Vanuit LG kreeg ik de vraag of ik geïnteresseerd was in het testen van haar 4k OLED E7V tv. Over dit soort vragen hoef ik niet lang na te denken. Zeg nu zelf, zou jij het afslaan? Binnen enkele dagen stond er een koerier voor de deur met een loeier van een doos. Tijd voor wat OLED power!
De LG OLED65E7V ontving ik in een maat van 65-inch. Allemachtig wat is dit groot. In het begon vond ik het zelfs te groot voor mijn woonkamer, maar al snel raak je hieraan gewend. Conclusie: Mijn eigen tv ziet er nu uit als een postzegel en is helemaal ruk. Bedankt LG! Zonder dollen, de E7V echt een flinke tv. Maar oh oh oh wat is hij mooi. De E7V valt onder LG’s Signature lijn en wordt door het merk bestempeld met kreten als “verbazingwekkend”, “prachtig” en “koningsklasse”. Dit doet ieder merk, maar helaas maken ze het niet altijd waar. Ik stond te popelen om te zien wat LG voor mij in petto had met de OLED E7V.
This thing is huge!
Laat ik beginnen om te vertellen dat deze variant van de E7 serieus groot is. Oh wacht, dat had ik al verteld. Niettemin wordt hij er niet kleiner op en moet je echt wel goed nadenken of 65-inch de maat voor jou woonkamer is. Omdat er ook een soundbar is gemonteerd onder het scherm oogt hij ook nog iets groter. Het design van dit model is werkelijk verbluffend. Die krachtterm kan LG alvast in haar zak steken, want daar is niets aan gelogen. Ongeveer 2/3 van het scherm is flinterdun en is eigenlijk een beeldscherm op een glasplaat. Dit ziet er vanaf de zijkant zeer strak uit en geeft een duidelijk beeld wat LG allemaal kan waarmaken.
Aan de onderkant wordt het scherm een stukje dikker. Hier vind je bijvoorbeeld alle aansluitingen voor de invoer en stroom. Nog steeds is hij zeer respectabel als het gaat om dikte hoor. Niet dat je denkt dat er ineens een complete bochel zit. De aluminium voet zit direct tegen de behuizing aan, waardoor hij een mooi strakke uitstraling heeft. Dit geldt ook voor de soundbar, die voorzien is van een lijnpatroon van aluminium. Het totaalplaatje klopt, maar je moet echt wel genoeg ruimte hebben om het beest kwijt te kunnen.
Het design van een tv is belangrijk. Het is immers een prominent stuk in je woonkamer. Veel belangrijker is zijn prestaties. LG heeft aardig wat verschillende technologieën ondergebracht in dit model. Ik noem: 4k resolutie, Dolby Vision, Dolby Atmos, HDR en ga zo maar door. Niet het minste dus. Dolby Atmos is overigens wel een uniek iets, want dit zie je eigenlijk niet standaard in een tv. LG kiest hier echter wel voor.
Dolby Vision standaard? Geen probleem!
Op een dergelijk grote tv is het erg belangrijk dat je beeld scherp is. Groot is fijn, maar dit mag natuurlijk nooit ten kosten gaan aan de kwaliteit. De E7V is door LG uitgerust met Dolby Vision. Een techniek die ervoor zorgt dat de weergave nog beter wordt dan we normaal gewend zijn. Om dit te kunnen gebruiken is het wel noodzakelijk dat de gehele lijn vanaf de opname, tot aan het afspelen, geschikt is voor deze standaard. De E7V is geschikt voor Dolby Vision wat het mogelijk maakt om dergelijke content maximaal te beleven. Enkele films en series op Netflix ondersteunen deze standaard en de E7V pakt dit naadloos op. Je merkt dit als kijker flink, vergis je niet. Het beeld is vele malen helderder maar behoudt zijn diepe zwarte kleuren. Het contrast is veel dynamischer. En dan belanden we direct bij de techniek die dit mogelijk maakt, namelijk HDR (High Dynamic Range).
Niet zomaar een paar speakertjes
LG gaat niet voor de standaard speakertjes die je in de meeste tv’s tegenkomt. Zij kiezen er bij deze lijn bewust voor om niet alleen het maximale qua beeldkwaliteit te halen, maar ook op het vlak van audio. De E7 is voorzien van een 4.2 kanaals audiosysteem met ondersteuning voor Dolby Atmos. Dit moet bijdragen aan de totale ervaring tijden het kijken van een spannende film. Door ook geluid vanaf boven te laten landen op jou als kijker wordt je nog meer ondergedompeld in wat er gebeurd in een film. Denk hierbij aan het vallen van regendruppels, een vliegtuig dat overvliegt en ga zo maar door.
Je zult ook zien dat de speakers die dit regelen naar boven gericht zijn. Er zit dus een Dolby Atmos Decoder ingebouwd in het toestel en je hebt verder geen extra apparaten nodig om hier gebruik van te maken. Naast Dolby Atmos ondersteunt hij natuurlijk ook DTS. De soundbar bij de E7V is niet los, maar een vast onderdeel van de tv.
Genoeg manieren om te verbinden
Je krijgt bij de E7V een aantal mogelijkheden om beeld en geluid vanaf externe bronnen af te spelen op de tv. Zo krijg je de beschikking over een 4 x HDMI 2.2. 1x Optical, 1x Composite In, 1 x RF In (Antenne/Kabel) en een drietal USB-poorten.
Er is nog een manier om content af te spelen en dat is middels Chrome Cast. Hier heb je geen apart apparaatje voor nodig met dit model, want de functionaliteit zit standaard al ingebouwd in het WebOS van LG. Daarnaast heb je door de netwerkfunctionaliteit (zowel bedraad als draadloos) ook de mogelijkheid om via diverse apps content af te spelen op het scherm. Kortom, mogelijkheden voldoende voor het afspelen van je favoriete content.
Nieuwe versie WebOS
WebOS doen ze bij LG inmiddels al een aardige poos. Mocht je het niet kennen, dit is het besturingssysteem van de tv. Met WebOS 3.5 krijg je flink wat mogelijkheden. Er is een speciale App Store waar je allerlei apps kunt downloaden voor je tv. Denk hierbij aan een app voor HBO, Videoland YouTube en ga zo maar door. Of kies uit allerlei verschillende games. Je hebt genoeg apps in de Store, maar of je er echt gebruik van maakt is een tweede. De YouTube app gebruikte ik zelf zeer veel, maar dat verschilt natuurlijk erg per persoon. Er zitten ook een aantal apps standaard geïnstalleerd. Hiermee kun je foto’s bekijken, video’s afspelen, Live TV kijken en nog veel meer.
De menu’s reageren lekker vlot en ook het starten van de apps laat niet op zich wachten. Dit was bij de vorige modellen wat minder goed. De nieuwe hardware doet dus zijn werk een stuk makkelijker. Toch is de weergave van de menu’s nog niet helemaal perfect. Je menu is namelijk nog gewoon full HD en wordt ge-upscaled naar 4k. Hinderlijk is het overigens niet, maar het is meer een kwestie van “Waarom?”.
Het afspelen van eigen content gaat via LG’s WebOS ook prima. Plug een USB-stick in het toestel en je hebt bijvoorbeeld toegang tot de films die je hierop hebt staan. Hier komt de eerder genoemde app voor het afspelen van video’s goed van pas. Films voorzien van ondertiteling speelt hij moeiteloos en alles gaat zonder slag of stoot. Staat de content op je netwerk? Zolang je ondersteuning hebt voor het DLNA-protocol kan de E7 hier mee overweg. Je streamt dan eenvoudig de films naar je tv. Hij ondersteund de meest gangbare video- en audioformaten zonder problemen.
LG OLED E7V in de praktijk
In één woord: waanzinnig! Nadat ik redelijk van de schrik was bijgekomen toen hij op het dressoir in huis stond, was ik direct verkocht. Ja hij is mega groot ten opzichte van mijn woonkamer, maar na het kijken van een 4k-film interesseert dit je helemaal niets meer. Het beeld is ragscherp en komt prachtig tot zijn recht op de flinterdunne glasplaat. Maar waar hij helemaal in uitblinkt zijn de intense kleuren en het zeer goede dynamisch bereik. Met recht de beste tv die ik tot dusver heb gezien.
Qua geluid vind ik de E7V wat minder sensationeel. Dat wil niet zeggen dat er iets mis mee is. Het is prima, maar meer dan dat heb ik niet echt ervaren. Het is ook wel lastig om hier overigens veel content voor te vinden. Netflix heeft maar enkele items welke deze standaard ondersteund. Dit is wel lastig om te benoemen, want het is erg persoonlijk. Dus nogmaals, er is niets mis met het geluid. Persoonlijk vind ik dat voor het echte bioscoop effect dit soort oplossingen altijd te weinig lage tonen bieden en je toch als snel moet teruggrijpen naar een soundbar met subwoofer of extern speakerset.
De interface op basis van WebOS 3.5 is echt een winnaar. In tegenstelling tot verschillende interfaces van andere merken werkt hij erg prettig. Het is snel en best nog uitgebreid. Het kiezen van bijvoorbeeld verschillende apps is erg logisch en dat maakt hem handig in gebruik. De apps die je ter beschikking hebt zijn niet altijd even boeiend, maar enkele zijn wel erg handig. Denk aan de apps voor verschillende streamingdiensten bijvoorbeeld. Of je echt behoefte hebt aan een app voor het weerbericht is aan jou. Er is duidelijk voldoende capaciteit aan rekenkracht beschikbaar om het geheel aan te sturen. Ik heb tijdens de paar weken met de E7V niet een keer problemen, traagheid of andere onenigheid met de interface gehad.
De bediening van het toestel met de meegeleverde Magic Remote vind ik nog steeds geniaal. “Tja, een afstandsbieding met knopjes….lekker interessant”. Toch vergis je je snel op dit vlak. Het bewegen van de muiscursor op het scherm door middel van het bewegen van de afstandsbediening door de lucht werkt erg goed. Ook het scrollwheel in het midden voelt solide aan en geeft je het idee dat je een hele luxe afstandsbediening hebt.
En, dan is er nog het “Netflix”-knopje. Ja, serieus! Ik denk dat het de meest gebruikte knop is hier in huis. Doordat je simpel op de knop kunt drukken en Netflix direct start, snapt iedereen hoe de tv werkt. Zelfs mijn dochter van vier jaar oud kon hem zelfstandig aanzetten, Netflix starten en My Little Pony kijken. Hoe simpel wil je het hebben.
Ik vraag mezelf altijd of ik het product zou kopen en zelf gebruiken. Die vraag kreeg ik van heel veel mensen die wisten dat ik de OLED E7 had staan. Maar het antwoord is eigenlijk: “Nee”. Dit verbaast je misschien na het lezen van de review, want ik ben tot zeer positief over het toestel. De keuze zit hem voor mij puur in de prijs. Het beeld is fenomenaal, de bediening tiptop en de interface vloeiend en handig. Maar je moet wel even een flinke som neertellen voor het toestel. Zo’n €4000 om precies te zijn. En dat vind ik dan net wat aan de hoge kant voor een tv. Speelt geld geen rol? Doe jezelf een plezier, en bestel hem gelijk.
Prijs en beschikbaarheid
De LG OLED65E7V is per direct verkrijgbaar voor een prijs van rond de €4000. Dit is inclusief de Magic Remote en Dolby Atmos soundbar.