tech365
Netatmo Presence tech365nl 101

Review: Netatmo Presence, buitenlamp en beveiligingscamera in één

In mijn review over de Netatmo Weather liet ik al los dat ook de Presence een eigen review zou krijgen. Naast het slimme weerstation heeft Netatmo ook een slimme beveiligingscamera in haar assortiment. Je kunt hem zien als een directe concurrent van de Nest Cam IQ Outdoor. Maar toch heeft de Presence eigenschappen die net wat anders zijn. Time to try it out!

Goed, een beveiligingscamera dus. De Netatmo Presence ziet er alleen niet zo uit. Wanneer je aan een camera denkt, dan zit je vaak met een bepaald model in je hoofd. Steuntje aan de wand, camera met lens erop, je kent het wel. De Presence ziet er meer uit als een buitenlamp. Een slank en modern model dat prima staat aan de voorgevel aan je huis bijvoorbeeld. Hier hebben we dan ook direct het bijzondere aan de Presence. Het is een buitenlamp met een camera ineen.

Netatmo Presence tech365nl 005

Een camera bij je woning is een vorm van beveiliging. Een buitenlamp, hoe simpel ook, is ook zo’n vorm. Je weert onbevoegde door ervoor te zorgen dat ze letterlijk in de spotlight staan. De combinatie die de Netatmo Presence biedt is er een die ik altijd zag als een gouden combinatie. Waarom zou ik een buitenlamp ophangen en een losse camera? Door middel van een tiental led’s is hij in staat om een aardig dosis licht tevoorschijn te toveren. Met slechts 12W aan led’s kan hij prima je achtertuin verlichten om zo eventuele ongenodigde gasten te laten schrikken of jou te voorzien van wat extra licht als je ’s avonds thuiskomt.

Netatmo Presence tech365nl 006

Netatmo heeft als camera gekozen voor een 4MP variant met een maximale resolutie van 1920 x 1080. Dit is vandaag de dag wel een beetje de standaard. Voor ’s nachts wordt de camera ondersteunt met infrarood led’s voor nachtzicht. Hiermee kan hij zelfs bij weinig tot geen omgevingslicht tot maximaal 15 meter beweging detecteren. Tweeweg audio ontbreekt bij de Presence, dit is iets om rekening mee te houden.

Netatmo Presence tech365nl 008

Zowel de camera als de verlichting bevindt zich in een slanke behuizing die er stijlvol uitziet. Het is geen log ding om te zien en hij is ook niet overdreven opzichtig. De behuizing is gemaakt van aluminium, waterdicht en voorzien van een speciale coating die vocht en vuil afstoot. Daarnaast is hij ook UV-bestendig zodat hij niet verkleurd en het glas waar de camera achter zit niet verweert. Aan de binnenkant van de basisplaat, die vastzit aan de lamp, zit ook de aansluiting voor de stroomvoorziening. Waar sommige merken kiezen voor een speciale meegeleverde adapter heeft Netatmo enkel een kroonsteentje met de nul, fase en aardedraad. Je moet zelf zorgen voor een aansluitkabel om de camera te kunnen gebruiken en een beetje handig zijn om het aan te sluiten.

Netatmo Presence tech365nl 011

De basisplaat heeft geen uitsparing om een kabel naar buiten te geleiden en Netatmo gaat ervan uit dat je de kabel direct door de muur, of waar je hem ook wil monteren, doorvoert.

Netatmo Presence tech365nl 010

Het beheer over je Netatmo Presence gaat doormiddel van een apps op je smartphone, tablet, of via een webbrowser. Hier kun je alle instellingen aanpassen en hem koppelen aan je Wi-Fi netwerk. Er zijn een aantal eigenschappen die fijn zijn om na het installeren naar je eigen wens te zetten. Je kunt hierbij denken aan de detectiezones voor beweging, het wel of niet automatisch inschakelen van de verlichting en wat er gebeurt met de videobeelden bij gebeurtenissen. Dit laatste is een optie die ik erg mis bij bijvoorbeeld concurrenten Nest en Arlo. Netatmo staat het gelukkig wel toe dat je zelf kunt kiezen waar je de beelden wil opslaan. Je hebt de keuze uit clouddienst Dropbox of een FTP-server. In mijn geval heb ik de Netatmo toegang gegeven tot mij NAS om via FTP de beelden op te slaan op de voldoende opslag in het thuisnetwerk. Hier komt dus geen prijzig abonnement de hoek om kijken.

Netatmo Presence tech365nl 007

In de app wordt onderscheid gemaakt tussen het type gebeurtenis dat de Netatmo camera ziet. Is het een kat of hond dan worden de beelden bestempeld als “dieren”. De tweede mogelijkheid is dat er een mens wordt gezien en de laatste is een algemene beweging. Doordat de slimme elektronica onderscheid kan maken tussen wat het ziet is het ook mogelijk om de alarmering hierop aan te passen. Misschien wil je ’s nachts bijvoorbeeld helemaal geen notificatie als er een kat in de tuin loopt, maar wel van mensen. Of misschien ben je meer een catlady en wil je 24 x 7 van op de hoogte zijn. Kortom, het kan allemaal.

Installatie van de Netatmo Presence

Voor het installeren van de Netatmo Presence is het wel fijn als je eerder dit soort dingen gedaan hebt. Neem je een Nest Cam dan is het een kwestie van stekkertje erin en klaar maar bij de Presence moet je zelf een snoer met stekker aansluiten aan de camera. Nu is dat geen rocketscience maar je moet het wel even doen. Ook is het idee erachter dat je de kabel door de muur heen laat voeren en in huis of de schuur verder monteert. Dus een paar draadjes monteren en wat gaten boren hoort er wel bij. Ik verwacht niet dat dit je afschrikt maar het is goed om vooraf te weten of je dit zelf gaat doen of misschien een handige vriend(in) of kennis moet vragen je te helpen.

Netatmo Presence tech365nl 020

Het set bestaat uit een basisplaat, de camera met afdekkap, ronde beugel en een aantal inbusbouten. Als eerste monteert je de basisplaat op de plek waar je de lamp wil hebben. Dit kan simpel door middel van het vastzetten van de plaat met twee schroeven. Misschien moet je nu even een gat boren en een stroomkabel erdoorheen trekken. In mijn geval heb ik hem zo gemonteerd dat dit niet nodig was om te voorkomen dat ik allerlei gaten moet boren voor verschillende camera’s die ik test. Strip de aders van de kabel en sluit ze aan op het kroonsteentje aan de kabel van de camera. Match de juiste kleur en aansluiten maar. Handige tip, zorg dat er nog geen stroom op de kabel staat ;).

Netatmo Presence tech365nl 021

 

Vervolgens zet je de afdekplaat van de camera vast en monteer je de halfronde beugel. Door deze speciale beugel is de camera op zijn doel te richten. Dit is bijzonder handig als je de camera wat hoger ophangt. Het monteren van de camera aan de beugel gaat met twee dikke inbusbouten. Zet ze een klein beetje vast en richt de camera goed uit alvorens je ze helemaal vastzet.

Netatmo Presence tech365nl 012

Netatmo Presence tech365nl 023

Het tweede deel van de installatie vindt plaats in de Netatmo Security app. Mocht je al andere producten van Netatmo gebruiken dan moet je toch even deze app downloaden en installeren. De apps worden per categorie producten gebruikt, dus je kunt niet dezelfde app gebruiken als waar je Netatmo weerstation in gekoppeld is.

Als eerste wil de Netatmo app graag dat je een account aanmaakt en toegang tot een aantal kerncomponenten van je device. Denk hierbij aan het mogen aanbieden van notificaties, je locatie, en eventueel HomeKit (in mijn geval op mijn iPhone).

Netatmo Presence installatie 01

Als de app toegang heeft tot alles dat hij nodig heeft kies je vervolgens het juiste apparaat dat je wilt installeren. Dit is erg eenvoudig want op dit moment heeft Netatmo slechts twee security producten die je kunt kiezen. Uiteraard neem je hier de Presence. Op dit moment is het noodzakelijk om de Presence aan te sluiten op het lichtnet zodat hij aan gaat.

Netatmo Presence installatie 02

Om de Presence aan je thuisnetwerk te koppelen maak je vanaf je smartphone of tablet via Wi-Fi connectie naar het SSID van de Presence. Eenmaal verbonden keer je terug naar de app en selecteer je jouw eigen Wi-Fi netwerk waarmee de Presence mag verbinden.

Netatmo Presence installatie 03

De app gaat zoeken naar de camera op het Wi-Fi netwerk na het succesvol koppelen en als alles goed gaat kun je hem in de laatste stap nog een naam geven. De camera is geïnstalleerd, gekoppeld en toegankelijk via de app en een browser door middel van jouw eigen account.

Netatmo Presence installatie 04

Zoals je kunt zien is de installatie eenvoudig opgezet en waren er tijdens dit onderdeel eigenlijk geen problemen of hickups. Na de installatie kun je zelf nog wat instellingen aanpassen. Ik zou je zeker aanraden om de detectiezones te gebruiken en aan te passen op jouw eigen situatie. Misschien wil je wel helemaal niet dat de camera je een notificatie stuurt als je dochter in de achtertuin speelt maar wel als er iemand door de poort naar binnen komt. Of enkel als de schuurdeur opengaat. Wat je ook verzint, je mag het helemaal zelf instellen en gebruiken.

De Netatmo Presence naar eigen handzetten

De veiligheidsinstellingen geven je toegang tot een aantal van dit soort instellingen. Zoals je hieronder kunt zien op de screenshots kun je schema’s aanmaken voor de verschillende soorten gebeurtenissen. Ik kies er bijvoorbeeld voor om wel een registratie en bericht te ontvangen van mensen, maar niet van passerende auto’s. Dit laatste zou ook enorm vreemd zijn, want in mijn achtertuin kan geen auto komen. Tenminste, niet op een normale manier. Het voordeel hiermee is dat je het aantal onnodige meldingen kunt reduceren. Ook het tijdsbestek waarbinnen je de melding wel of niet wil ontvangen kun je kiezen.

Netatmo Presence configuratie 02

De ingebouwde schijnwerper van de Presence kan je ook nog een beetje naar eigen wens instellen. Zo is het mogelijk om hem alleen bij bepaalde omstandigheden te gebruiken, of juist altijd. Ook de intensiteit van de led’s kun je regelen voor het geval dat de hoeveelheid licht teveel of te weinig is.

Netatmo Presence configuratie

De laatste optie die je naar wens kan aanpassen is de eerdergenoemde detectiemethode. Of het voor jou relevant is mag je natuurlijk zelf bepalen, maar het maakt het aantal onnodige meldingen wel een stuk meer. Ik had bijvoorbeeld last van de bladeren van een boom die op de beelden leken op een gezicht. Door de boom uit te zonderen van het detectie gebied was ik van een aantal onnodige meldingen af.

Netatmo Presence configuratie 03

Om je een idee te geven wat je qua kwaliteit mag verwachten heb ik hieronder een aantal screenshots en foto’s van de ingebouwde led-verlichting. Je merkt dat hij een kwalitatief minder goede sensor heeft dan bijvoorbeeld de nest Cam IQ Outdoor, maar de kwaliteit is voldoende om slim gebruik te kunnen maken van het systeem. ’s Nachts staat hij prima zijn mannetje alleen bij tegenlicht merk je dat hij wat meer moeite heeft om een goed dynamisch bereik te hanteren.

 

 

Top of flop?

De markt op het gebied van beveiligingscamera is redelijk uitgebreid. Je kunt vandaag de dag terecht bij legio verschillende merken die allemaal om hun beurt iets bijzonders hebben. Toch zit er ook genoeg rommel in dit segment. Netatmo heeft naar mijn mening een uniek en zeer handig product op de markt gezet. Iedereen heeft wel een buitenlamp en wanneer je een camera wil kopen heb je dus twee apparaten. De Presence combineert deze vraag en lost het op met een goed uitziend en werkende beveiligingscamera.

Netatmo Presence tech365nl 020

De kwaliteit is voldoende voor een camera van dit kaliber. Vergelijk ik hem met de Nest Cam IQ Outdoor, zoals je eerder al kon lezen, dan raakt hij een flink stuk achter. Maar toch blijft hij op de algemene lijn zitten voor wat je zoekt in een dergelijke oplossing. Het dynamisch bereik had van mij iets beter gemogen waardoor hij ook in direct zonlicht wat betere beelden zou geven. Toch zijn deze beelden nog steeds prima bruikbaar en kun je zonder problemen mensen en objecten onderscheiden. De verlichting daarentegen verbaasde mij weer wel. Met slechts een paar led’s is hij in staat om het overgrote deel van mijn achtertuin volledig te verlichten. De noodzaak voor een extra lamp is er niet meer. En dit is precies de kracht van de Netatmo Presence, de gecombineerde functie van buitenlamp en beveiligingscamera.

Netatmo buitenlamp

De installatie van de camera vergt iets meer handigheid dan bij bijvoorbeeld nest en om hem wat meer voor de massa te maken had Netatmo misschien beter kunnen kiezen voor een aansluitkabel met connector in plaats van een kroonsteentje waar je zelf de draden in moet bevestigen. Maar ook dit is net afhankelijk of het voor jou een issue is of niet. Verder is de montage een makkie en wijst de app voor de installatie en het gebruik zichzelf. De prijs voor dit handige apparaat is ligt rond de €269. Dit is, gezien de gecombineerde functie, best een nette prijs.

Netatmo Presence tech365nl 022

Prijs en beschikbaarheid

Je kunt de Netatmo Presence per direct verkrijgen voor een prijs van €269. Er zijn verder geen accessoires nodig om hem te bevestigen en gebruiken.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen