Smart-home

Review: LIFX Slimme Wi-Fi lampen

Slim huis, slimme lampen? Prima combinatie als je het mij vraagt. Ik was erg benieuwd naar de lampen van LIFX. Helemaal omdat de slimme lampen in mijn huis uit de stal van Philips komen. Wat doet LIFX slimmer dan Philips? Of verschilt het allemaal niet zoveel? Nou, LIFX kan je best nog eens verrassen op dat vlak.

Het merk LIFX ken je misschien nog niet. Zo gek is dat niet want het bestaat pas sinds 2012 en startte als een Kickstarter campagne. Het doel was om een slimme lamp te ontwikkelen zonder poespas. Het was het eerste merk ter wereld dat een meerkleurige LED Wi-Fi lamp op de markt bracht. “Ehrrrr was Philips met haar Hue lampen niet eerder?”. Nee, want er zit een essentieel verschil in de manier waarop de lampen werken. Hierover straks nog wat meer. LIFX heeft inmiddels een aardige verzameling met verschillende lampen in haar assortiment en timmert lekker aan de weg.

LIFX WiFI LED lampen tech365nl 001

Een LIFX lamp is een slimme lamp. Dit wil zeggen dat je de lamp op afstand aan en uit kunt zetten, van kleur kan laten veranderen, of speciale effecten kunt gebruiken. Een van de eerste vragen die ik op instagram kreeg, na het posten van een foto van de LIFX lampen, is: wat verschilt een LIFX lamp van Philips Hue? Zonder beide producten teveel te gaan vergelijken zit er een groot verschil in de manier waarop je met de lamp communiceert. Philips Hue gebruikt hiervoor het Zigbee protocol en LIFX maakt gebruik van Wi-Fi. Daarnaast heb je voor de geavanceerde mogelijkheden bij Hue een zogenaamde Bridge nodig (extra aanschaf) en bij LIFX niet. Of dit beter of slechter is hangt helemaal af van de situatie waarin je gebruik wilt maken van de slimme lampen.

LIFX WiFI LED lampen tech365nl 003

Goed, LIFX en Wi-Fi dus. Het enige dat je nodig hebt om alle mogelijkheden van de slimme lampen van LIFX te gebruiken is, een LIFX lamp. Niet meer niet minder. Met behulp van de speciale LIFX app voeg je eenvoudig een lamp toe aan je Wi-Fi netwerk en kun je hem vervolgens bedienen. Om dit zelf te kunnen ondervinden heb ik een e27 lamp (dikke fitting) en een GU10-variant. Alle techniek om verbinding te maken zit in de lamp en dat zie je ook wel aan de dikte. Ze zijn groter dan een normale lamp en dat is wel iets om rekening mee te houden. Hierover straks meer. Dit zijn niet de enige soorten lampen die LIFX biedt, want er zijn ook nog een aantal andere modellen en ook een aantal bijzondere. LIFX biedt op dit moment de volgende soorten:

 • Everywhere; Iets kleinere lampen met een normale lichtopbrengst. Verkrijgbaar in wit, kleur, en warm/koud-wit.
 • Whole Room; De wat grotere units met een hogere lichtopbrengst. Van deze serie heb ik de e27-lamp en GU10-spot getest. Er is ook een e26-variant.
 • Security; De e27 en e26-lamp speciaal voor nachtzicht. Handig voor bij een beveiligingscamera omdat de lamp infraroodlicht uitstraalt en hiermee donkere ruimtes onzichtbaar kan verlichten.
 • Outdoor; Speciale lampen die bestendig zijn tegen de elementen en meer strooilicht geven. Hiermee verlicht je makkelijker een groter oppervlak. Enkel met e26-fitting.
 • Feature lighting; Dit is een heel gaaf segment van LIFX met een led-strip, de Beam (een strook met 90-graden bocht), en zelfs led-panelen (Tile) die je aan elkaar kunt koppelen.
LIFX WiFI LED lampen tech365nl 004

Voor het bedienen van de verschillende lampen, en ook de speciale verlichting, dus geen centrale bridge, hub, of connector nodig. Het is wel belangrijk om over een goed werkend Wi-Fi netwerk te beschikken. In tegenstelling tot Zigbee zorgen andere apparaten er niet voor dat het signaal opnieuw herhaald wordt. Geen Wi-Fi dekking is dus geen controle over je lampen. Tenminste, niet met de app. De lampen werken uiteraard gewoon prima met de schakelaar aan de muur. Maar ja, daar neem je geen slimme lampen voor toch? De LIFx-lampen ondersteunen de 802.11b/g/n-standaarden en zijn hiermee in staat op zowel de 2,4GHz als 5GHz banden te werken op basis van WPA2.

Naast de bediening via de app of met de schakelaar is er ook integratie mogelijk met verschillende smart home platformen zoals: Apple HomeKit, Nest, IFTTT, SmartThings, Amazon Alexa, Logitech Harmony en Google Assistant.

LIFX WiFI LED lampen tech365nl 005

Wat zit er in de doos?

 • LIFX LED Smart light.
 • Zeer beknopte quick start guide.

LIFX Color A19 LED Smart Bulb en GU010 Downlight in de praktijk

De installatie van beide lampen is natuurlijk een eitje. Oude eruit, nieuwe erin. Klaar ben je. Even de LIFX app downloaden, installeren en een account aanmaken. Het klinkt allemaal heel eenvoudig en dat is het ook echt. Iedereen is in staat om een LIFX lamp te gebruiken. En dat is alleen maar goed.

LIFX WiFI LED lampen tech365nl 006

De app van LIFX geeft je lampen in een overzicht weer. Hiermee kun je makkelijk een lamp of een ruimte bedienen. Als je een lamp toevoegt in de app kun je direct kiezen aan welke ruimte je hem wil toevoegen. De volgende keer dat je een ruimte bediend dan wordt de nieuwe lamp direct meegenomen.

LIFX WiFI LED lampen tech365nl 007

Wanneer je een kleurenlamp hebt, zoals in mijn geval de A19 color en de GU10 color, dan heb je twee instelmogelijkheden voor de kleuren. Het eerste is een volledig kleurenwiel. In het midden van het wiel zit vervolgens weer een draaischijf voor de intensiteit. Swipe je naar rechts dan krijg je nog een kleurenwiel. Dit wiel is echter alleen bedoeld voor verschillende wittinten. Van warm wit (2500K) tot ijsblauw (9000K). Ook hier zit weer een instelwiel tussen voor de intensiteit. Door aan het wiel te draaien wissel je van kleur(tint) en verander je eenvoudig de intesiteit en verzadiging. Ik moet zeggen dat ik dit persoonlijk fijner vind dan in de Philips Hue app. Het geeft je net wat meer controle over het geheel.

LIFX_APP_01

Naast handmatig een kleur kiezen heb je in de app ook een reeks met voorgeprogrammeerde kleuren. Dit zijn gewoon vaste kleuren die je kunt kiezen. Niet heel bijzonder, maar wel handig als je regelmatig een specifieke kleur zoekt. Swipe je nog een scherm door dan komen er ineens allerlei thema’s naar voren. Stel je set met lampen in volgens de kleuren van je favoriete club, of kies een tropische afbeelding om de kleuren na te bootsen. Je kunt het zo gek niet bedenken.

LIFX_APP_02

Wil je met je slimme verlichting echt naar the next level? Met de “Effects” opties maak je de verlichting in een ruimte dynamisch. Denk aan een spookachtig thema voor halloween waarbij de lampen flikkeren en af en toe ineens uitvallen. Ook kun je kiezen voor een stroboscoop, muziek gestuurde verlichting, en zelfs een van de eerder gekozen thema’s die je kunt animeren. Als laatste optie kun je de lampen ook zo instellen dat ze aangaan met zonsopgang, meekleuren naar witter licht in de ochtend en vanuit de middag weer warmer kleuren naar de avond toe.

LIFX_APP_03

Ik schreef eerder al dat ik nog even terug zou komen op het formaat van de lampen. Dat is echt iets om rekening mee te houden. De GU10-lamp bijvoorbeeld is een flink stuk groter dan een normale GU10-ledlamp of hallogeenlamp. Ik wilde de LIFX lamp in mijn wandlamp plaatsen en daar zat op dat moment een Ikea Tradfri lamp in. Na het plaatsen van de LIFX lamp had ik een probleem. De lamp is namelijk enkele centimeters langer dan dan de normale GU10 en de afdekkap paste dus niet meer. Hier ga je natuurlijk niet vanuit als je denkt “ik moet GU10 hebben”. De normale lamp met de e27-fitting is ook groter dan bijvoorbeeld de Philips Hue lamp. Let dus goed op als je LIFX-lampen wilt gaan gebruiken dat je controleert of ze passen.

Zijn ze de moeite waar? Zeker weten! De app is erg handig in gebruik, beter dan van concurrenten op dit moment. Je hebt geen centrale aansturing nodig en de lampen zijn feller dan de meeste alternatieven. Het formaat vind ik een klein minputje, maar als je dit van te voren weet kun je er rekening mee houden. Installatie is een fluitje van een cent en de lampen worden door veel populaire smart home platformen ondersteund. Qua prijs liggen ze op het niveau van bijvoorbeeld Philips Hue.

Prijs en beschikbaarheid

De LIFX Color A19 LED Smart Bulb en GU10 Downlight zijn per direct verkrijgbaar voor een prijs van €55 en €49. Je hebt geen extra bridge/hub/controller nodig om de lampen te bedienen.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

2 reacties

 1. Hoi Martijn, mooi product en een goede informatieve review! Ik ben zelf net begonnen met mijn Google Home Mini en een Hue setje. Ik ga deze lampen ook zeker checken, ik was alleen benieuwd wat voor Wi-fi connectie de Lifx lampen ondersteunt, 2.4 Ghz of 5 Ghz?
  Groet,
  Maarten

  1. Hi Maarten. Goed nieuws, de 802.11b/g/n standaarden worden ondersteunt en hiermee kan 2,4GHz en 5 GHz worden gebruikt. Dit alles op basis van WPA2. WEP kan wel maar ondersteunt en adviseert LIFX niet en moet je zeker niet willen. Ik heb het gelijk toegevoegd aan de blog 🙂

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button