Security

Nederland neemt derde positie in als hostingsplaats malware

Nederland is een van de plaatsen waar malafide gebruikers hun malware graag hosten. Sterker nog, we hebben de derde plaats in handen. Dit is natuurlijk geen goede score en hebben zelfs te kampen met een groei van 3% in slechts een paar maanden. Kaspersky laat dit weten in haar onderzoeksrapport over het tweede kwartaal van dit jaar. Ook werd de beruchte malware MiniDuke opnieuw ingezet in aangepaste vorm en werden iOS-gebruikers slachtoffer van een malware-aanval.

  • De meest opvallende conclusies van het tweede kwartaal van 2014 zijn: In Q2 nam het aantal aanvallen toe met 1,3 miljoen vergeleken bij het eerste kwartaal. In totaal werden er 354,5 miljoen aanvallen gelanceerd vanaf online bronnen die verspreid zijn over de hele wereld. Ook waren er enkele wijzigingen in de top 10 van landen waar malware gehost wordt. Duitsland steeg van de vierde naar de eerste plaats, nadat het aandeel met 12% was toegenomen. De VS daalde van de eerste naar de tweede plaats, na afname van het aandeel met 6%. Nederland behoudt de derde plaats na een stijging van 3%, waardoor het aandeel van ons land in totaal 13,7% betreft, gevolgd door Rusland en Canada.
  • Onderzoekers van Kaspersky Lab wisten de command & control servers van het Italiaanse bedrijf HackingTeam, dat ‘legale software’ verkoopt, in kaart te brengen. Daarnaast identificeerden zij nieuwe mobiele Trojans voor Android en iOS die deel uitmaken van de zogenaamde ‘legale’ spyware-tool RCS, dat bekend is onder de naam ‘Galileo’.
  • Met de bankfraudecampagne Luuuk kregen cybercriminelen het voor elkaar om in slechts een week tijd €500.000,- te stelen.
  • De in 2013 ontdekte militaire spionagecampagne MiniDuke kwam in het tweede kwartaal van 2014 opnieuw tot leven in de vorm van CosmicDuke. Deze cybercrimetool richt zich onder andere op overheden, de energiesector, defensie en diplomatieke instanties in diverse landen, waaronder Nederland en België.
  • Android is niet meer het enige doelwit voor ontwikkelaars van mobiele malware. Met een aanval op Apple ID, waarbij het toestel volledig geblokkeerd wordt, zijn ook iOS-gebruikers slachtoffer geworden van cybercriminaliteit.
  • Aan het einde van het eerste kwartaal van 2014 stond de teller van Kaspersky Lab’s collectie mobiele malware op bijna 300.000 exemplaren. In het tweede kwartaal kwamen daar ruim 65.000 nieuwe varianten bij.

Het volledige rapport van Kaspersky kun je downloaden op Securelist.com.

Kaspersky Q2 Security [Infographic]

Redactie

De redactie van Tech365 zorgt iedere dag voor het laatste nieuws op het gebied van Tech, Lifestyle en Trends. Heb je een nieuwstip voor ons? Neem dan gerust contact op via redactie@tech365.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button