Mobile

Maakt Apple je iPhone of iPad opzettelijk trager na een iOS upgrade?

Zo’n beetje ieder jaar brengt Apple een nieuwe versie van haar besturingssysteem voor je iPhone of iPad uit. Ook onlangs verscheen er weer een nieuwe versie in de vorm van iOS 11. Toch hoor je vaak dat bezitters van een dergelijk device vinden dat hij stukken trager was dan voor de upgrade. Maar is dit echt een feit, of puur gevoel?

Als jij het gevoel hebt dat je iPhone trager is dan voorheen, dan kan dat ntuurlijk prima de waarheid zijn. Maar toch blijkt dat we soms ons gevoel een beetje te zwaar wegen. Er is dan ook geen betere manier om vast te stellen of je iPhones na de upgrade echt trager worden dan ekiharde cijfers. Het bedrijf Futuremark is geen onbekende als het gaat om prestatiecijfers. Nu hebben zij inmiddels aardig wat benchmarks in hun database zitten en kunnen hiermee goed onderbouwen of iPhones en iPads echt trager worden. En wat blijkt, dit is niet het geval.

Door middel van de benchmark app 3DMark zijn er honderdduizenden testen samengevat en dit is hoe het plaatje eruit ziet voor de iPhone 5S. Dit toestel is inmiddels een aantal jaar oud. In de grafieken zie je hoe de prestaties verlopen vanaf iOS 9 t/m iOS 11 voor zowel de GPU als CPU.

iphone5s-sling-shot-extreme-gpu-performance

iphone5s-sling-shot-extreme-cpu-performance

Jep, dat valt allemaal wel mee dus. Futuremark heeft deze data natuurlijk ook van de nieuwere iPhone 6 en iPhone 7. Je kunt deze resultaten hieronder zien en ook hier geen enkele aanleiding tot het bewust vertragen van toestellen bij een nieuwe iOS release. Kan iedereen nu weer rustig slapen?

iphone-gpu-and-cpu-performance-in-sling-shot-extreme

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button