Security

McAfee: Nederlandse werknemers trappen in phishing e-mails

Je kent ze wel, die e-mailberichten van een bank die je verzoeken om even in te loggen met behulp van de meegestuurde link. Vaak is het opvallend dat je deze e-mailberichten ontvangt van banken, bedrijven of diensten waar je helemaal geen klant bent. Niet te vertrouwen dus, dat weet toch immers iedereen dat dit phishing e-mails zijn?

Je zou het inderdaad verwachten dat de meeste mensen nu wel weten wat ze niet moeten vertrouwen en wat wel. Toch doen de cybercriminelen die verantwoordelijk zijn voor deze e-mails constant hun uiterste best om je te verleiden. Uit het McAfee Labs Threats Report, August 2014 blijkt dat we met z’n allen toch niet zo goed zijn in het ondervangen van dit soort malafide e-mailberichten dan we eigenlijk denken.

Deze zomer ging de McAfee Phishing Quiz live en uit de resultaten van de afgelopen maanden blijkt dat 83 procent van de Nederlandse werknemers trapte in minstens één van de zeven phishing e-mails die in de quiz werden getoond. Daarbij scoorden HR-medewerkers het slechtst: alle Nederlandse deelnemers met een HR-functie beschouwde minstens van één van de phishing e-mails in de quiz als betrouwbare e-mail. Ingenieurs (74%) en IT-medewerkers (72%) bleken iets beter in staat om legitieme emails te onderscheiden van phishing e-mails. Slechts 6% van de Nederlandse deelnemers wist alle 10 test-emails in de quiz correct als ‘legitiem’ of ‘phishing’ te identificeren. In totaal deden 366 Nederlandse werknemers mee met de quiz.

In de McAfee Phishing Quiz (https://phishingquiz.mcafee.com/) krijgen deelnemers in totaal 10 e-mailberichten te zien, waarvan ze vervolgens moeten aangeven of het een legitieme e-mail is of een phishing e-mail. Daarbij gaat het onder andere om berichten die afkomstig zijn, of lijken te zijn,  van American Express, UPC, eFax en LinkedIn.

Sinds het laatste McAfee Threats Report (juni 2014) heeft McAfee Labs ruim 250.000 nieuwe phishing URLs ontdekt, waarmee dit jaar al bijna 1 miljoen nieuwe phishing URLs zijn gedetecteerd. En er was niet alleen een stijging in het aantal; de phishingaanvallen worden ook steeds geavanceerder. Zowel massale (algemene) phishingaanvallen als zeer doelgerichte ‘spearphishing’ aanvallen worden door cybercriminelen over de hele wereld gebruikt. De meeste phishing URLs (50%) worden overigens gehost in de VS; Met 2% bezet Nederland in de lijst van landen met de meeste phishing URLs een gedeelde zevende plaats, samen met Rusland.

Phishing e-mail

Redactie

De redactie van Tech365 zorgt iedere dag voor het laatste nieuws op het gebied van Tech, Lifestyle en Trends. Heb je een nieuwstip voor ons? Neem dan gerust contact op via redactie@tech365.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button