Beeld en geluid

Naim Audio Mu-so Qb, misschien klein qua formaat maar niet qua prestaties

Bij sommige merken wordt je direct al enthousiast wanneer er een nieuw product op de markt is. Dit heb ik dus met Naim Audio. Vorig jaar kreeg ik de Mu-so een tijdje te leen en mocht ik genieten van iedere minuut dat het draadloze muzieksysteem mijn favoriete muziek afspeelde. Dit maal kreeg ik de Mu-so Qb toegestuurd, het kleine broertje van de Mu-so die begin dit jaar tijdens de CES in Las Vegas werd geïntroduceerd. Zou hij net zo goed zijn als zijn grote broer?

Naim Audio Mu-so Qb tech365 001

Een van de meest grote uitdagingen voor Naim Audio bij het ontwikkelen van de Mu-so Qb was zijn formaat. Het is een leuk idee om een draadloos muzieksysteem te ontwikkelen dat zeer compact is, maar als je bekend staat als producent van audiospelers met hoge kwaliteit dan wil je ook wel graag dat je klanten ervan kunnen genieten. Ja de behuizing moest dan wel minder groot worden, maar dit mocht niet ten koste gaan van de kwaliteit van de Mu-so. Een pittige opgave die aan de engineers van Naim Audio wel is besteed.

Naim Audio Mu-so Qb tech365 002

Compact, maar een zware jongen

Naim Audio kiest ook bij de Mu-so Qb om hem de looks van de populaire Mu-so te geven, Een keuze die ik kan begrijpen want dit model ziet er simpelweg prachtig uit. De behuizing is opgebouwd uit polymeren met een vulling van glas en een mooi solide aluminium achterkant. Dit merk je overigens wel als je de Mu-so Qb uit de doos haalt want hij weegt maar liefst 5,6kg. Dit zorgt er echter wel voor dat het geheel trillingvrij blijft en je niet bang hoeft te zijn dat alles begint te resoneren wanneer je het volume opendraait.

Naim Audio Mu-so Qb tech365 004

Aan de bovenzijde van de Qb is de welbekende display met volumeregelaar geplaatst die we eerder ook zagen op de normale Mu-so. Je kunt hier de verschillende bronnen selecteren voor het afspelen van je muziek, zoals: Spotify Connect, Tidal, Internet Radio, USB, Bluetooth (aptX), optical en Aux-in. Het is geen volledige touchscreen in de zin van dat je overal kunt drukken of swipen voor bepaalde functies. Je kunt dus keuzes maken door het drukken op de aanwezige toetsen (plekken). Het regelen van het volume doe je door middel van de grote aluminium ring, iets dat ik persoonlijk heel erg mooi vind en een gemis bij veel andere merken.

Naim Audio Mu-so Qb tech365 010

Meerdere versterkers voor de verschillende speakers

Er is ook ditmaal weer gekozen voor het gebruik van meerdere versterkers voor de verschillende speakers in de bezuinig. Het totale vermogen dat de Mu-so Qb kan leveren is 300W en bestaat uit 100W voor de speciaal ontwikkelde woofer en 4 x 50W voor de twee dome-tweeters en de mid-drivers. Dit onderscheid de Mu-so Qb echt van vele andere merken die draadloze muzieksystemen maken want hier wordt vaak gebruik gemaakt van een enkele versterker. Om te zorgen dat ook het lage bereik goed gedekt is wordt er als extraatje ook gebruik gemaakt van een tweetal passieve radiatoren. Dit is vooral bij een kleine behuizing een must om te zorgen dat dit bereik niet onderdanig is aan de rest.

Naim Audio Mu-so Qb tech365 005

Je kunt een beperkt aantal functies selecteren op de Mu-so Qb zelf, zoals het afspelen van muziek van verschillende bronnen en het regelen van het volume. Toch ligt de echte kracht bij de speciale Naim Audio app. Niet alleen heb je hem nodig voor het installeren van het apparaat, maar je kunt hem ook gebruiken voor het aanpassen van veel instellingen. Waar Naim Audio echt in uitblinkt, naast de prachtige producten zelf natuurlijk, is de manier waarop je muziek selecteert om af te spelen. Je muziek wordt op veel verschillende manieren door de app geïndexeerd, zoals op artiest, album, genre, jaartal en ga zo maar door. Dit werkt erg goed en vooral snel. Kies je om een nummer af te spelen dan kun je hierna ook soortgelijke artiesten zien, een biografie lezen of andere nummer van dezelfde artiest beluisteren via Spotify of zelfs direct aanschaffen. Ken je het ouderwetse boekje nog dat je vroeger bij een cd kreeg? Precies, dat zit dus in de app maar dan digitaal.

Naim Audio Mu-so Qb tech365 009

Wat vinden we van de Mu-so Qb?

Ja, wat vind ik nou eigenlijk van die Mu-so Qb. Hij is natuurlijk iets kleiner dan de grote Mu-so, maar eigenlijk kun je de twee helemaal niet met elkaar vergelijken. Het formaat en de toepassing van de Qb is gewoon anders en daarmee ook het totaalplaatje op het gebied van het geluid. Toch vind ik dat de mannen en vrouwen bij Naim Audio wederom een geweldige klus hebben geklaard. Misschien op sommige vlakken zelfs nog wel beter dan bij grote Mu-so. Ik vertel je dan ook graag wat ik van de nieuwe Mu-so Qb vindt.

Ik ben een liefhebber van mooi strakke lage tonen. Niet van dat overdreven gebonk en zeker niet van die elektronisch opgeblazen bass. Nee, geef maar maar mooi diepe lage tonen. Toen de Mu-so Qb op mijn dressoir stond was ik toch een beetje bang dat hij de reputatie van zijn grote broer niet waar kon maken. Het is immers een redelijk compacte behuizing en waar laat je in hemelsnaam al die tweeters, mid-range drivers en zelfs ook nog een subwoofer? Als je de cover van het apparaat loshaalt (dit kan gewoon) dan zie je eigenlijk direct hoe briljant alles een plek heeft gekregen in de kubus. Alle ruimte is optimaal benut en om eerlijk te zijn ziet het er ook nog eens onwijs gaaf uit. Maar ja, met een dochtertje van 2,5 jaar in de buurt heb ik toch maar veilige de cover erop laten zitten.

Naim Audio Mu-so Qb tech365 006

Maar ik had het over die lage tonen, laten we daar weer even verder gaan. Want dit is echt dik in orde bij deze compacte telg van de familie. Om het een beetje uit te proberen koos ik onder andere voor wat muziek van Skrillex en was direct verast wat het lage bereik was van de Mu-so Qb. Hij brengt niet je hele servies aan het rammelen, maar zorgt voor een mooi diep gedragen klank. De rest van het geluid is overigens ook niets mis mee hoor, niet dat je denkt dat het één bonk lage tonen is. Hij is wel iets minder vol dan de grote Mu-so Qb, maar dat kan ook eigenlijk niet anders. Dit is overigens geen minpunt van het systeem. Wat je wel goed merkt is het verschil in de klank bij ongecomprimeerde muziek. Speel je een bijvoorbeeld een flac-bestand en hierna een mp3-tje dan merk je echt dat de ongecomprimeerde flac vele malen beter uit de verf komt. Het loont dus met de Qb zeker om je muziekcollectie ongecomprimeerde te houden. Verder merk je dat sommige genres muziek hem beter liggen dan andere, maar het vooral erg verschilt per nummer. Dit zal een pure kwestie zijn van smaak ben ik bang, maar mij beviel hij in de paar weken zeer goed in huis.

Naim Audio Mu-so Qb tech365 008

De installatie van het apparaat is redelijk simpel opgezet. Je zet hem eerst aan (duh!) en dan wordt de voortgang van de installatie bepaald door de kleur van een kleine led aan de achterzijde en de speciale Naim Audio app. Door middel van een aantal kleuren en het wel of niet knipperen van de led kun je zien wat hij aan het doen is en wat de volgende stap wordt. Het duurde wel even voordat de draadloze verbinding met mijn thuisnetwerk was opgezet maar daarna was hij direct klaar voor gebruik. Mocht je trouwens ook een grote Mu-So hebben dan kun je ze ook nog aan elkaar koppelen voor een multiroom setup. Enfin, de installatie is gewoon zoals het met dit soort producten hoort te zijn, simpel en snel. Binnen no time is de Mu-so Qb klaar voor je favoriete muziek.

Naim Audio Mu-so Qb tech365 007

Pluspunten

  • Eenvoudige installatie.
  • Erg mooie balans in het geluid.
  • Prachtige vormgeving, helemaal zonder cover.

Minpunten

  • Nog steeds niet mogelijk om in mp3-tracks door te spoelen.

Prijs en beschikbaarheid

De Naim Audio Mu-so Qb is per direct verkrijgbaar voor een prijs van 850 euro.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button