Bij het woord ‘dashcam’ moet ik standaard altijd denken aan Rusland. Als er iets is wat ons de laatste jaren een kijkje in de keuken van onze ijzige buren heeft gegeven, dan is het wel dit handige apparaatje. Het concept is simpel. Je plakt hem tegen je ruit, rijd als een idioot, en ziet de beelden later terug op tv. Toch? Nou, misschien dat het in Rusland op deze manier gaat. Gelukkig is het in ons kikkerlandje minder heftig. Mio bracht dit jaar enkele nieuwe modellen op de markt en de MiVue 785 Touch is er één van. Tijd voor een roadtrip!
Weinig nieuws op camera gebied
Gelukkig kan ik melden dat er geen rare crashen, grote klappers of andere heftige beelden op mijn dashcam terecht kwamen. Ook al vind ik de crashes af en toe een vorm van vermaak, ik blijf er zelf graag uit de buurt. De cashcam ging in mijn auto tijdens een trip naar Eurobike en IFA. Genoeg kilometers om een stukje film op te nemen en met de MiVue te spelen.
Aan de dashcam zelf is niet zo heel veel verandert. Je krijgt de beschikking over een IMX 323 2M sensor die Full HD opnamen maakt (1920x1080p) met 30 beelden per seconden. Dit is inmiddels wel een industriestandaard. De MiVue 785 springt dus niet boven de menigte uit op dit vlak. Maar heel erg is dit eigenlijk niet. Want beelden in Full HD lenen zich prima voor het delen van bijzondere filmpjes, of het gebruik van deze beelden bij een ongeval. Ook in het donker gaat dit volgens Mio prima, maar dat is iets dat ik graag zelf even probeer. Helaas leert de ervaring dat niet ieder merk de term “goede kwaliteit in het donker” met dezelfde maatstaf meet als dat ik dat doe. Hierover straks meer.
Uitpakken, opplakken en klaar!
Het installeren en in gebruik nemen van de MiVue is zo simpel dat het woord “kinderspel” eigenlijk nog te ingewikkeld klinkt. Het is letterlijk niet meer dan het doosje openmaken, camera aan je voorruit bevestigen en de USB-kabel aansluiten. That’s it. Dit maakt hem eigenlijk geschikt voor iedereen. Geen lastige configuratie, geen menu’s doorbladeren, maar rijden en opnemen. Het beeldscherm is een touchscreen en je kunt de verschillende opties hiermee eenvoudig bedienen. Nu hoef je tijdens het rijden in principe niets te doen aan de MiVue, maar mocht je bijvoorbeeld snel een foto willen maken dan kun je gewoon op het scherm drukken. Het aanpassen van de overige instellingen kan ook via het scherm, alleen moet je dan even door de menuopties bladeren.
Geavanceerde veiligheidssystemen
De MiVue 785 neemt niet alleen maar beelden op tijdens het rijden. Er is op gebied van veiligheid wel wat extra’s in dit model gestopt. Dit model is dus wat slimmer dan de gemiddelde dashcam. Onder de noemer Advanced Driver Assistance Systems, afgekort ADAS, denkt de MiVue 785 met je mee. Het Lane Departure Warning System (LDWS) geeft je een waarschuwing als je de rijbaan verlaat. Dit kennen we al uit de automotive wereld, echter is het dan vaak een dure optie die je kunt kiezen tijdens het samenstellen van je auto. Fatigue Alert (FA) is ook zo’n functie. Het vermoeidheidherkenningssysteem waarschuwt je als het tijd wordt om wat rust te nemen, en Forward Collision Warning System (FCWS) houdt een oogje in het zeil om je op tijd te waarschuwen als het verkeer voor je ineens stil staat. Mogelijk is jouw auto al voorzien van enkele van deze functies. Is dat niet het geval, dan kun je op deze laagdrempelige manier toevoegen.
Om de beelden op te kunnen nemen kun je gebruik maken van een micro-SD-kaart. Mio adviseert om een class 10 microSDXC-kaart te nemen om de beelden goed en vlot weg te kunnen schrijven. Tijdens het rijden neemt de camera constant op en overschrijft op deze manier de oudste beelden als eerste, mocht hij vol zijn. Dit is handig, want zo is je kaart eigenlijk nooit vol. Tenminste, wel fysiek, maar niet voor de camera. Hij kan immers gewoon doorgaan met schrijven.
Mocht de 3-assige G-sensor ineens een stevige beweging detecteren, dan wordt er direct een beveiligd bestand opgeslagen dat niet kan worden overschreven. Op die manier weet je zeker dat je bij een ongeluk niet per ongeluk de bestanden kunt overschrijven. Hiervoor heb je immers een dashcam. De camera ondersteunt een maximale grootte van 128GB voor de microSD-kaart.
MiVue Manager software
Je kunt Mio’s speciale software downloaden voor het overzetten en bekijken van de video’s op je computer. Mio noemt deze software MiVue Manager en is gratis beschikbaar voor iedereen. Je sluit je MiVue 785 aan via een USB-kabel op je computer en kunt direct aan de slag. Ook het updaten van firmware kan via deze software. Mio helpt je ook om geen onnodige euro’s kwijt te raken aan bekeuringen voor te hard rijden. Hij is voorzien van flitspaallocaties door heel Nederland die eens per maand worden bijgewerkt. Dit kun je gratis toen zolang je de camera in gebruikt hebt. Mobiele controles moet je zelf nog even in de gaten houden, want die kent hij niet.
Tijdens het rijden neemt de MiVue-camera niet alleen beelden op, maar ook geluid. Daarnaast worden er ook metagegevens opgeslagen zoals: je snelheid, GPS-coordinaten en G-krachten. Als je een video opent vanaf het micro-SD-kaartje, dan wordt ook de meta-informatie getoond in MiVue Manager. Op basis van de GPS-coordinaten wordt er via Google Maps zelfs een kaartje gemaakt met je afgelegde route.
In de praktijk
Natuurlijk is een uitgebreide beschrijving met productfoto’s erg handig. Maar in de praktijk gaat het wel om de video’s die het beestje maakt. Om je een idee te geven van de kwaliteit heb ik een compilatie van wat beelden gemaakt. Het materiaal is geïmporteerd in Adobe Premiere Pro, geknipt en direct geëxporteerd. Buiten de standaard compressie van YouTube zijn de beelden dus helemaal puur.
Ook in het donker doet de MiVue het eigenlijk best goed. Natuurlijk zie je altijd iets meer ruis en zijn de kleuren beïnvloed, maar toch is het nog steeds erg goed weg te kijken. De foto’s die je ermee kunt maken zijn maar matig. Gezien de sensor in de camera is het ook niet zo heel raar. De vraag is wel hoeveel waarde je hecht aan het kunnen maken van een foto. Ga je hem boven je bed hangen? Uitprinten op A3 formaat? Nee, voor een ‘snap’ van iets voor je is het grappig, maar meer ga je er in de praktijk denk ik niet mee doen. Zo erg is het dus ook weer niet. Om je een idee te geven van de kwaliteit kun je er hier een onbewerkte foto in origineel formaat bekijken.
Het steuntje met de zuignap is iets dat ze bij Mio prima op orde hebben. Ook bij eerdere modellen ging het prima en ze blijven goed en stabiel zitten. Het enige nadeel aan een dashcam vind ik het mega lange snoer voor de voeding. Logisch dat je dat nodig hebt, maar het is voor mij een reden om hem niet steeds in de auto te hangen. Ik vind het irritant om ergens een snoertje te hebben hangen en hoe je het ook doet, hij moet een keer richting je 12V. Het zou best fijn zijn als ze een variant met ingebouwde accu met zo’n 12 uur capaciteit erin zouden stoppen. Of zonnecellen aan de buitenkant zodat hij draadloos kan opladen als je overdag rijd. Toch zorg Mio er wel voor dat je een aardig lang snoer krijgt waarmee het ook mogelijk is om alles weg te bouwen.
Prijs en beschikbaarheid
De Mio MiVue 785 is per direct verkrijgbaar voor een prijs van €139. Dit is inclusief de steun met zuignap en de 12V aansluiting voor in de auto.