Enterprise

Microsoft lanceert fase 2 aan van Project Natrick, onderwaterdatacenter gaat verder

Als er iets flink blijft groeien in deze tijd is het wel de vraag naar datacenters. Maar hoe zorg je voor meer datacenters zonder dat het steeds belastender wordt voor het milieu? Dit soort vraagstukken vind je allemaal terug in Project Natrick. Microsoft onderzoek hierin wat de mogelijkheden zijn voor het bouwen van onderwaterdatacenters. Ik zie je denken, was dat twee jaar terug niet in het nieuws?

Klopt als een zwerende vinger. Microsoft is namelijk al even bezig met Project Natrick en op dit blog kon je eerder al lezen hoe na 105 dagen de eerste servers weer uit het water werden gehaald. Een waanzinnig gaaf project, als je het mij vraagt. Toch was dit niet meer dan een technische check of alles wel haalbaar was. En, hoewel dat zeker niet onbelangrijk is, komt er toch echt meer kijken bij de bouw van een volledig datacenter.

De tweede fase van het project richt zich vooral op de logistieke, economische en ecologische kant van een onderwaterdatacenter. Je kunt je voorstellen dat de koeling van een serverrack veel optimaler is in het water dan op het land. Maar hoe reageert het leven eromheen op een silo met servers? En stel dat je bij de hardware moet omdat er iets stuk is, kan dat efficiënt?

Op dit moment hanger er 12 racks in het water. Dit is goed voor 854 standaard Microsoft datacenter servers met maar liefst 27,6 petabytes aan opslagcapaciteit. 1 juni is de nieuwe cilinder aan de kust van Schotland in het water gelaten voor fase 2.

 

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button