Met de Synology Cloud Station software kun je snel en eenvoudig je eigen opslag in de Cloud inrichten. Echter is er een wezenlijk verschil voor wat betreft de plaats waar de data wordt bewaard, dit is namelijk je eigen Synology NAS in plaats van een onbekende locatie. Door de toepassing van SSL encryptie tijdens het kopiëren van bestanden is het een veilige manier om overal de beschikking te hebben over je bestanden. Ben je op een plaats waar je geen internetverbinding ter beschikking hebt dan kun je gewoon verder werken met het offline kopie dat zich op je pc, laptop, tablet of smartphone bevindt.
Voor deze uitleg hebben wij gebruik gemaakt van een Synology DS414 NAS, voorzien van de meest recente versie van DSM 4.3. De kans bestaat dat er afbeeldingen zijn die afwijken ten opzichte van je eigen omgeving.
Een Synology NAS is standaard niet voorzien van de Cloud Station software, echter is dit snel en eenvoudig te installeren. Zorg dat je bent aangemeld op de NAS en open het Package Center. Kies bij Verkennen voor Alles en zoekt de Cloud Station package op. Klik op Installeren om het gewenste package te installeren op de NAS.
Wanneer de package is geïnstalleerd zal deze zichtbaar zijn in het menu en kun je vanuit hier het Cloud Station starten.
Controleer of het vakje bij Cloud Station inschakelen is aangevinkt, indien dit niet het geval is doe dit dan alsnog. Het eerste scherm dat wordt getoond bevat ook het QuickConnectID. Schrijf deze op, want bij de installatie van de client software moet deze ingevuld worden. Klik vervolgens op Toepassen om de instellingen te bewaren.
Om te bepalen wie er gebruik mogen maken van de Cloud Station service op de NAS, klik je in de navigatiebalk op Rechten en vervolgens zet een vinkje voor de gebruikers die ingeschakeld dienen te worden. Dit houdt alleen in dat ze gebruik kunnen maken van Cloud Station, niet wat er gesynchroniseerd wordt. Klik op Opslaan linksboven in het scherm om de aanpassingen te bewaren.
Wanneer je naast de mappen van de gebruiker ook complete gedeelde mappen op de NAS wilt synchroniseren naar gebruikers, dan is het mogelijk op deze in te schakelen op het tabblad Delen. Door het aanvinken en opslaan van een map, krijgen de gebruikers een melding dat ze de map kunnen toevoegen aan het synchronisatie proces. Dit gebeurd dus niet automatisch, dus mocht je per ongeluk een enorm grote map hebben geselecteerd dan is uitvinken en opslaan voldoende om het weer recht te trekken.
Op het tabblad instellingen is nog te bepalen hoeveel revisieversies van een bestand er bewaard moeten blijven. Standaard is dit ingesteld op 32, maar hier kiezen we voor 16. Dit houdt in dat wanneer je een bestand bewerkt er een kopie zal worden opgeslagen van voor de aanpassingen. Vanuit de Disk Station Manager is vervolgens een oudere versie van het bestand terug te zetten indien dit gewenst is. Klik op Toepassen om de instellingen op te slaan.
Aanpassen firewall / router
De Synology Cloud Station software maakt gebruik van poort tcp/6690 voor het communiceren met de client software. Wanneer je internetverbinding is afgeschermd door een firewall of een router, dan moet je rekening houden met het gebruik van deze poort. Dit is eenvoudig op te lossen door een Network Address Translation (NAT) regel aan te maken, die poort tcp/6690 op je router doorzet naar het IP-adres van je NAS. Nu verschilt de wijze waarop dit gedaan kan worden per leverancier dus is het moeilijk hier een pasklare uitleg voor te geven. Als voorbeeld hebben we de NAT regel op een Cisco router aangemaakt en kun je op de afbeelding zien hoe deze is ingesteld. In het voorbeeld heeft onze NAS het IP-adres: 192.168.1.100.
Installatie Cloud Station Client software
Om op je computer verbinding te kunnen maken met je eigen Cloud Station is het nodig om de Cloud Station client software te installeren. Deze applicatie is beschikbaar voor gebruikers van Microsoft Windows, Linux en Apple OS X. In het Download Center van Synology kun je de client software downloaden die geschikt is voor jou computer of laptop.
In dit voorbeeld gaan we uit van de installatie op het Microsoft Windows platform. Open het bestand dat je zojuist hebt gedownload bij Synology en start de installatie. Doorloop alle venster totdat de installatie afgerond is. Om het hier niet nodig is om instellingen te wijzigen, besteden we hier verder geen aandacht aan.
Start de Synology Cloud Station software en klik op Volgende.
Geef als Serveradres het eerder onthouden QuickConnectID op en vul bij Gebruikersnaam en Wachtwoord je accounts gegevens in die aangemaakt is op de NAS. Klik hierna op Volgende.
Controleer de Computernaam en pas deze desgewenst nog aan. Dit geldt ook voor bet Pad naar map die je eventueel kunt aanpassen. Let goed op, wanneer je binnen je netwerk gebruik maakt van zwervende profielen (roaming profiles) dan is het wellicht een goed idee om het pad te veranderen naar een locatie buiten je gebruikersprofiel. Klik hierna op Volgende.
De client software is nu geïnstalleerd. Sluit de installatie af met Voltooien en je kunt direct aan de slag.
Wanneer alles in gereedheid is gebracht kun je beginnen met het opslaan van bestanden. Om vooraf te testen of het werkt, kun je simpelweg een aantal bestanden in de map “CloudStation” kopieeren die je tijdens de installatie van de client software hebt opgeven. Bij computers voorzien van Windows 7 en hoger vindt je een snelkoppeling naar de kap onder “Favorieten” in je verkenner. Wanneer je de bestanden heb gekopieeerd zal de Cloud Station client je een bericht tonen of het synchriseren is gelukt. Kijk vervolgens in de betreffende map op de Disk Station om te controleren of de bestanden er ook daadwerkelijk staan.
Je kunt nu zowel in je eigen netwerk, als buiten de deur eenvoudig en snel bij je bestanden.