De Lumia Windows Phone, je hoeft niet bang te zijn dat je er geen vind die aan je wensen voldoet. Of het nu gaat om een instapmodel of een high-end variant met een zeer goede camera, je hebt keuze genoeg. In deze review vertel ik je graag wat over de Lumia 640, een model dat Microsoft tijdens het Mobile World Congres dit jaar introduceerde.
Een tijd terug kreeg ik van Microsoft de Lumia 535, een instapmodel Windows 8.1 Phone met een 5-inch scherm en een kunststof cover. Tijdens het uitpakken van de Lumia 640 had ik even een déjà vu. In de doos zat namelijk opnieuw een 5-inch Lumia met een kunststof cover. Op het eerste gezicht dus weinig verschil met de 535. Dan moet er toch onder de kap een verschil zitten, want anders had Microsoft dit net zo goed een 535 kunnen noemen.
Uiteraard is er een verschil tussen beide modellen, want de 640 is toch net een stukje uitgebreider dan het instapmodel. Je krijgt nog steeds een 5-inch scherm voorzien van Corning Gorilla Glass 3, maar dit maal wel met een hogere resolutie. Het beeldscherm levert een HD720 resolutie, wat overeenkomt met 1280 x 720 pixels. Ook de gebruikte processor is anders dan de 535 want dit maal vinden we een Qualcomm SnapDragon 400 in plaats van een 200. Wel blijf je de beschikking houden over een viertal cores en een kloksnelheid van 1200 Mhz.
Waar de Lumia 640 een aardig verschil maakt is met de haalbare snelheden voor mobiele communicatie. In tegenstelling tot de 535 kun je met de 640 namelijk gebruik maken van 4G (LTE). Dit merk je flink bij het surfen op het internet of het downloaden van apps. Een andere verbetering die Microsoft heeft aangebracht is de 8 megapixel camera. Niet alleen je foto’s gaan er in beeldkwaliteit op voorruit, maar ook het opnemen van video’s gaat nu in 1080p resolutie. Tja, iets waar iedereen blij van wordt is simpelweg een goede camera.
Windows Phone 8.1 is op dit moment nog steeds het standaard besturingssysteem dat gebruikt wordt op de Lumia smartphones. Later dit jaar komt Windows 10 beschikbaar als upgrade en de Lumia 640 is volledig compatible met het nieuwe mobiele besturingssysteem. Je krijgt voldoende handige apps standaard al geïnstalleerd op je toestel, zoals Skype, Office, Lumia Camera, en de navigatiesoftware Here Drive+. Ben je op zoek naar iets extra’s, dan kun je terecht in de Store voor extra apps.
Wat zit er in de doos?
- Lumia 640 LTE.
- Accu.
- Oplader 220V.
- Beknopte handleiding
Wat vinden we van de Lumia 640?
Microsoft stuurde mij een mooi witte versie van de Lumia 640. Inmiddels heb ik er nu al een aantal in mijn handen gehad en ben er als die-hard Apple gebruikers best rap aan gewend. Dit model is opnieuw een model dat zich qua prijs redelijk in het lagere segment positioneert. Het mooie aan de Lumia 640 is dat hij je deze beleving helemaal niet geeft. Het toestel werkt snel en prettig en je hebt met Windows Phone 8.1 inmiddels een ruime keuze aan apps. Prettig voor je portemonnee en het plezier in gebruik.
Een groot verschil ten opzichte van bijvoorbeeld de Lumia 535, vind ik de aanwezigheid van ondersteuning voor 4G (LTE). Dit maakt het toestel aanzienlijk sneller met browsen of het downloaden van apps en content. Persoonlijk zou ik het verschil in prijs hier zeker voor over hebben, want hier in de omgeving heb ik grotendeels overal 4G ter beschikking. Dit is geheel persoonlijk, want als je hier geen fluit om geeft dan heb je dit zeker niet nodig.
Dan is er nog een tweede reden waarom de Lumia 640 erg goed bevallen is. Dit is het 5-inch HD720 scherm, met een resolutie van 1280 x 720. Net even wat scherper, net even wat prettiger bij het bekijken van foto’s of video’s en zelf in het Start-scherm merk je al direct verschil. Ook dit is weer zo’n typische eigenschap waar ik graag een paar tientjes extra voor neertel.
Een belangrijk aspect van een smartphone is toch wel de camera. Op de Lumia 640 maakt Microsoft gebruik van een 8 Megapixel camera met een 28mm lens en een maximaal diafragma van f/2.2. De camera is niet gestabiliseerd, maar wel voorzien van een LED-flitser. Dit heb je overigens wel nodig, want ondanks het lichtgevoelige objectief is de kwaliteit in het donker niet heel bijzonder. Zoek je dit wel, dan zit je echt in een ander segment en moet je bijvoorbeeld denken aan de Lumia 830. Niettemin, bij normaal licht doet hij het prima en tover je er zeker goede foto’s uit. Ook het opnemen van video’s gaat zonder slag of stoot en met een resolutie van 1080p.
Waar de Lumia wat duidelijker laat merken dat het een relatief goedkoop toestel is, is met zijn behuizing. De witte kunststof cover vind ik prima en ik begrijp dat er voor dat geld geen mooie aluminium achterkant op zit. Wat ik wel erg jammer vind, is dat je bij het drukken op de linker- en rechterbovenhoek het geheel hoort kraken. Dit is puur het kunststof dat je hoort en geeft het een redelijk goedkoop gevoel. En dit is jammer. Want ondanks dat het misschien geen premium smartphone is, wil je wel iets dat je niet het gevoel geeft snel te gaan. Zeg nu zelf, als je een budget bank voor in je woonkamer koopt, weet je dat hij geen 10 jaar meegaat. Toch verwacht je wel dat als je gaat zitten, je niet allerlei krakende geluiden hoort.
De prijs, tja daar kun je hem gewoon niet voor laten liggen. Ondersteuning voor 4G, optioneel Dual-Sim, HD-scherm en dat alles voor een prijs van nog net geen €170. Het toestel is geschikt voor Windows 10 en kun je later dit jaar kosteloos upgraden. Als je echt niet kunt wachten kun je al aan de slag met Insider Preview van Windows 10, die draait op dit moment prima op de Lumia 640.
Prijs en beschikbaarheid
De Microsoft Lumia 640 is verkrijgbaar vanaf €165 bij onder andere: CoolBlue en Redcoon.