tech365
Cooler Master LM240R RGB tech365nl 100

Review: Cooler Master Master Liquid ML120R en ML240R RGB

In het land van de all-in-one waterkoeling ziet het er de laatste tijd ‘RGB’ uit. Of je ziet een waterpomp met RGB-ledverlichting, of misschien de fans op de radiator. In sommige gevallen zelfs beide. Cooler Master had een dergelijk set nog niet in haar collectie. Maar iedereen die het merk een beetje kent wist dat dit maar van tijdelijke aard kon zijn. Deze review gaat dan ook over het resultaat van het RGB-sausje over de Cooler Master waterkoeling. Ook wel bekend onder de naam: Master Liquid ML120R/240R RGB.

Cooler Master ML240R RGB tech365nl 002

Zoals je in de naam kunt zien heb ik hier twee varianten van de waterkoelers. De ML120R RGB en ML240R RGB werken identiek, maar er zit natuurlijk wel verschil in de uitvoering. Niet zo heel gek natuurlijk want waarom zou Cooler Master anders twee modelnamen hebben verzonnen. De ML120R is heeft een smalle 157mm radiator voorzien van één Master Fan MF120R ARGB. Dat is een hele mond vol, maar niet geheel onbelangrijk. De fan is namelijk voorzien van adresseerbare RGB-led’s. Dus, een feestje voor je gehele lichtshow. De ML240R versie heeft dat ook maar dan op basis van een grotere 277mm brede radiator en een tweetal van deze adresseerbare led-fans.

Cooler Master ML240R RGB tech365nl 012

De nieuwe modellen hebben van Cooler Master wel een nieuwe pomp gehad. Ten opzichte van de eerder verschenen Master Liquid 120 en 240 is de pomp unit iets groter. Dit heeft alles te maken met wat er aan de binnenkant ingestopt is. Er zit naast de low profile dual chamber pomp ook nog wat extra elektronica onder de kap. De pompbehuizing is ook optisch een flink stuk veranderd. De reden hiervoor ligt bij de toepassing van verlichting in de pomp. En je raad het al: ook hier zijn ARGB-led’s toegepast. Maar liefst 12 stuks van dit soort led’s vind je onder een speciale kunststof diffusor. Dit geeft een mooie egale verlichting in de vorm van een gekleurde ring om de pomp heen. Rond het logo bovenop de pomp is ook het welbekende vormpje van het Cooler Master logo gemaakt. Net als op de MasterMouse muizen.

Cooler Master LM240R RGB tech365nl 023

Een van de eerste dingen die opvallend zijn aan de pomp, is het feit dat je nu een kabel hebt voor de aansturing en een voor de ARGB-verlichting. De eerste is niets nieuws, maar de tweede kabel vind je alleen op deze modellen. Hiermee kun je de verlichting van de pomp aansluiten op de speciaal meegeleverde ARGB-Controller. Niet alleen de pompverlichting is welkom, ook de fans op de radiator kun je hier zonder problemen op kwijt. Mocht je een moederbord hebben die ondersteunt biedt voor het aansturen van ARGB-led’s, dan is het zelfs mogelijk om hier gebruik van te maken. Het hoeft niet, maar kan wel. Je moet dan wel even goed vooraf kijken of het merk moederbord dat je gebruikt ondersteunt wordt. Op dit moment werkt het met Asus Aura Sync, ASrock Polychrome Sync en MSI Mystic Light Sync. Heb je net als ik een Gigabyte moederbord met RGB Fusion, dan heb je dikke pech.

Cooler Master ML240R RGB tech365nl 011

De doos waarin de beide koelers geduldig op je wachten is geen kleintje. Dit heeft alles te maken met het feit dat het een vooraf geassembleerde koeler is. De radiator zit al vast aan de pomp en met de speciale slangen vouw je hem niet even op. Je moet zelf nog wel een beetje knutselen om hem klaar voor gebruik te maken. Zo is de MasterFan nog niet gemonteerd, moet je nog beugeltjes op je moederbord plaatsen voor de montage van de pomp en is de nodige zilverpasta noodzakelijk voor een juiste werking. En met het hele ARGB –spektakel dat er straks moet komen krijg je er ook een verzameling met kabels, connectoren en een controller bij.

Cooler Master ML240R RGB tech365nl 003

Het monteren van beide nieuwe varianten van de MasterLiquid is wat mij betreft een van de beste die ik tot nu toe heb gebruikt. Als ik dit vergelijk met de pomp van mijn voorgaande waterkoeler, de Be Quiet! Silent Loop 240 en 360, dan vond ik het een gepriegel om de pomp met de bijbehorende “schroeven” in de achterplaat te monteren. Cooler Master doet dit anders, door je eerst een basisplaat te laten monteren, voorzien van draadeinden, en vervolgens de pomp hier simpelweg overheen te plaatsen en te borgen met een viertal moeren. Op die manier heb je geen onnodige druk of frictie bij het monteren van de pomp op je zuurverdiende processor. Misschien als je dit de hele dag doet dat het een piece of cake is, maar ik vind de oplossing voor de Master Liquid toch een stuk prettiger.

Cooler Master ML240R RGB tech365nl 005

Over het algemeen is de handleiding duidelijk en voldoende en zal je in de praktijk merken dat je eigenlijk al wel een goed beeld hebt van hoe het geheel in elkaar moet. Het is vandaag de dag eigenlijk allemaal niet zo ingewikkeld meer. Waar je vroeger nog uren aan het voorbereiden was om alle jumpers op je moederbord op de juiste instellingen te plaatsen en de bijbehorende dipswitches goed te zetten, is het nu een flink stuk meer plug and play. Zo hier ook bij de waterkoeling, het geheel was met een kwartiertje gemonteerd en aangesloten. Het monteren hangt wel af van wat voor soort case je hebt. De NZXT-case die ik gebruik heeft een speciaal frame aan de bovenkant die je eruit kunt halen om de radiator voor te monteren Dit scheelt veel “pielen”.

Cooler Master ML240R RGB tech365nl 006

Waar je voorheen enkel een stekkertje had voor je pomp en de meegeleverde fans, heb je nu ook extra stekkers voor de ARGB-verlichting. In mijn geval heb ik ze aangesloten op de meegeleverde controller. Dit is echter waar ik vind dat de engineers van Cooler Master de plank een beetje misslaan. De ARGB-connector aan de fan is een female-connector. Gaatjes dus. Maar op de controller is dit ook het geval. Nu moet je een mini connector met aan beide kanten pinnetjes (male) ertussen drukken om alles op de juiste manier te verbinden. Dit is echter een mega fragiele oplossing. Ik had hier liever een paar goede connectoren gehad, zoals bij casefans en cpu-coolers. Gelukkig ben je niet de hele dag aan die kabels aan het sjorren, dat scheelt dan wel weer, maar inmiddels heb ik al een paar keer gehad dat de kabel losschoot bij het bewegen van de gebundelde kabels achterin mijn case. En dit is iets dat je gewoon niet wilt. Want op het moment dat de hele spullenboel weer dicht gemaakt is, je de pc aanzet, en je erachter komt dat de verlichting van je set niet werk, is het lastig om je vaste set met krachttermen niet even door de ruimte te spuien.

Cooler Master ML240R RGB tech365nl 008

Testmethode

Een mooi design is leuk. ARGB-verlichting ook. Maar in de praktijk is het belangrijker dat je processorkoeling ook in staat is om de nodige warmte af te voeren van je processor, toch? Om je een beeld te geven wat de koeler kan betekenen voor je setup test ik hem in een tweetal verschillende scenario’s. Het eerste is een basis configuratie van de benchmark pc. Hierbij wordt de processor in de basis stand gezet en levert hij in dit geval 4,7GHz op 1 core, en 3,7GHz op de overige 5. Dit is de Intel 8700K in de basis. Vervolgens wordt de processor gedurende een half uur lang op 100% belasting gedreven. Dit geeft een goed beeld van de maximale temperatuur van de kernen. In de tweede run wordt er een eenvoudig overclock profiel toegepast waarmee alle cores op 4,5GHz werken. Je kunt je voorstellen dat dit extra warmte veroorzaakt. Dit gaat ook gedurende een half uur op 100% load waarna de gemiddelde maximale temperatuur over alle cores wordt genoteerd.

Cooler Master ML120R RGB tech365 001

De omgevingstemperatuur speelt hier uiteraard ook een rol. Des te warmer de inlaattemperatuur, des te minder efficiënt de koeling is. Om dit euvel te verhelpen worden de temperaturen genormaliseerd. De maximale gehaalde temperatuur, gemiddeld over alle kernen, minus de omgevingstemperatuur, levert dan de zogeheten delta temperatuur op. There you have it, DeltaT is born. Doen we het echt stoer, dan hebben we het over ΔT.

Cooler Master ML120R RGB tech365 002

In de basis maak ik gebruik van een testsysteem op basis van een Intel Core i7 8700K processor, Gigabyte Aorus Ultimate Gaming 2.0 moederbord, 16GB G.Skill Trident Z RAM, AMD Radeon RX470/4G videokaart en een Sandisk Ultra SSD. Dit alles in een NZXT H700i case. Radiatoren van 120mm worden tegen de achterkant van de case gemonteerd, de overige maten aan de bovenkant. Verder draaien we Windows 10 Pro met Prime95 voor de stresstest en RealTemp voor de temperatuurmeting. En uiteraard een kamertemperatuurmeter om te zien wat de temperatuur is. Dit doe ik bij de start en bij het beëindigen van de run om het gemiddelde te bepalen. Een enkele run draait 30 minuten op 100% load.

Cooler Master ML120R RGB tech365 003

Het is belangrijk om je te realiseren dat een benchmark als deze niet zaligmakend is. Het geeft wel een goede indicatie wat de koeling kan leveren ten opzichte van andere oplossingen. Verwacht ook niet dat de temperaturen een op een overeenkomen met jouw eigen systeem of naadloos te vergelijken zijn met andere benchmarks. Een simpel verschil in type koelpasta kan immers al andere testresultaten opleveren.

Cooler Master ML120R RGB tech365 004

Testresultaten

Mocht je denken dat een enkele radiator minder goed koelt dan een dubbele, dan is dit een verkeerde aanname. Het is namelijk ook afhankelijk hoe goed de montage is in je case bijvoorbeeld. In dit geval zie je erg goed dat de ML120R RGB zich prima staande weet te houden. De combinatie van een push-pull setup met directe vrije flow naar buiten doet het beter dan de top mounted radiator. Dit kan per case verschillen, want de ruimte en wijze waarop de warme lucht de kast kan verlaten speelt hierin een grote rol. Buiten dat aspect kijk ik vooral naar de temperaturen die de processor maximaal haalt in zijn run. In de onderstaande grafiek is “lager is beter” van toepassing.

Met de stock setup (de enkele snellere core is de zogenaamde Turbo-modus) ligt bij beide controllers te maximale temperatuur keurig binnen het gewenste bereik. De ML120R RGB haalt een kleine 3 graden voordeel, maar over het algemeen genomen blijft de Intel 8700K prima op temperatuur. Misschien ten overvloede, maar dit is dus de Delta temperatuur (gemeten temperatuur – omgevingstemperatuur).

2018REV01 - CPU Coolers - Stock Load 8700K

De overclock run is niet extreem, maar wel genoeg om alle cores wat meer op temperatuur te jagen. De 8700K heeft potentie voor hogere snelheden, maar niet iedereen zal hier gebruik van willen maken. Voor deze test is gekozen om een middenweg te kiezen in de vorm van een basis overclock van alle cores.

Wanneer alle cores iets meer voor hun kiezen krijgen loopt ook de temperatuur iets op. De beide oplossingen van Cooler Master gaan hier echter prima mee om en de temperatuur stijgt slechts een paar graden. Het feit dat dit marginaal is geeft aan dat de koelers prima in staat zijn om een zware workload zonder problemen te laten verlopen. En dan te bedenken dat een 100% load scenario eigenlijk niet voorkomt tijdens normaal gebruik.

2018REV01 - CPU Coolers - OC Load 8700K

Naast de leuke lichteffecten die je kunt realiseren met de ML120R en 240R RGB zijn beide modellen goed in wat ze in essentie moeten doen, namelijk het hoofd koel houden van je computer. Vooral interessant is de prijs die je hiervoor betaald. Beide modellen zijn zeer scherp geprijsd in vergelijking met bijvoorbeeld merken als Be Quiet! of NZXT. Ik hoop dat Cooler Master nog ondersteuning gaat bieden voor RGB Fusion zodat ook Gigabyte gebruikers de ARGB led’s kunnen aansturen vanuit de software. Wanneer je nu de lichteffecten wilt veranderen heb je altijd toegang tot de controller nodig en die had je net weggewerkt tussen je kabels. Maar buiten de dit en de gekke connectoren voor de ARGB-aansluitingen is het simpelweg een erg goed product.

Geluidsproductie is altijd een lastig te vergelijken waarde. Zo heb je de gegevens van de fabrikant, waarbij vaak niet duidelijk is aangegeven hoe dit gemeten is, en kun je zelf een meting doen. Maar dit is enorm lastig om te vergelijken. Voor de beide oplossingen is nu gekozen om nog geen geluidsproductie toe te voegen aan de metingen totdat de nieuwe testsetup gereed is. Hiermee is er een platform voor alle koelers en wordt ook de geluidsproductie op een vaste manier gemeten. Dit zal op een later moment worden toegevoegd aan deze review. De pomp van de beide uitvoeringen is in ieder geval fluisterstil. Voor wat betreft de ventilatoren, die hoor je een klein beetje “zingen” als hij de machine idle is. Bij volle belasting hoor je ze bij beide modellen wel een stuk meer.

Cooler Master ML120R RGB tech365 006

 

Prijs en beschikbaarheid

Zowel de Cooler Master ML120R RGB als 240R RGB zijn per direct verkrijgbaar. Voor de ML120R RGB betaal je op dit moment €97 en voor de 240R RGB iets meer, namelijk €110. Dit is echt een scherpe prijs voor een goede waterkoeling! Wat ik jammer vind is de missende ondersteuning voor bezitters van een Gigabyte (Aorus) moederbord, maar mogelijk komt er met de beloofde software een handige brug tussen het moederbord en de ARGB-ledverlichting van het set. Voor de liefhebber nog een paar foto’s van de ML120R en ML240R RGB.

Cooler Master LM240R RGB tech365nl 020

Cooler Master ML120R RGB tech365 005

Cooler Master LM240R RGB tech365nl 023

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen