Apps en software

Na lang wachten eindelijk 64-bit versie van Chrome browser

Sinds juni waren ze er al druk mee bezig bij Google, een 64-bit versie van de populaire Chrome browser. Eindelijk is het zover, want met de release van Chrome 37 kun je nu ook een echte 64-bit versie van de browser installeren en gebruiken op je systeem.

Er zijn een aantal redenen waarom de langverwachte 64-bit versie zo interessant is. Kort door de bocht kunnen we stellen dat de versie sneller, veiliger en stabieler is. Nu klinkt dit uiteraard heel goed, maar hoe werkt het in de praktijk?

Snelheid

De reden dat de 64-bit versie sneller is ligt volgens Google aan het beter verwerken van bepaalde media en grafische workload. Een voorbeeld hiervan is VP9 video decoding dat onder andere gebruikt wordt door YouTube bij het streamen van HD-video’s. Hier scoort de 64-bit versie van de browser 15% beter in vergelijking met de 32-bit variant. Volgens Will Harris, programmeur van Chrome, is het verschil in snelheid te wijten aan de grotere instructieset en het sneller kunnen doorgeven van parameters binnen de applicatie.

Google Chrome Browser logo

Beveiliging

De beveiliging van de 64-bit versie van Chrome is beter dan de standaard 32-bit versie. Het verschil komt vooral door de beschikbaarheid van een grotere hoeveelheid geheugen waarin op willekeurige plekken gegevens kunnen worden weggeschreven. Dit maakt het stukken moeilijker om exploits te creëren.

Stabiliteit

Als we Google mogen quoten dan is de 64-bit versie “dubbel zo stabiel” als de 32-bit variant. Uit testen tijdens de ontwikkeling blijkt dat de 64-bit versie van Chrome de helft van het aantal keren crashed als de 32-bit versie.

Nadelen aan de 64-bit versie

Op zich geen verassing maar een limitatie aan de 64-bit versie van de browser is de toepassing van 32-bit plugins. Dit probleem kom je bijvoorbeeld tegen bij het websites die gebruik maken van Silverlight of Java. Op zich is dit geen vreemd verschijnsel, want de 64-bit versie van Internet Explorer kent dit fenomeen namelijk ook.

 

Redactie

De redactie van Tech365 zorgt iedere dag voor het laatste nieuws op het gebied van Tech, Lifestyle en Trends. Heb je een nieuwstip voor ons? Neem dan gerust contact op via redactie@tech365.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button