Beeld en geluid

Naim Audio Mu-So: Een prachtig design, genot voor je oren en ook nog eens betaalbaar

Een audiosysteem dat niet snel te evenaren is, bestaande uit een prachtig design, flink wat vermogen, prachtige volle klanken en ook nog eens draadloos. Klinkt dat goed in de oren of niet? Naim Audio heeft dit prachtige stuk techniek ontwikkeld en noemt hem: Mu-So. Ik mocht deze wolf in schaapskleren een poosje gebruiken, en vertel je maar al te graag wat ik er van vond.

Naim Audio Mu-So

Wanneer je onze blog met regelmaat leest, dan kan het niet missen dat je de blogpost over het bezoek aan Latham Audio hebt gezien. Tijdens dit bezoek konden we niet alleen even bij de Mu-So en de andere producten van Naim Audio kijken, maar hadden we ook de primeur van de Nederlandse introductie van de ‘Statement’. Niet gelezen? Dan moet je dat zeker even doen!

mu-so_07_@2x

Naim Audio maakt geen huis-tuin-en-keukenradio’s, geen draagbare mp3-spelers of versterkers die 300% meer presteren op papier dan in het echt. Nee, het is een merk dat zich richt op de audio purist, de liefhebber van een lekker stuk muziek en diegene die zijn zuurverdiende centen heeft gespaard voor een audiosysteem dat nog beter presteert dan verwacht. Dit vind je terug in alles waar het bedrijf haar naam op zet. Om toch een soort van instapmodel op de markt te brengen, ontwikkelde Naim Audio de Mu-So. Een draadloos audiosysteem dat betaalbaar is, maar geen concessies doet als het gaat om kwaliteit.

Als je de Mu-So uit de doos haalt dan is het eerste dat je opvalt het gewicht. Dit aluminium ‘beestje’ weegt namelijk 13kg. Je kunt er niet omheen als je de verpakking eraf gehaald hebt. Het ontwerp van de Mu-So is prachtig en een lust voor het oog. Geen lelijk vierkant ding in je woonkamer, maar een mooi audiosysteem van geborsteld aluminium, een zilver geanodiseerd koellichaam en een stoffen beschermgrille voor de speakers.

mu-so_03_customisationxa_red

Onder al dit moois zitten een zestal digitale versterkers die gezamenlijk maximaal 450W te leveren. Dit zorgt voor een vermogen van 6 x 75W, want de Mu-So is voorzien van een dubbel drieweg speakersysteem. Je favoriete muziek kun je op tal van mogelijkheden afspelen. Zo ondersteunt hij internet radio, UPnP (bijvoorbeeld vanaf een NAS), Bluetooth, AirPlay, USB, Digital Optical en Spotify. Doordat de meeste methodes gebruik maken van draadloze technologie, vind je eigenlijk alleen maar een 3,5mm jackplug, een USB-poort en een optische aansluiting aan de buitenzijde van het apparaat.

Als we kijken naar wat de Mu-So kan afspelen, dan vinden we een aardig rijtje met typen bestanden terug. Zo ondersteunt hij: WAV, FLAC and AIFF tot 24bit/192kHz, ALAC (Apple Lossless) tot 24bit/96kHz, MP3 tot 48kHz, 320kbit (16 bit), AAC tot 48kHz, 320kbit (16bit), OGG en WMA tot 48kHz (16bit) en Bluetooth SBC, AAC en aptX.

mu-so_03_customisation_nogrille

Aan de bovenzijde van de Mu-So is een mooi vormgegeven volumeregelaar geplaatst die ook gelijk dienst doet voor het selecteren van de invoerbron. Toch zul je dit in de praktijk minder gebruiken dan je zult denken, omdat de Naim Audio een zeer handige app heeft ontwikkeld voor het bedienen van haar apparaten. Deze app stelt je in staat om de Mu-So aan te zetten, te configureren, te bedienen en zorgt ook voor een extra stukje vermaak tijdens het luisteren van je favoriete muziek. Een voorbeeld hiervan is het samenstellen en weergeven van het ouderwetse “boekje”, dat meegeleverd werd met een CD. Zo blader je tijdens het luisteren van muziek door het gehele repertoire van de band, lees je de geschiedenis en krijgt je ook andere artiesten te zien die soortgelijke muziek maken.

Ondanks dat de Mu-So het instapmodel is, vind je dezelfde functionaliteit en passie terug als in de duurdere modellen van Naim. Een duidelijke keuze voor kwaliteit, uitstraling en luisterplezier.

Wat zit er in de doos?

  • Naim Audio Mu-So.
  • Afstandsbediening (infrarood).
  • Voedingskabel.
  • Instructieboekje.

Wat vinden we van de Mu-So

Ondanks dat ik de Mu-So al even had gezien op Presszone vorig jaar, werd ik eigenlijk opnieuw aangenaam verrast. Het ontwerp dat het audiosysteem is simpelweg prachtig en is 100% mijn smaak. Het geborstelde aluminium geeft een stijlvolle look en zou prima passen in een sportieve Bentley (waar Naim Audio overigens ook audiosystemen voor maakt), de volume regelaar is lekker high-tech en de stoffen bescherming voor je speakers kun je in vier verschillende kleuren krijgen. Het koellichaam aan de achterzijde geeft dit alles nog een lekker robuust tintje en verklapt dat het toch om een wolf in schaapskleren blijkt te gaan.

mu-so_08_@2x

Genoeg over de looks van de Mu-So, tijd om het geheel aan de praat te krijgen. Stekker erin, knopje indrukken en de tekst ‘Naim’ licht op. De bijbehorende app had ik in de tussentijd al gedownload en geïnstalleerd op mijn iPad. Deze app begeleid je door de installatie en door middel van een gekleurde LED aan de zijkant van de Mu-So weet je precies hoe alles ervoor staat. Het koppelen van het systeem aan mijn Wi-Fi netwerk was dan ook zeer eenvoudig. En dan komt eigenlijk het mooiste, hij is hierna al direct klaar voor gebruik.

Ik heb ervoor gekozen om mijn muziek vanaf een aantal bronnen af te spelen. Een aantal loseless bestanden staan op mijn NAS en speel ik af via uPnP, luister internet radio, speel mp3-bestanden af van een USB-stick en gebruik Spotify. De 3,5mm jackplug aansluiting is vast heel handig, maar ik vind het niet erg interessant voor de review en eigenlijk een beetje end-of-life.

mu-so_06_@2x

Het afspelen van bestanden via UPnP gaat snel en eenvoudig. De app geeft je de mogelijkheid om op basis van veel criteria je favoriete muziek te vinden. Je kunt kiezen uit de naam van de artiest, het genre, album en noem maar op. Hetzelfde geldt eigenlijk voor USB, Spotify en Bluetooth, het werkt zoals je het verwacht zonder allerlei lastige toeters en bellen. Het enige dat bij mij wat moeizaam ging was het zoeken en afspelen van internet radio stations. Alleen de vijf vooraf geprogrammeerde deden het zonder problemen, de rest weigerde regelmatig. We hebben helaas niet duidelijk kunnen krijgen waarom dit gebeurde.

En dan hebben we nog de geluidskwaliteit. Ja dit aspect hebben ze flink onder de knie met de Mu-So, wat een heerlijk vol geluid! Waar ik vooral erg van gecharmeerd ben, zijn de lage tonen. De Mu-So deinst niet terug als je lage tonen moet voelen en is door zijn krachtige versterkers in staat dit zonder vervorming aan te bieden. Vooral dit laatste is een opvallende eigenschap aan de Mu-So. Al zetje hem steeds harder, de klanken blijven zuiver en van vervorming is geen sprake.

mu-so_

Ik kan het eigenlijk allemaal samenvatting als een zeer positieve ervaring. Het is een geweldig apparaat en je merkt dat er veel aandacht is besteed aan het design en de prestaties. Natuurlijk hangt er een goed prijskaartje aan, maar persoonlijk vind ik dat zeker wel rechtvaardig voor wat je krijgt. Het is geen koekblik audiosysteem, het is kwaliteit en dit kost geld. Ben jij een echte audioliefhebber en wil je investeren in een stuk kwaliteit, dan moet je zeker eens bij de Mu-So gaan kijken/luisteren.

Prijs en beschikbaarheid

De Mu-So is verkrijgbaar bij diverse audiospeciaalzaken en voor verkoopadressen en informatie kun je altijd bij Latham Audio terecht. Op dit moment is de adviesprijs voor de Mu-So €1250.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button