In het land der gaming monitoren heb je inmiddels aardig wat keus. Het ene model schreeuwt “poweerrrrrr” terwijl de ander zich wat meer verdekt opstelt. Einde van de rit hebben ze wel allemaal een ding gemeen. Ze willen allemaal de beste zijn met de snelste refreshrate. Ik vertel je in deze review meer over de gaming monitor die ik van LG ontving. Een wolf in schaapskleren met een refreshrate van maar liefst 240Hz.
Geen schreeuwend design
LG stuurde mij de 27GK750F gaming monitor, een soort van wolf in schaapskleren. Op het eerste gezicht ziet hij er wat gewoontjes uit en heeft het merk niet gekozen voor een schreeuwend uiterlijk. Of dit iets voor jou is hangt helemaal van je voorkeur af. Soms vind ik het wel gaaf als het wat meer schreeuwt, maar het moet niet over the top zijn. Maar ook voor dat segment zijn er genoeg liefhebbers te vinden. Het is een beetje zoals met RGB-verlichting in je pc. You either love it, or hate it.
Goed, een tamelijk tamme uitstraling. Dat is wel een beetje hoe je de LG kunt beschrijven. Hij bestaat uit een voet met strakke lijnen en enkele rode accenten met hierop een ronde buis die je in hoogte kunt verstellen. Dat is wel prettig en iets dat je niet op alle monitoren vindt. Het scherm zelf heeft smalle bezels op alle vlakken en ziet er verder gewoon strak uit. Wat wel opvalt is dat LG met dit model gekozen heeft om een 27-inch beelddiagonaal op de markt te zetten. Dit is best opvallend want de meeste gaming monitoren zijn niet groter dan 24-inch. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar voor een beetje fanatieke e-sporters is groter dan 24-inch helemaal niet prettig. Je zit namelijk vaak dichtbij het scherm en vol in de actie en dan wil je alles tenslotte in een enkele oogopslag kunnen overzien.
Razendsnelle refreshrate van 240Hz
Refreshrate is king! Natuurlijk niet het enige dat belangrijk is aan een dergelijk scherm, maar zeker iets waar fanatieke gamers echt rekening mee houden. De 27GK750F heeft een razendsnelle refreshrate van maar liefst 240Hz. Dit wil zeggen dat hij in staat is om 240 keer per seconden het beeld te verversen. Speel je een snelle shooter op een normaal beeldscherm, bijvoorbeeld op 60Hz, dan zal je merken dat alles een beetje bewegingsonscherpte krijgt. Dat effect kennen we vooral onder de naam Motion blur. Het levert je een flinke uitdaging op wanneer je in de verte met je sniperrifle een vijand te grazen wil nemen. Kortom, hoe beter de refreshrate des te scherper zijn de bewegende beelden.
1ms Motion Blur Reduction
Hij heeft ook ondersteuning voor Freesync. Dit werkt uiteraard alleen met AMD-videokaarten maar in de praktijk verwacht ik niet dat je dit zult gebruiken. Want als fanatiek gamer zorg je er wel voor dat je pc in staat is om de gewenste refreshrate van je monitor te kunnen halen, toch? Een ander handig truckje dat LG toepast op dit scherm is de zogenaamde “1ms Motion Blur Reduction”. Naast het feit dat het bijzonder lekker klinkt, en het vast bedacht is door het marketingteam, wordt er wel degelijk iets slim voor je gedaan. Wanneer je deze functie namelijk activeert gaat de monitor anders om met de manier waarop je beelden worden ververst. Het zit namelijk zo: Normaal gaat je beeldscherm van het ene beeldje naar het ander in een soort vloeiende beweging. Dit levert op haar beurt weer bewegingsonscherpte op. Niet heel veel, maar toch genoeg voor LG om hier iets aan te doen.
Door de Motion Blur Reducation te gebruiken elimineer je deze eigenschap. Het beeld zal dan tijdens het verversen simpelweg uitgeschakeld worden en weer ingeschakeld als het beeld kan worden weergeven. Dit levert geen onscherpte op, maar een strakke overgang. Hierdoor haalt het scherm uiteindelijk de 1ms reactietijd. Niet uit zichzelf, maar met behulp van deze slimme techniek. Dit werkt overigens niet samen met Freesync.
LG heeft er veel aangedaan om het beeldscherm echt te verheffen tot een gamingscherm. Naast de 1ms Motion Blur Reduction is er ook nog Black Stabilizer en de mogelijkheid om een heuse crosshair op het scherm weer te geven.
De Black Stabilizer zorgt ervoor dat de donkere elementen in games beter zichtbaar voor je worden. Verstopt de vijand zich in een donkere hoek dan kun je beter zien waar hij zich bevindt. Een handige feature want hierbij hoef je niet de totale helderheid van het scherm aan te passen. Op het gebied van witbalans en contrast kun je kiezen uit een aantal voor gedefinieerde profielen voor verschillende typen games of zelf je eigen profiel samenstellen.
De gaming look zit vooral aan de achterkant
De achterkant van het scherm ziet er naar mijn mening wat toffer uit dan de voorkant. LG heeft hier een mooie cirkel op de behuizing aangebracht die voorzien is van een soort ventilatiesleuven met een rood geperforeerd materiaal erachter. Even dacht ik aan de schermen die ik vorig jaar tijdens de IFA in Berlijn op de stand van LG zag. Die waren voorzien van full RGB-verlichting aan de achterzijde. Mijn RGB-fetisj nam even de overhand, maar het bleek al snel dat dit enkel de looks waren. Toch ziet het er nog steeds tof uit.
De aansluitingen voor het beeldscherm bevinden zich uiteraard ook aan de achterzijde. Je krijgt de beschikking over een enkele DisplayPort-aansluiting, twee HDMI-poorten, en twee USB 3.0 poorten. Een van deze poorten bied ook ondersteuning voor USB Quick Charge (1,5A). Er zit ook een koptelefoonaansluiting op in de vorm van een 3,5mm jack-aansluiting. Last but not least vind je ook de aansluiting voor de meegeleverde adapter terug op de achterzijde.
Merk je dat nou, die 240Hz?
Toen ik de monitor met enkele mensen besprak was een van de eerste vragen die ik kreeg: “Merk je dat nu echt, die 240Hz?”. Je zou verwachten dat je volmondig “Ja” kunt roepen, maar het is toch afhankelijk vanuit welk perspectief je dit bekijkt. Gamen op mijn pc is iets dat ik er af en toe naast doe. Hoofdzakelijk gebruik ik mijn pc voor fotobewerking, beetje video editen, en allerhande andere dingen. Mijn primaire 34-inch scherm heeft een refreshrate van 60Hz en met het spelen van wat games merk ik hier geen nadeel van. Maar, in essentie ben ik hiermee ook niet lid van de doelgroep die dit soort schermen bewust kiest. Is e-sports jouw passie en speel je volle bak om Winner Winner Chicken diner in beeld te zien, dan wordt je niet blij van die 60Hz. Ik merkte het dus zeker wel, en niet zo’n klein beetje ook. Het is waanzinnig veel scherper tijdens snelle actie en het voelde als het moment dat ik voor het eerst naar een full HD demo aan het kijken was.
Heb je nu al een monitor met een hoe refreshrate, bijvoorbeeld 144Hz, dan merk je het wellicht iets minder heftig als in mijn geval. Of het dan de moeite waard is om een dergelijk scherm aan te schaffen ligt helemaal aan je eigen voorkeur. Misschien is het dan niet de moeite waar. Maar wil je toch wat serieuzer gaan gamen, en dan heb ik het over meer dan zo af en toe een rondje racen of een first person shooter, dan zal je aardig onder de indruk zijn als je dit LG scherm op 240Hz instelt. Ik koos voor Project Cars, Far cry 5 en CS-GO. Alle drie games waarbij je aardig te maken krijgt met snelle actie. In elk van de spellen was ik echt onder de indruk van wat dit scherm kan betekenen voor je game ervaring. Onderschat het verschil tussen 60Hz en 240Hz alsjeblieft niet. Het is echt een aparte beleving. Hieronder zie je een handige test die je kunt doen met je beeldscherm. De bovenste UFO zou theoretisch op 240Hz voortbewegen. Door een foto te maken van je beeldscherm met een sluitertijd van 1/240 seconden is te zien of hij inderdaad scherpte beelden kan weergeven op die refreshrate. De onderste UFO beweegt op 60Hz. Doen ze dus best goed bij LG dacht ik zo.
Als je wat bewegende videobeelden in de games ziet is de ervaring precies zoals je eigenlijk verwacht. Net als normaal zeg maar. Ga je echter in FarCry 5 bijvoorbeeld met een quad over de weg scheuren en op die halve trippende zombies schieten dan merk je enorm de scherpte in de bewegende beelden. De onscherpe sluier is volledig verdwenen en dat is erg fijn. Beweeg je snel tussen het richten op twee vijanden die een uit elkaar staan dan blijf je een goede scherpe focus hebben. De Freesync moet je overigens lekker uit laten wanneer je videokaart deze hoge refreshrates kan aanbieden. Dit werkt dan alleen maar averechts.
OSD met gaming flavor
Het bladeren door het ingebouwde menu van de monitor is prima te doen. LG heeft er een tof design aan gegeven om te zorgen dat je het gaming gevoel van de monitor tot in de puntjes kunt ervaren. Je ziet in een oogopslag welk profiel er actief is en of de speciale instellingen zoals de 1ms Motion Blut Reduction of Black Stabilzer actief zijn. Ik merkte zelf al snel dat wanneer je eenmaal een profiel naar je zin hebt je eigenlijk niet snel wisselt. Mogelijk doe jij dit wel en dan is het wel fijn dat je snel kunt schakelen. Wat ik wel vervelend vond is dat sommige profielen ervoor zorgen dat het beeldscherm wordt herstart. Pas je tijdens je gameplay het profiel aan, dan ben je zomaar secondenlang je beeld kwijt. Het is geen showstopper, maar wel iets maar je bewust van moet zijn.
Over het totaal genomen heef LG met de 27GK750F een zeer goede gamingmonitor op de markt gebracht. Of veel gamers kiezen voor een 27 inch formaat scherm is de hamvraag, maar wie dat zoekt doet met dit model echt geen miskoop. De 240Hz geeft je, mits gekoppeld aan een voldoende krachtige videokaart (in mijn geval een Radeon RX470), een geweldige gaming experience voor een scherpe prijs. Ben je nog opzoek naar een scherm voor het spelen van snelle shooters of andere actie dan mag de LG 27GK750F niet ontbreken op je lijst met potentiële schermen.
Prijs en beschikbaarheid
De LG 27GK750F is op dit moment verkrijgbaar voor een prijs van €349. Een zeer scherpe prijs voor een scherm van dit kaliber.