Nest heeft de afgelopen tijd flink gewerkt aan het verbeteren van haar producten. Het begon met een vernieuwde versie van haar rook- en koolmonoxide melder ‘Protect’ en niet veel later volgde ook de slimme thermostaat. Omdat ik zelf de eerdere generatie van beide producten nog gebruikte werd het tijd voor een upgrade.
De slimme thermostaat van Nest die ik had deed zijn werkt eigenlijk al lange tijd prima. Er zaten echter een paar kleine nadelen aan die met de nieuwe versie tot een verleden zouden moeten horen. Zo enthousiast als ik ben maakte ik een afspraak met de installateur (Feenstra) voor het installeren van de nieuwe Nest thermostaat en bijbehorende Heatlink aan mijn Hr-ketel. Toch maar door de vakman laten doen dacht ik toen nog, maar daarover straks meer.
Van oud naar nieuw
Omdat de “oude” Nest thermostaat al werd gebruikt ging ik ervan uit dat de hele installatie een fluitje van een cent moet zijn. Nu ben ik geen verwarmingsspecialist, maar een tweetal draadjes van je Cv-ketel naar je Heatlink en vervolgens twee vanuit daar naar de thermostaat klinkt niet heel bijzonder.

De beste man was netjes op tijd voor de afspraak en ik raakte met hem aan de praat. Nu ik wilde ik graag direct gebruik maken van Opentherm om zo de ondersteuning voor deze modulerende techniek direct te proberen. Dit was geen probleem zei de man, hij had immers ervaring met ruim 400 installaties dus appeltje-eitje. Helaas liep het allemaal anders dan gepland en constateerde de installateur dat de Nest thermostaat of Heatlink toch echt defect waren, want het werkte niet en de beide onderdelen konden niet draadloos met elkaar gekoppeld worden. Ook deed Opentherm het niet. Na 1,5 uur klooien leek dit het eindpunt van de reis voor mijn nieuwe thermostaat. Shit!
Eigenwijs is ook wijs
Zo eigenwijs als ik ben besloot ik op tweede kerstdag de hele spullenboel opnieuw uit de doos te trekken en het zelf te doen. Een beetje logisch nadenken is al een flinke stap voorwaarts en daar ging ik. Het aansluiten van de Heatlink is in beide gevallen een fluitje van een cent. Er komen twee of drie draden voor de stroomvoorziening (230V) op de linker aansluitingen, twee draden naar de thermostaat en twee naar de ketel.
Voor OpenTherm is het wel noodzakelijk om andere aansluitingen te gebruiken op de Heatlink en op je Cv-ketel. In mijn geval (Valliant) is dit pen 5 en 6. Met alles aangesloten en wel ging ik de thermostaat inschakelen en zien of hij draadloos wilde verbinden. Hoppa, 1 minuut laten wat alles aan elkaar gekoppeld en zagen de thermostaat en Heatlink elkaar. Kennelijk was mijn gevoel juist en mankeerde er dus niets aan het set en had Feenstra mij dus voor niets naar de leverancier gestuurd. Nu het Opentherm nog werkend krijgen.
OpenTherm, of toch maar niet?
Volgens mijn instructieboekje ondersteund de ketel dit protocol maar moet je dit wel handmatig activeren. Dit had ik ook aan de monteur laten weten, maar was volgens hem niet aan de orde. Dit heb ik uiteindelijk met wat toetsencombinaties aan de gang gekregen, echter miste ik vervolgens het warme tapwater. Uiteindelijk toch maar besloten om de OpenTherm (nog) niet te gebruiken en te kiezen voor de aan/uit-modus.
Een gezin hebben en vervolgens verantwoordelijk zijn voor het niet hebben van warm water wil je ook niet op je geweten hebben. Op mijn Valliant Hr-ketel heb ik voor het gebruik van de aan/uit-modus aansluitingen 3 en 4 gebruikt en vanuit daar een draad aangesloten op de Heatlink. Het is hierna wel noodzakelijk om in de setup van de Nest thermostaat je aansturing om te zetten van OpenTherm naar Aan/uit. Na de aanpassing even een zelftest uitgevoerd en vervolgens was alles eigenlijk klaar voor gebruik aan de kant van de ketel. Nu de nieuwe thermostaat nog.
Monteren van de thermostaat
De installatie van de Nest thermostaat zelf is eigenlijk een koud kunstje. Helemaal omdat ik de eerdere generatie al had hangen. Eerst verwijder ik de oude backplate en wandplaat van de muur en bevestig vervolgens de nieuwe uitvoering. Je hoeft geen nieuwe gaten te boren en kunt het geheel op exact dezelfde plek monteren. De bouw van de backplate is niet echt veranderd, maar de connector en de plaats van de waterpas wel.

Nu ik beide thermostaten op de tafel heb liggen valt het pas echt goed op dat er een aardig verschil zit in het formaat van het display en de unit zelf.
De thermostaat is draadloos verbonden met mij nieuwe Heatlink maar toch maak ik gebruik van de twee draden die uit de muur komen. Ze dienen namelijk ook als stroomvoorziening van de thermostaat. Heb je dit niet dan kun je ook de meegeleverde USB-adapter gebruiken en kun je de thermostaat zelfs ergens neerzetten met een speciale voet.
Het eerste gebruik van de nieuwe generatie
Het eerste dat mij opvalt is dat je het verschil in schermformaat heel duidelijk merkt. Het display van de nieuwe thermostaat is echt een stuk groter. Een andere handige feature is dat je nu tenminste op grotere afstand kunt zien wat de ingestelde temperatuur is. Bij de vorige generatie moest je praktische recht voor de sensor staat voordat het scherm oplichtte, maar bij dit model gaat dit ook prima op een afstand. Kleine aanpassing maar groot plezier.
Voordat je via de Nest app je thermostaat kunt gebruiken moet je hem uiteraard toevoegen. Om toch weer even een stap terug te maken naar de monteur van Feenstra: Je moet je oude account helemaal verwijderen en een nieuwe aanmaken, anders gaat het niet werken. Doe dit dus vooral niet! Het is nergens voor nodig om je hele account op te heffen en het volstaat met het verwijderen van de thermostaat uit je account en de nieuwe toe te voegen. Hiermee blijven ook Nest Protects en eventueel Nest Cams gewoon actief. Het enige dat wel altijd verloren gaat is de historie van het verbruik en je schema.
Wat zit er in de doos?
- Nest thermostaat.
- Backplate voor het aansluiten van de thermostaat.
- Wandplaat (wit).
- USB-voeding en lange kabel.
- Schroeven (4x).
- Installatiehandleiding.
Wat vinden we van de 3e generatie Nest thermostaat
Wanneer je op zoek bent naar een slimme thermostaat dan mag je Nest zeker niet links laten liggen in je overwegingen. Natuurlijk zijn er inmiddels genoeg alternatieven, maar ik vind vooral de eenvoudig van het systeem een hele goede eigenschap. Daarnaast kan ik mij totaal niet storen aan de unit tegen mijn witte muur en ben ik gewend geraakt aan het feit dat de thermostaat gewoon zorgt dat er gebeurd wat je wilt. Ik heb eenmalig een voorkeurschema ingesteld en verder corrigeer ik soms de temperatuur in huis. Je merkt hierbij erg goed dat Nest leert van je aanpassingen en dat je steeds minder met je vingers aan de knoppen zit. Overigens ben ik van naturen lui aangelegd en gebruik op de bank vak gewoon de app om iets aan te passen.
De eerdere generatie van de thermostaat heeft in het jaar dat ik hem had hangen letterlijk nog nooit problemen gegeven of dingen gedaan die ik niet wilde. Het systeem werkt gewoon goed. Onlangs hoorde ik iemand zeggen dat hij geen thermostaat wil die je data naar Google stuurt (wat volgens Nest overigens niet het geval is), maar dit is dus een functie die je gewoon uit kunt zetten, echter gebruik je hem wel offline. De data die verstuurd wordt is tevens geanonimiseerd.
Dan is er nog de prijs. Ja, een slimmer thermostaat is niet goedkoop. Soms lijkt dit bij bepaalde merken wel zo te zijn, echter zit je dan wel vast aan een abonnement voor het gebruik en moet je voor een aantal jaar je tarieven voor energie vastzetten. Anyway, voor een bedrag van 249 euro is de Nest thermostaat van jou, echter is dit zonder montage. Heb je al een thermostaat in huis dan is het in de meeste gevallen alleen maar een kwestie van de Heatlink ertussen zetten en een extra draad naar je Hr-ketel aanleggen. Zie je dit niet zitten dan kun je het natuurlijk ook door een installateur laten doen.
Ten opzichte van de vorige generatie is hij echter wel 30 euro duurder geworden, jammer! Helaas kan ik je nog niet vertellen of het modulerende OpenTherm protocol goed werkt op de Nest thermostaat, maar wie weet komt er nog een aanvulling op deze post.
Prijs en beschikbaarheid
Je kunt de Nest thermostaat aanschaffen voor een prijs van 249 euro en is onder andere verkrijgbaar in de webshop van CoolBlue of Bol.com.
Goedemorgen Ruud,
Ik heb ook een smartline hrc30/cw5. Ik heb de converter gekocht en kan dus volgens jou schema gewoon aansluiten. Maar ik lees ook over een verschil tussen modulerend en “aan/uit”. Werkt jouw ketel nu modulerend of enkel aan/uit?
Hoor graag van je,
Mvg
Remco
Situatie voor: Nefit Smartline HR met Moduline 30 thermostaat.
Situatie na: NEST v3 learning thermostate, HeatLink, Nefit EMS-OT converter Opentherm module 7746901847, Smartline HR.
Aansluitingen:
– HeatLink T1/T2 naar de NEST Thermostaat,
– HeatLink OT1/OT2 naar de EMS/OT converter (groene contacten, polariteit maakt niet uit)
– HeatLink N/L naar 220 ~
– EMS/OT converter naar de ketel (oranje blokje)
Werkt in 1x!
Ik vond er wel iets van dat de installateur het überhaupt niet aan de praat kreeg. Ik heb nu een nieuwe ketel dus misschien binnenkort de stoute schoenen weer eens aantrekken. Goed om te lezen dat het bij jou als een zonnetje draait Ruud!
Martijn, ik kan niet achterhalen wanneer je het artikel hebt gepubliceerd maar ik overweeg ook de installatie door Feenstra te laten doen. Was de ervaring m.b.t. installatie een recente?
Hi Henri, de installatie was eind 2015. Mogelijk dat het nu beter gaat, maar de persoon die toen bij mij kwam was duidelijk niet thuis in de materie. Inmiddels zijn de slimme thermostaten wel meer gemeengoed geworden. Ik verwacht dat ook Feestra dit prima kan doen. Laat gerust even weten of het gelukt is bij je! Suc6 alvast.
Beste Martijn,
Ik wil mijn Nest 3de generatie aansluiten op intergas HR 36/30. Kan ik de oude aansluitingen op de CV van mijn (zwakstroom) thermostaat gebruiken als aansluiting aan/uit op de heatlink ?
Met vriendelijke groet,
John houweling
Hi Jonn, ik heb de zwakstroom draden naar mijn thermostaat onderbroken. Hiermee heb ik de oorspronkelijk 2 draden van de ketel naar de heatlink doorgezet, en de draden naar de thermostaat vanaf de heatlink naar de woonkamer. De thermostaat gebruikt ze dan voor de stroomvoorziening, maar kan draadloos communiceren met de Heatlink.
Ik ben van plan mijn Nest V3 aan te sluiten op mijn CV Pellet kachel, deze werkt met een aan uit thermostaat. Ik kan er niet achter komen op welke pinnen in de heatlink ik de pellet cv moet aansluiten.
Van de foto’s hier lijkt het op pen 2 en 3 maar is dit correct? Ook moet ik de nest vertellen dat het een aan uit is en geen opentherm, ik neem aan dat dat in de instellingen veranderd kan worden.
Kan iemand mij vertellen welke pennen ik op de heatlink moet gebruiken voor aan uit?