Wonen en werken

Microsoft zet Windows 10 IoT en Cortana in voor slimme thermostaat

De meeste thermostaten die je voor je huis kunt kopen zijn simpelweg lelijk. Vaak zit er ook helemaal niet zoveel intelligentie in zo’n ding. Dat het niet altijd zo hoeft te zijn zagen we al bij onze review over de Nest thermostaat. Maar daarmee zijn we er niet. Niet als het aan Microsoft en Johnson Controls ligt. Wordt GLAS de next big thing?

GLAS is een slimme thermostaat ontwikkeld door Microsoft en Jonhson Controls. Er is veel aandacht besteed aan het design en GLAS ziet er schitterend uit. Dit is echter niet de enige kracht van het apparaat. Met een partner als Microsoft moet er natuurlijk ergens een flink stuk tech verstopt zitten en minimaal een raakvlak met de cloud.

Kort door de bocht zorgt GLAS ervoor dat de temperatuur in huis prettig is als je thuis bent. Daarnaast heeft hij als taak om dit zo energiezuinig mogelijk te doen. Je kunt de temperatuur zelf aanpassen als je het warmer wilt of koeler wilt in huis, maar je kan het ook aan GLAS overlaten. Hij weet namelijk of je wel of niet thuis bent en anticipeert hierop met de temperatuur. Ook houd hij een oogje in het zeil op het gebied van de luchtkwaliteit binnen en buiten.

Johnson Controls is verantwoordlijk voor het mooie glazen touchscreen. Hiermee kun je GLAS bedienen en zo aanpassen naar wens. Onder de motorkap vind je juist weer een stuk technologie van Microsoft terug. Dit is Windows 10 IoT Core en Cortana voor de stembediening. Op basis van deze speciale versie van Windows 10 kunnen de verschillende functies worden verwerkt en is de thermostaat in staat om zijn werk te doen. En dat raakvlak met de cloud? Ja, ook dat is aanwezig. GLAS gebruikt namelijk ook Microsoft Azure IoT.

Op dit moment hangt in mijn huis nog een slimme thermostaat van Nest. Maar op het moment dat GLAS verkrijgbaar is in Nederland denk ik dat hij plaats moet maken. In de video hieronder kun je hem alvast even bekijken. Helaas is er nog niets bekend over de mogelijke releasedatum van GLAS. En de prijs? Ik gok dat het even schrikken wordt.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button