wordt het een veel meer allround oplossing, in plaats van enkel het actuele weer.

Installatie is eenvoudig en duidelijk

De app van Netatmo is eenvoudig in gebruik. Je hebt hem nodig voor het installeren en configureren van het basisstation en voegt op die manier ook nieuwe accessoires toe. Doordat het zo eenvoudig is hoef je voor dit set geen techneut te zijn om het te kunnen gebruiken. Het plaatsen van de batterijen in de buitenmodule en regenmeter is een kwestie van losdraaien en monteren. Voor de windmeter moet je eerst vier schroeven losmaken alvorens je de batterijen kunt plaatsen. Maar that’s it. Ingewikkelder wordt het eigenlijk niet.

Netatmo Weather tech365nl 012

Er is duidelijk aandacht besteed aan de manier waarop je alle informatie tot je kunt nemen. Het is aan de ene kant fijn dat er veel gegevens worden vastgelegd maar aan de andere kant moet je het ook nog eenvoudig kunnen verwerken en begrijpen. Dit vind ik in de app goed gelukt. Ieder scherm geeft een aantal meetwaarden weer voor een specifiek doel. Zo heb je bijvoorbeeld de buitentemperatuur met daarbij de luchtdruk, het dauwpunt en de luchtvochtigheid. Ook de minimale en maximale waarden worden getoond. Schuif je een venster verder dan krijg je de huidige regenval, het totaal van de dag en de voorziene regen.

Netatmo Binnen Buiten module

Twijfel je of je zeker weet dat je het juiste in beeld ziet? Door op het info-knopje te drukken komt er een laag over het scherm te liggen met de namen van alle meetwaarden. Zo zie je altijd waar je naar kijkt.

Netatmo info overlay

Historie inzichtelijk door middel van grafieken

Naast de gegevens die je in één oogopslag kan zien is er ook een stukje historie beschikbaar. Dit is het geval voor alle meetwaarden van de verschillende modules. Vanuit de app kan je grafieken maken waarin je de meetresultaten over een langere periode kan bekijken. Bijvoorbeeld de regenval over de afgelopen maanden, of de temperatuur in huis.

Netatmo Historie Binnen Buiten module

Wie heeft er nog meer een Netatmo Weather in de buurt?

Een leuk onderdeel van het set vond ik de zogenaamde Netatmo Weathermap. Hiermee kun je op een kaart zien waar zich nog meer Netatmo Stations bevinden en wat de temperatuur, wind en regen daar doet. Nu woon ik in een dorp en had niet verwacht dat er veel Netatmo te vinden was, maar de kaart liegt niet. In de buurt van mijn huis tel ik inmiddels al acht Netatmo bezitters. Helaas voor mij ben ik in dit dorp dus geen trendsetter maar gelukkig was dit ook niet mijn missie 🙂

Netatmo weathermap

Het gehele set kost je flink wat duiten

Er is eigenlijk maar een eigenschap van het set dat mij weerhoudt om het aan te schaffen. Het design is het zeker niet, want de unit voor binnen ziet er strak en stijlvol uit. Ook de buitenmodules zijn mooi en solide gebouwd. Het zit hem eigenlijk alleen in de prijs. Het basisstation met buitenmodule kost op dit moment €169. Neem je de regenmeter erbij dan komt er nog €65 bij. De windmeter doet nog eens €95 toevoegen aan je winkelmandje en de montagebeugels zijn 2 x €29. Een totaal setje kost dan dus €417.

Netatmo Weather tech365nl 011

Natuurlijk hoef je niet alles in een keer te kopen, maar ik zou zelf na het proberen niet snel terug stappen op een set zonder de extra modules. Aan de andere kant kost Piet Paulusma ook flink wat per uur en ben je met het Netatmo set weer goedkoper uit. Maar goed, het is verder een erg leuk en goed doordacht product, dus misschien even wachten op de sale 🙂

Prijs en beschikbaarheid

Netatmo Weather is per direct beschikbaar voor een prijs van €169. Je krijgt voor dit bedrag het indoor basisstation en een losse buitenmodule. De optionele regenmeter kost €65 en windmeter €95. Als je gebruik wilt maken van de montagebeugels (aanrader) dan moet je die los aanschaffen voor €29 per beugel.

Netatmo Weather tech365nl 001

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button