tech365
mercedes-digital-light

Mercedes ontwikkeld Digital Light concept voor extra veiligheid

Verlichting die kan communiceren met de bestuurder tijdens het rijden. Het klinkt misschien wat vreemd maar bij Mercedes zijn ze er al een heel eind mee. Door middel van een grote hoeveelheid spiegeltjes en een cluster van leds kunnen deze koplampen meer dan alleen een traditionele lichtbundel projecteren. Extra veiligheid en duidelijkheid voor de bestuurder zijn het doel van deze nieuwe technologie.

Meesturende lichtbundels kennen we al en zien we de laatste jaren op heel veel auto’s. Het zelfde geldt eigenlijk voor automatisch aanpassende grootlichtbundels. Vorig jaar maakte ik in het R&D Center van Ford al kennis met slimme verlichting die mensen kan volgen als ze voor het voertuig bewegen, maar Mercedes gaat hier weer een stap verder mee. De Duitse autofabrikant praat over de zogenaamde “HD koplamp”. Je moet dit zien als een unit voorzien van chips die werken met meer dan een miljoen micro spiegels. Nu is dit alleen niet genoeg om het resultaat te bereiken. Ze hebben hier ook speciale controllers voor ontwikkeld die voorzien zijn van algoritmen welke allerlei gegevens van de verschillende sensoren kunnen verwerken en doorgeven aan de led -lampen.

mercedes-digital-light-01

Gaaf al die techniek in je koplamp, maar wat heb je aan dit HD-licht? Nou, meer dan je denkt. Door deze techniek is het mogelijk om te communiceren met de bestuurder. Niet door middel van spraak maar door licht. Detecteert het voertuig een gevaarlijk object op de weg, dan kan de koplamp hier ondersteuning aan bieden door het object te markeren. Maar ook wanneer de belijning  ontbreekt vullen de units de strepen zelf aan. En bij het navigeren kun je zelf de pijlen en instructies voor je auto aflezen op de weg. Ook de hoeveelheid licht kan heel eenvoudig worden aangepast en alle pixels kunnen individueel worden aangestuurd. Dit levert een enorm dynamisch lichtbeeld op wat natuurlijk bijdraagt aan de veiligheid.

Ik kan er nog een uur over blijven schrijven. Toch kun je dit soort technieken het beste zien aan de hand van een voorbeeld. Hieronder zie je een aantal foto’s van de verschillende toepassingen van het HD-licht.

 

Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen