Smart-home

Gezichten herkennen in huis met de Nest Cam IQ beveiligingscamera

Inmiddels staat de teller op 3 stuks. Ik heb het hier over het aantal IP-camera’s dat Nest inmiddels op zijn naam heeft staan. De eerste kwam over uit de overname van het bedrijf Dropcam en binnen no time voegde het merk hier een outdoor variant aan toe. Dit model hebben wij ook al eens mogen testen en deed het erg goed. De laatste toevoeging aan het assortiment is de Nest Cam IQ. Deze camera moet zich kenmerken door een stukje intelligentie in de vorm van beeldanalyse. Een leuk vraagstuk is dan ook of dit model echt zoveel meer kan dan de eerste indoor Nest Cam. En tja, daar kom je natuurlijk alleen maar achter als je hem een tijdje kunt proberen.

De afwerking is zoals vanouds

Zogezegd zo gedaan. Een van de eerste dingen die mij altijd opvallend bij een product van Nest is de prachtige afwerking en de gebruikte materialen. Ja de prijs ligt niet laag, maar je ziet en voelt goed dat Nest wil dat jij als consument een solide en betrouwbaar gevoel bij het product hebt. Dit vanaf het moment dat je hem uit de verpakking haalt. Bij de IQ is dit gelukkig niet veranderd en past hij prima in de huidige reeks. Hij lijkt best veel op de outdoor versie als je hem ziet staan. Met uitzondering van de voet.

Nest Cam IQ tech365nl 004

Wat je kunt met een camera voor in je huis hoef ik denk ik niet meer uit te leggen. Toch komt er bij deze IQ-versie iets meer om de hoek kijken. Nest heeft er een aardig stukje hardware in verstopt. En dat doen ze niet zomaar natuurlijk. De Cam IQ moet namelijk slim zijn en onderscheid kunnen maken tussen mensen en objecten. En als het even kan herkend hij via Nest Aware ook nog welke persoon hij in beeld heeft. Een soort next generation beveiligingscamera.

Nest Cam IQ tech365nl 006

4K-sensor en Nest Aware cloud voor gezichtsherkenning

Om goed onderscheid te kunnen maken tussen een mens of een ding moet je sensor van de camera in staat zijn erg goede opnames te maken. Nest heeft dit bij de Cam IQ opgelost door een 4K-sensor te gebruiken. Dit wil overigens niet zeggen dat je ook videobeelden in 4K krijgt. Het beeld wat je in de app ziet is nog steeds maximaal 1080p. Voor de beeldanalyse kan de Cam IQ wel gebruik maken van deze hogere resolutie. Geen enkel probleem als je het mij vraagt want 4K-beelden bekijken via je smartphone is niet echt noodzakelijk en gebruikt eigenlijk alleen maar onnodige bandbreedte.

Nest Cam IQ tech365nl 003

Om al die beelden te verwerken en goed het onderscheid te kunnen maken in datgene wat zich voor de camera afspeelt, maakt hij gebruik van een processor met maar liefst 6 cores. Een beetje rekenkracht kan hierbij geen kwaad. Dit gecombineerd met de 4K-sensor en HDR en je bent helemaal het mannetje. Voor het uitvogelen wie er voor je camera voorbij loopt wordt de rekenkracht van de Nest Aware cloud gebruikt. De beelden worden hier voor een bepaalde tijd opgeslagen en geanalyseerd. Kent je camera de persoon niet, dan krijg je een melding dat hij een onbekend persoon heeft gedetecteerd. Nu kun je zelf bepalen of je de persoon een naam wilt geven zodat het een bekende persoon wordt.

Bekende-persoon herkenning Nest Cam IQ

Live meeluisteren vanuit je Nest app

Beeld is fijn, maar beeld en geluid is nog fijner. Helemaal als de camera iets in je huis ziet op het moment dat je zelf niet thuis bent. Je hebt de beschikking over tweeweg audio en kun niet alleen in de ruimte meeluisteren, maar ook zelf praten. Ideaal om inbrekers af te schrikken of je vriendin de stuipen op het lijf te jagen. Dit laatste werkt overigens erg goed, kan ik je uit ervaring vertellen. Op dit moment staat ons huis te koop en kregen we vandaag kijkers. De makelaar liet het huis zien terwijl wij niet thuis waren aan de potentiële kopers. Dankzij een notificatie van de Nest Cam IQ kon ik prima even meeluisteren naar de mening van de kijkers. Het geluid is dermate goed dat je prima een gesprek kunt volgen. De camera maakt gebruik van echo onderdrukking en vermindert ruis. De audio uit de camera zelf komt uit een speaker aan de achterzijde van de kop.

Nest Cam IQ tech365nl 005

Eerste model met USB type-C

Ook al is de Nest Cam IQ draadloos verbonden met je netwerk, er moet toch gezorgd worden voor een stroomvoorziening. Je krijgt een USB-adapter voor in het stopcontact meegeleverd, voorzien van een 3 meter lange kabel. De Cam IQ maakt gebruik van een USB type-C aansluiting die enkel gebruikt wordt voor de adapter. De kabel zit niet in de weg en hij kan niet zomaar uit de connector springen. Het zit gewoon goed en degelijk vast. Dit is belangrijk want de Cam IQ is voorzien van een kantelgewricht dat de camera met de voet verbint. Je moet hem dus zonder moeite voor- en achterover kunnen kantelen.

Nest Cam IQ tech365nl 007

Op de bewegingsmelding na werkt hij als een zonnetje

Ik had op voorhand wel een idee over de kwaliteit van deze camera. En dan bedoel ik vooral de beelden en de app. Gezien de ervaringen met de vorige modellen kon dit haast niet tegenvallen. In de praktijk klopte dit ook want de Cam IQ werkt als een zonnetje. De beelden zijn duidelijk zowel overdag als in slecht licht situaties. De tweeweg audio doet het goed en de het design van de camera is wederom spot on! Maar die IQ mogelijkheden daar ging het toch nog niet helemaal lekker. Zo ziet de camera het plotseling veranderen van het omgevingslicht als een beweging.

Nest Cam IQ tech365nl 002

Wanneer je niet thuis bent en er op die dag felle zon is gaat het allemaal prima, tot het moment dat er een dikke regenwolk voor de zon komt. Op dat moment valt er direct een flink schaduw in huis en krijg ik een notificatie dat er beweging gedetecteerd is. Je hebt de camera om een oogje in het zeil te houden dus ik open direct de app om te zien wat er aan de hand is. Helemaal niets! En de tweede, derde en vierde keer ook niet. Als je dit een paar dagen achter elkaar hebt dan ben je die notificaties wel een beetje zat. Eindresultaat: ik heb ze uitgezet.

Bewegingsmelding Nest Cam IQ

Het herkennen van gezichten werkt dan wel weer aardig. Wanneer de camera iemand voor het eerst ziet meldt hij dit en kun je een naam koppelen aan de persoon. Toch is het wel sterk afhankelijk hoe die persoon de volgende keer voor de lens loopt. In sommige gevallen was het een nieuw persoon en in andere gevallen zag de camera een bekende. Maar goed, over het algemeen genomen gaat het best aardig.

Toch zou ik de Cam IQ zelf niet kopen. Dit puur vanwege het feit dat de valse meldingen voor beweging gewoon niet fijn zijn. Wat heb je aan een camera die je moet vertellen dat er beweging in huis is, en dit constant vals alarm is. Daarnaast hangt er ook een pittig prijskaartje van €349 aan vast. En dan ben je er mogelijk nog niet helemaal.

Prijs en beschikbaarheid

Als je de camera aanschaft krijgt je een proefperiode van Nest Aware. Dit onderdeel is essentieel voor de Bekend-gezicht meldingen, activiteitszones en timelaps functie. Je kunt 10 dagen terugkijken in je videoarchief totdat je proefperiode is verlopen. Dan zakt dit terug naar de laatste 3 uur. ’s Ochtend een melding van midden in de nacht bekijken kun je dus vergeten. Wil je de 10 dagen met alle functies behouden dan kost dit je €10 per maand extra (of €100 per jaar). Voor 30 dagen terug zit je op €30 per maand (of €300 per jaar). Het eerste jaar kost de camera je dus €349 + €100.

De Nest Cam IQ is onder andere verkrijgbaar bij Coolblue.

 

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button