World Wide Web

Mozilla onderzoekt toevoeging Tor-browsing in Firefox voor Super Private Browsing

Wie op het internet rond surft wil dat zo anoniem mogelijk doen. Geen tracking van je locatie en je surfgedrag, geen vervelende advertenties over producten omdat je net toevallig een website bezocht met dat onderwerp, en ga zo maar door. Mozilla onderzoekt de mogelijkheden om ondersteuning voor Tor toe te voegen aan de browser om dit alles nog een tandje beter te doen. Wordt Firefox ‘best’ in het rijtje van goed en beter?

Tor? Wat is dat nou weer? Ik kan mij voorstellen dat je misschien nog nooit van het Tor-netwerk gehoord hebt. Tor staat voor The Union Router. Het is een open netwerk speciaal ontwikkeld om iedereen anoniem toegang te geven tot een ongecensureerd internet. Geen blokkades op politieke of religieuze content, geen controle door overheden en geen trackers van je surfgedrag. Alle gegevens die je verstuurt of ontvangt zijn drie keer versleuteld en je route loopt over meerdere lagen voordat je bij je bestemming bent. Net als een ui (vandaar Onion in de naam).

Naast het anoniem kunnen browsen via Tor krijg je ook toegang tot websites die normaal niet vindbaar zijn. Dit zijn websites met een .onion adres. Via de Tor browser kun je ook toegang krijgen tot het zogenaamde Dark web of Deep web.

Mozilla geeft een aantal mogelijkheden weer voor het gebruik van Tor binnen Firefox en zoekt hiervoor onderzoekers. Ook al gebruikt de speciale Tor-browser die je normaal nodig hebt om gebruikt te maken van het netwerk Firefox als basis, er moet toch nog wel wat onderzocht worden. Is de snelheid goed genoeg, hoe gaat het met de verschillende protocollen en hoe zit het Tor-netwerk verder in elkaar. Als alles lukt dan zou Firefox hiermee een Super Private Browsing (SPB) kunen bieden.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button