Apps en software

Maak je eigen Hybrid cloud oplossing met Synology Cloud Sync

Er zijn verschillende manieren waarop je een Cloud oplossing kunt realiseren en de keuze hierin is vrij persoonlijk. Ga je voor het bewaren van je data binnen je eigen netwerk, heb je het liever buiten de deur of misschien heb je het liever beide? Voor deze laatste groep met mensen heeft Synology in DSM 5.0 bèta een nieuwe Cloud oplossing beschikbaar gesteld, namelijk Cloud Sync.

De Hybrid Cloud oplossing van Synology maakt het mogelijk om data op je eigen NAS te synchroniseren met bestaande externe Cloud oplossingen. Op dit moment is het pakket nog in bèta, maar voor ons genoeg aanleiding om eens te kijken hoe simpel dit nu echt is.

Synology Cloud Sync ondersteunt op het moment van schrijven een drietal publieke Cloud aanbieders. Je kunt gebruik maken van Google Drive, Dropbox of het in Azië enorm populaire Baidu Cloud. In ons voorbeeld kiezen we voor het toepassen van een Hybrid Cloud oplossing op basis van een gedeelde map op onze NAS en Google Drive.

Installatie van Synology Cloud Sync

Voor de ervaren gebruikers van een Synology NAS is het eigenlijk niet meer nodig deze stap te vermelden, maar voor de goede orde starten we vanaf het begin. Op je Package Center en installeer de Cloud Sync package op je systeem. Je kunt Cloud Sync onder Zakelijk gebruik terugvinden of gebruik maken van de zoekmogelijkheid in het Package Center.

Synology Cloud Sync 11

Nu Cloud Sync is geïnstalleerd kunnen we de package starten vanuit het programma menu.

Synology Cloud Sync 01

Bij het starten van Cloud Sync krijg je het keuze venster om een publieke Cloud te selecteren voor de synchronisatie. Wij kiezen hier voor Google Drive.

Synology Cloud Sync 02

Na het selecteren van de publieke Cloud oplossing krijg je, in het geval van Google Drive, een venster om je aan te melden en de app de juiste toestemming te geven binnen je Google account. Accepteer deze vraag om verder te kunnen met de configuratie.

Synology Cloud Sync 03

Na het regelen van de toestemming krijgen we de mogelijkheid om een locatie op onze NAS te selecteren die dienst zal doen als synchronisatiemap. Wij hebben hier een gedeelde map genaamd “Test” aangemaakt en geselecteerd als locatie.

Synology Cloud Sync 04

Na het selecteren van de map op de NAS is de configuratie afgerond en is onze koppeling gereed om te synchroniseren. Tijd om de synchronisatie in gang te zetten tussen de beide Cloud oplossingen.

Synology Cloud Sync 05

 

Synchroniseren met de Hybrid Cloud

We starten File Station en selecteren een iso bestand van Ubuntu om te uploaden naar onze NAS. Het bestand plaatsen we in de gedeelde map “Test”, zodat deze gesynchroniseerd kan worden naar de publieke Cloud van Google.

Synology Cloud Sync 06

Als het bestand geupload is, zien we dat Cloud Syn aan de slag gaat om te zorgen dat onze data identiek is tussen beide Clouds.

Synology Cloud Sync 07

Er wordt gestart met een synchronisatie, echter is het niet zichtbaar wat de voortgang is van deze taak. Synology heeft de voortgang indicator in de bèta versie aardig verstopt, maar het is in ieder geval zichtbaar.

Synology Cloud Sync 08

De synchronisatie is afgerond en hiermee zou alle inhoud van onze map “Test” ook beschikbaar moeten zijn in de publieke Cloud van Google. Tijd voor een proef op de som en ons aan te melden bij Google Drive.

Synology Cloud Sync 10

Wanneer we ons aanmelden bij Google Drive zien we dat onze test iso van Ubuntu netjes terug te vinden is en het geheel is gesynchroniseerd. Gefeliciteerd, je Hybrid Cloud is operationeel!

Synology Cloud Sync 09

Ondanks dat het nog maar een bèta betreft van Cloud Sync is het een enorm populaire oplossingen in de nieuwe versie van DSM. Er zitten echter wat kleine verbeterpuntjes in de package, maar hier verwachten we in de uiteindelijke versie wel verandering in te zien.

Na het testen van Cloud Sync hebben we een feature request ingediend bij Synology om de voortgang van de syncrhonisatie toe te voegen aan het algemene voortgangsscherm. In plaats van alleen de te zien dat er gesynchroniseerd word is het handig om ook te zien hoe ver dit staat. We kwamen ook nog een bug tegen die optreed na het synchroniseren van bestanden. Hierbij wordt het verbruik van je publieke Cloud niet bijgewerkt en is hierdoor niet representatief. Open de Cloud Sync app even opnieuw en  je ziet wel het juiste verbruik.

Mocht je vragen hebben over Cloud Sync, laat het ons dat weten via Twitter (@Tech365NL) of in het commentaar onder de post.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

2 reacties

  1. Dat klinkt als een flinke bug Meindert. Heb je dit al eens gemeld bij Synology? Ik ben benieuwd of je dit probleem ook hebt in de nieuwe DSM 5.1. Er zijn redelijk wat dingen aangepast in deze versie voor Cloud Sync onder de motorkap. Mocht je het straks met DSM 5.1 gaan proberen, dan ben ik erg benieuwd naar je bevindingen.

  2. Cloud Sync heeft een serieus probleem: file permissions.
    Ik gebruik cloud sync op 2 Synology NASsen, een thuis en een op kantoor. De bedoeling was dat wat ik op kantoor in de gedeelde map plaats, via cloud sync op Google Drive terecht komt, waar het weer wordt opgepikt door de NAS thuis. Op zich werkt dit, maar alle bestanden die door Cloud Sync worden opgehaald uit de cloud, krijgen als owner admin en group users, waardoor deze bestanden alleen leesbaar zijn door gewone gebruikers. Ook wanneer je via Google Drive bestanden in de cloud opslaat, zijn deze uit de Cloud Sync folder alleen maar te lezen. En dat maakt de toepassing feitelijk onbruikbaar.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button