Smart-home

Nest Cam Outdoor beveiligingscamera in de praktijk

Een extra oogje in het zeil rondom je huis. Misschien klinkt het overdreven voor je, of juist als een fijn idee. Nest heeft naast een camera voor indoor-gebruik ook een model voor buiten. Onder de naam Cam Outdoor is hij dit jaar gelanceerd en is een manusje van alles op beveiligingsgebied. Ik kreeg een exemplaar om zelf te proberen en in deze review vertel ik je het een en ander over mijn ervaring met deze camera.

Als ze iets goed kunnen bij Nest dan is het goede producten maken die er ook nog eens stijlvol uitzien. Met de Nest Cam Outdoor is dit eigenlijk niet anders. Hij heeft geen industrieel design zoals vele IP-camera’s wel hebben. Maar is mooi rond gevormd met het wel bekende zwarte front. Dit geeft hem een beetje dezelfde look and feel als de binnencamera en de Nest Thermostaat. One happy family van Nest producten, of zoiets.

Het doel van de camera is niet om naar de vogeltjes buiten te kunnen kijken. Natuurlijk kun je dit er ook mee doen maar de camera is eigenlijk gericht op beveiliging. Hij houdt een oogje in het zeil als je er niet bent, of als je wilt de gehele dag. Omdat de camera ook voorzien is van Nest Sense kan hij communiceren met je thermostaat en weet hij zo of je thuis bent of niet. Dit maakt het eenvoudig voor de camera om alleen maar op te letten wanneer jij niet thuis bent. Immers heeft het weinig zin om een melding te krijgen dat er iemand in de tuin loopt als je zelf de bladeren aan het opvegen bent.

Nest Cam Outdoor tech365_004

Het is handig om terug te kunnen kijken of er iets verdachts gebeurd is in je omgeving. Nog veel handiger is een melding te krijgen wanneer dit het geval is. Wanneer de camera een beweging detecteert dan krijg je op je smartphone een notificatie. Herkend hij een persoon, dan krijg je dit ook te horen. Dit gebeurd door middel van geavanceerde algoritmen in de Nest Cloud die gebruikt worden om de beelden te analysen. Als je het zonnescherm buiten opent dan is dit een beweging en krijg je dus een notificatie. Misschien is dat dan weer net iets teveel van het goede. Je kunt deze uitdaging eenvoudig oplossen door zones in te stellen waar je wilt dat de camera de boel in de gaten houdt. Bijvoorbeeld je achterdeur, of de poort van de achtertuin. Hiermee verminder je de valse meldingen en kun je extra focus aanbrengen op de voor jou belangrijke plekken. Naast de mogelijkheid om te reageren op alles van de camera ziet kan de Cam Outdoor ook reageren op harde geluiden. Bijvoorbeeld een ruit die ingeslagen wordt of een trap tegen een deur.

Oké, je ziet iemand aan je voordeur rommelen als je niet thuis bent. Gelukkig zie je het omdat je een notificatie krijgt op je smartphone dat er een persoon is herkend. Maar wat dan? Je kunt natuurlijk direct te politie bellen om te melden dat er iemand aan je deur aan het rommelen is. Maar je weet dat wanneer de deur eenmaal open is de inbreker zoveel mogelijk van je spullen meeneemt en vlucht. Hier komt een extra handigheidje van de camera naar boven. Naast het feit dat je kunt horen wat er gebeurd via de ingebouwde microfoon heb je ook de mogelijkheid om zelf te praten. Je kunt de inbreker dus al afschrikken voordat hij zichzelf toegang kan geven tot je huis en spullen.

Nest Cam Outdoor tech365_003

Wanneer je gebruik maakt van Nest Aware, de clouddienst van Nest, dan kun je 30 dagen terugkijken naar de beelden die de camera heeft opgenomen. Met behulp van de app scroll je eenvoudig door de opnamen en krijg je de beelden te zien alsof het een timelaps video is. Zo kun je ze overigens ook opslaan en delen. Op de beeldlijn van de opnamen kun je ook zien of Nest Aware een persoon heeft herkend, of alleen een beweging. Dit maakt het zoeken erg eenvoudig en vooral snel.

De Cam Outdoor is naar mijn mening een mooie compacte camera. Hij is slechts 7,2 cm breed en 8,9 cm diep als hij gemonteerd zit op zijn magnetische voet. Dit hebben ze bij Nest best aardig gedaan overigens want het enige dat je vast hoef te zetten is een metalen basisplaat. Dit is slechts een kwestie van 2 schroeven en klaar ben je. Op deze grondplaat komt vervolgens een zeer sterke magneet voet waar je vervolgens de camera tegenaan plaatst. Doordat de camera aan de achterzijde een conische vorm heeft kun je hem zo ook onder een hoek monteren. Vervolgens is het alleen nog een kwestie van je USB-kabel aansluiten en klaar is Kees.

Nest Cam Outdoor tech365_001

Dit laatste is overigens wel apart bij de Cam Outdoor. Er zit een dikke waterdichte USB-kabel aan de camera die je vervolgens weer in een connector moet plaatsen. Dat klinkt niet heel vreemd. Wat ik wel vreemd vind, is dat er vervolgens een normale stekker aan zit en je hem in het stopcontact moet doen. Handig als je hem in de buurt van je schuur hebt zitten, maar hang je hem aan de gevel van je huis dan wordt het al wat lastiger. Hier heb je over het algemeen namelijk geen stopcontact. Je kunt de kabel ook naar binnen voeren door de muur van je huis. Het enige nadeel is dat de USB-connector aardig aan de maat is. Je moet dus een gat van 1,5 cm doorsnede boren om de kabel naar binnen te leiden. Gezien het feit dat hij verder draadloos werkt is dit eigenlijk wel zonde.

Nest Cam Outdoor tech365_002

Onder de motorkap van de Cam Outdoor wordt gebruik gemaakt van een 3-megapixelsensor met 8x digitale zoom. Je kunt kiezen wat voor videokwaliteit je wilt tot maximaal 1080p met 30 frames per seconden. In het donker schakelt hij automatisch over naar nachtzicht (8 infrarood-leds met IR-filter) en kun je nog steeds alles duidelijk zien. Het is geen verassing dat de camera volledig waterdicht en IP65 gecertificeerd is.

Je kunt de Cam Outdoor alleen draadloos verbinden met je netwerk. Er is geen optie om een kabel aan te sluiten en dit is iets om rekening mee te houden. De dekking van je netwerk moet dus goed genoeg zijn voor wanneer je hem bijvoorbeeld aan de schuur hangt. Hij ondersteunt Wifi 802.11b/g/n met WEP, WPA en WPA2. Als je gebruikt maakt van Nest Aware dan worden alle beelden uit de camera geupload naar de cloud en beveiligd opgeslagen. Voor deze dienst moet je overigens wel extra betalen.

Wat zit er in de doos?

  • Nest Cam Outdoor beveiligingscamera
  • Magnetische basis
  • Montagesteun voor camera
  • Stroomadapter
  • Montagesteun voor adapter
  • Nest-schroeven
  • Pluggen
  • Kabelklemmen
  • Installatiehandleiding
  • Introductiegids

De Nest Cam Outdoor in de praktijk

Je krijgt de Nest Cam Outdoor in eenzelfde doos als alle andere Nest producten. Uit ervaring kan ik je vertellen dat dit altijd prima geregeld is. Alles wat je nodig hebt zit erbij tot aan de pluggen en schroeven aan toe. Ditmaal is het niet anders. Het eerste dat me opvalt is dat de Cam Outdoor wat groter is dan ik verwacht had. Toch is hij qua vorm erg handig in te zetten.

De installatie van de camera is een fluitje van een cent. Het proces is hetzelfde als bij het toevoegen van een Nest Protect of Thermostaat. Je start door je aan te melden bij de Nest app (of via je browser), scant de QR-code op de camera en je kunt aan de slag. Meer dan dit is het simpelweg niet.

Prima beeldkwaliteit via de app

De beeldkwaliteit van de camera is dik in orde. Zowel overdag, in volle zon en ’s nachts. Ik heb hem standaard in 1080p staan omdat het qua streamingbandbreedte eigenlijk prima te doen is op 4G of via Wi-Fi in huis. Als je een notificatie ontvangt en de app opent dan zien je snel genoeg hoe het ervoor staat. De notificaties krijg ik overigens wel regelmatig. Wanneer er iets te veel wind op het zeil van mijn BBQ staat dan laat hij dit al weten. Gelukkig zijn het er niet zoveel dat het irritant wordt en ergens ben ik blij dat hij een oogje in het zeil houdt. Ik heb ook een tweetal zones gemarkeerd die ik extra in de gaten wil houden. Als hij hierin een persoon herkend dan krijg je dit ook direct te horen. Deze zones kun je overigens alleen via een webbrowser op je laptop of computer instellen.

Nest App tech365 001

Via je browser kun je ook een timelaps video opslaan. Dit is best grappig want zo zie je een versnelde samenvatting van het beeld in de periode die je zelf selecteert. Je kunt overigens ook een normaal stukje video exporteren en delen. Dit kan handig zijn wanneer er beelden zijn vastgelegd die je nog eens na wilt kijken of naar bijvoorbeeld de politie moeten.

De stroomconnector is anders dan we gewend zijn

Wat mij totaal niet bevalt aan de Cam Outdoor is de manier waarop Nest heeft besloten dat je hem moet aansluiten. Je hangt hem ergens weg en leid de kabel door middel van kabelklemmen richting een stopcontact. Halverwege heb je dan de stroomconnector zitten en daaraan de stekker voor in het stopcontact. Leuk, maar ik heb geen stopcontact aan de gevel van mijn huis. Waarom niet gewoon een kabel van normale dikte die je door de wand heen naar binnen kunt brengen. Of op z’n minst het zo maken dat je kunt kiezen. Buiten dat ‘dingetje’ is het een erg goed en fijn werkend product. Eigenlijk had ik stiekem niets ander verwacht van Nest.

Cloudopslag is prijzig

Wil je gebruik maken van de cloudopslag van Nest zodat je 30 dagen terug kunt kijken? Helaas, dat kun je standaard dus niet. Hier moet je extra voor betalen. Persoonlijk vind ik dit wel een beetje aan de dure kant. Je betaalt voor 10 dagen terugkijken niets minder dan 100 euro per jaar extra en voor 30 dagen maar liefst 300 euro. En dat in de tijd waar je gratis 1 Terabyte opslag krijgt in de cloud bij TransIP. Jammer genoeg kun je niet de video in je thuisnetwerk opslaan.

Conclusie

De Nest Cam Outdoor is naast de goede beeldkwaliteit ook mooi vormgegeven. Het installeren in de Nest app is een fluitje van een cent en iedereen kan dit voor elkaar krijgen. Ook de bediening van het apparaat gaat zonder slag of stoot. Dit past goed in de productfilosofie van het merk en sluit naadloos aan bij de andere producten uit de Nest-familie.

Wat mij persoonlijk zou tegenhouden om hem aan te schaffen is de hoge prijs voor de cloudopslag naar de toch al pittige aanschafprijs. Om 10 dagen terug te kunnen kijken vind ik het enorm prijzig om 100 euro per jaar hiervoor te betalen. Helemaal omdat je mogelijk de opgeslagen beelden zelden zult gebruiken. En dat is zonde. Zoek je echter een eenvoudige totaaloplossing en vind je de extra opslagkosten geen probleem, dan heb je met de Nest Cam Outdoor wel een beveiligingscamera van hoge kwaliteit.

Prijs en beschikbaarheid

De Nest Cam Outdoor is op dit moment al verkrijgbaar in tal van winkels. Je moet er wel even een paar centen voor uittrekken. Hij kost op dit moment 199 euro en je kunt hem onder andere bestellen bij Bol.com en Coolblue.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button