Computers en tablets

Microsoft Surface Hub: Meer dan alleen een digitaal whiteboard

Sinds de zomer wordt de Surface Hub al in Nederland verkocht. Voor Microsoft reden temeer om een aantal techies in bij elkaar te halen op het kantoor in Amsterdam. Leuk die specificaties en pakkende slogans, maar wat is nou echt het voordeel van de Surface Hub. Kun je hier als leek direct mee aan de slag, of blijft het een product voor de IT professional? Tja, om echt goed antwoord op die vragen te kunnen geven moet je er eigenlijk zelf even mee kunnen spelen. 

Je raad het al, ik heb even met de Surface Hub mogen stoeien op het kantoor van Microsoft. Onder leiding van Paul Honout, Marketing Manager Surface, werd er eerst wat toelichting gegeven over het doel van de Hub. Waarom zou je hem willen gebruiken bijvoorbeeld? Wanneer je nog niet zoveel gehoord hebt over de Surface Hub kan ik mij die vraag wel voorstellen. We hebben immers meer mogelijkheden om samen te werken op afstand, of iets te presenteren en delen op een scherm. Maar dit device gaat toch wel een stap verder dan je in eerste instantie zou verwachten.

microsoft-surface-hub-01

De Surface Hub heeft een centrale rol in een interactieve manier van samenwerken. Je kunt collega’s laten deelnemen aan je meeting via het ingebouwde Skype voor Business en vervolgens allerlei content presenteren. Wanneer je tijdens deze sessie aantekeningen wilt maken en zo hier en daar een schema tekenen voor wat extra duidelijkheid dan krijgen alle deelnemers dit direct te zien. Sterker nog, ook zij kunnen actief deelnemen aan de sessie. Zelfs met meerdere tegelijk. Dit maakt het een waanzinnig handige tool voor het gezamenlijk maken van een Mindmap of het welbekende ‘geeltjes plakken‘ in een Scrum sessie. Alle content kan tijdens de sessie evolueren op basis van samenwerken. En als je klaar bent krijgen zelfs alle deelnemers een OneNote-bestand toegestuurd met de gehele sessie erin.

microsoft-surface-hub-02

Universal Apps voor Windows 10 worden ook ondersteund door de Surface Hub. Office applicaties zoals Word, Excel, PowerPoint doen het naadloos op de Hub, net als PowerBI. Hiermee ben je in staat om content te creëren met apps die ook buiten de Hub te lezen en bewerken is. Daarnaast kun je ook content halen uit bronnen als OneDrive, een lokale USB-stick of via de Edge-browser van Microsoft. Het enige dat helaas niet kan is bestanden als bijlage toevoegen aan je whiteboard en dit bij het afmelden automatisch te versturen naar de deelnemers. Bijvoorbeeld een Excel-bestand met gegevens. Misschien een functie die we in de toekomst nog kunnen verwachten, want binnen OneNote is dit immers al gewoon mogelijk.

Om dit alles goed te laten verlopen heeft Microsoft gekozen om een krachtig binnenwerk in de Surface Hub te plaatsen. Dit is naar  mijn mening ook de enige manier om een dergelijk apparaat een kans van slagen te geven. Vooral naar dit aspect was ik erg benieuwd. Je kiest immers voor een loeigroot scherm met een zeer hoge resolutie en het zou de eerste niet zijn waar dan de responstijd bij het schrijven of tekenen tegenvalt. Bij de Surface Hub is dit echter niet het geval. Door de 4e generatie Intel Core i7 processor (en een Core i5 in de 55-inch variant), 8GB RAM en een 128GB SSD kan de Hub moeiteloos direct reageren bij aanraking met je vingers of de speciale pen. Ook tof is dat hij voorzien is van twee 1080p camera’s die je volgen als je voor het scherm staat. Bij een Skype sessie wisselt de camera automatisch om te zorgen dat je altijd optimaal in beeld bent.

microsoft-surface-hub-03

Een streep trekken over het scherm of een stukje knippen en plakken, het gaat gewoon lekker vlot. Dit geeft je dan ook echt dat whiteboard gevoel waar je normaal naar hartlust met zo’n stinkende stift op kan tekenen (oké ergens vind ik ze ook wel lekker ruiken maar dat terzijde). Om te bewijzen dat dit ook gelijktijdig mogelijk was kon ik moeiteloos met 10 vingers tegelijkertijd tekenen op de Hub. Ook hier geen vertraging!

Tijdens het uurtje dat ik met de Surface Hub heb kunnen spelen is mij een ding heel duidelijk geworden. Microsoft heeft goed gekeken naar wat de wens van de eindgebruiker zou zijn van een dergelijk device en heeft dit aangevuld met enkele handige apps en mogelijkheden. Langzaam zie je nu ook meer third party apps voor de Hub komen. Het enige dat je eigenlijk nodig hebt is een flinke portemonnee. De 55-inch variant kost €10.000 en de 84-inch gaat voor €25.000 over de toonbank. Een flinke investering natuurlijk, maar volgens Microsoft levert het ook weer een besparing op. Denk hierbij aan efficiënter vergaderen, minder benodigde apparatuur en eenvoudiger delen van de content en het resultaat. Ben je benieuwd wat de Surface Hub precies aan voordelen kan opleveren voor je bedrijf, lees dan het uitgebreide onderzoek van Forrester eens door. Ik ben in korte tijd erg gecharmeerd door de Surface Hub, maar helaas mocht hij niet mee naar huis.

 

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button